Kategori: Të përgjithëshme

GJENET, POPUJT DHE GJUHËT

     Shkrimi i mëposhtëm është nxjerrë nga libri i shkruar nga Profesor Luigji Luka Kavalli-Sforca, i  titulluar: Luigi Luca Cavalli-Sforza, Genes, Peoples and Languages, North Point Press, New York, 2000. Profesor Luigji është i lindur në Gjenovë më 1922 dhe ka qenë professor në Kembrixh, Parma, Pavia dhe Profesor i Merituar i Gjenetikës në Universitetin […]

Kujdes me kufijt në Tokat Shqipëtare!

Si sot, ashtu edhe gjatë viteve 1878-1959( madje edhe në kohën e Millosheviqit), luhej e njejta lojë! Ndryshim kufijsh si atëherë edhe sot! Kërkuesi i ndryshimit të kufijëve është i njejti subjekt-Serbia! Çështja e ndryshimit të kufijve është aktualizuar sidomos këta shekujt e fundit, gjegjësisht mund të përmendim afërsisht nga Kongresi i Vjenës i 1815, […]

SHTRIRJA GJEOGAFIKE E ILIRO-EPIROTËVE DHE DODONA THESPROTE

Pardje lexova tek Gazeta “Shqiptare” një shkrim mbi “Tomorrin Hyjnor” dhe me këtë rast , jam i nderuar t’ju uroj gjithë besimtarëve Bektashjanë dhe sidomos pelegrinëve: “Kudo mbretëroftë paqja dhe dashuria tek njerëzit, mbretëroftë shenjtëria e këtij tempulli të sotëm të Baba Abaz Aliut”.   Edhe sot lexova shkrimin me titull: “Reportazh/ Tomorri hyjnor, mali Perëndi […]

Bota Demokratike ndalon Burkën dhe Nikabin, në Atdheun tonë ende njerëz të maskuar lirshëm lëvizin në vende publike!

Bota demokratike, pra vendet Europiane dhe Amerika veriore, këto dekadat e fundit, janë objektivi kryesorë i cili atakohet nga terrorizmi islamik. Mjafton të analizohen raportet që nxjerrin institucionet e specializuara ndërkombëtare në çështjen e terrorizmit, trajtohet si kërcënim global, në veçanti terrorizmi islamik ( p.sh në vitin 2007 në vendet e BE-së, ishin kryer 256 […]

Letër-Kërkesë publike drejtuar medjave të shkruara elektronike

”Kërkesë” Drejtuar njësisë bashkjake të ishë Komunës Hotolisht , Kryetarit të Bashkis së Librazhdit, antarve të këshillit së Bashkisë-Librazhd. Drejtorisë arsimore në Hotolisht dhe Librazhd. Drejtorisë së arsimit qarku Elbasan. Ministrisë së Arsimit Tiranë. Deputetve të rrethit Librazhd-Prrejas ,qarkut Elbasan., Kryeministrit të vëndit. Gjatë sistemit qeverisës monist 50-të vjeçarë në shqipërinë tonë londineze, a mosë […]

Serbia islamizoi dhe osmanizoi Luginën e Preshevës edhe gjatë kohës së pushtimit Osman!

Lugina e Preshevës, përjetoi fatin e zi, në shumë ngjarje historike, sidomos për faktin e pozitës së saj gjeostrategjike! Ndodhja e saj në pjesën kyçe të Luginës-koridorit që lidh Moravën me Vardarin, rrugë kjo e njohur që në antikitet, bëri që të ketë fatin të shohë dhe vuaj shumë ekspedita, pushtime të mbretërive e perandorive […]

KOMEDIA TEATRALE: “Mos ngri zërin por fjalën, është shiu që i rrit bimët jo bubullimat”

“Mos ngri zërin por fjalën, është shiu që i rrit bimët jo bubullimat” Bubullimat e mëdha dhe shfaqet e shëmtuara nuk e ndihmojnë njeri-tjetrin përveçse ushqejnë mllef dhe urrejtje midis tyre, për të pretenduar se ne kemi të drejtë të veprojmë, të analizojmë, të argumentojmë, të bindim, dhe në fund të pranojmë. Në qëndër të […]

ÇFARË ISHTE MISIONI I KRYEMINISTRES SERBIJANE, ANA BRNABIQ NË “MBLEDHINË” E SIVJETME TË KLUBIT ELITAR TË BILDERBERGUT?

Me 7 deri më 10 qershor 2018 në (Turin)Torino të Italisë, zhvilloj punimet „Mbledhia“ e 66-të e Bilderbergut. Si zakonisht edhe punimet e kësaj “Mbledhie” u zhvilluan në përputhje me rregullat e “Shtëpisë Çatam” (Chatham House). Rregullat themelore e Shtëpisë Çatam obligojnë të gjithë pjesëmarrësit e seminareve dhe “mbledhive”, që ta ruajnë fshehtësinë – duke […]

“Autor nderi” i portalit tone, Atdhe Geci rrëmben çmimin e III- të Metaforës, me poezinë, “Gruaja perandorake”.

“Autor nderi” i Portalit “Bashkimi i Shqiperise”, zoti Atdhe Geci, në Festivalin e Pozisë “Drini poetik” që u organizua nga Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës, me datë 9 e 10 qershor, në Prishtinë, Prizren e Kukës, rrëmben çmimin e III- të Metaforës, me poezinë, “Gruaja perandorake”. I urojme , shendet, suksese edhe me metutje, ne […]

RECETA PA KOMB

Ky është titulli i librit me brendi të pazakontë botuar në Shqip dhe Anglisht këtë fillim viti. Autori: Saimir A. Lolja Titulli: RECETA PA KOMB Nëntitulli: Lufta e sllavo-komunistëve për “çlirim” ishte një luftim për ripushtim…prej marrëveshjes Entente Anglo-Sovjetike Shtëpia Botuese: Helga’s Secrets, Tiranë Kur: Shkurt 2018 Ku gjendet: Biblioteka Kombëtare, libraritë në Tiranë, Prishtinë, Elbasan, […]

Foletë Kombëtare Shqiptare

Jo,jo pa shkelur mbi trupa tanë, Prizreni, shqip flet, shqip qesh edhe qanë, Shqiptar-e historia bëri para, me këmbë të mbarë, Të parët, dhanë gjithçka, dhe jetën, për ne, të jemi një dhe të pa ndarë. Besëlidhja e Lezhës 02 mars 1444 dhe Lidhja shqiptare e Prizrenit (10 qershor 1878) Jane dy ngjarje qe qone […]

VETTINGU: “PASURITË E GRABITURA POPULLIT TI RIKTHEHEN POPULLIT”(Pjesa e dytë )

Pjesa e dytë  VETTINGU:   “PASURITË E GRABITURA POPULLIT  TI RIKTHEHEN POPULLIT”  Krijimi i kapitalit pas 1990-tës në vendin tonë Ndërrimi i rendit ekonomiko-shoqëror, që ndodhi tek ne, në fillimet e viteve “nëntëdhjetë”, e gjeti sektorin e bujqësisë pa pronar. Gjatë viteve të qeverisjeve socialiste, toka ishte shtetëzuar dhe administrohej nga shteti nëpërmjet ndërmarjeve të ndryshme […]

Historia e formimit të klubit të futbollit “Skënderbeu” të Korçës

Asgjë nuk lind rastësisht edhe pse mund të duket si e parathënë. Në fillim u krijua Shoqëria “Dituria shqip” nën kujdesin e Orhan Pojanit. Kjo shoqëri hodhi hapin e parë të krijimit më 5 shtator 1908. Dhjetë ditë më vonë zgjodhi pleqësinë. Ata ishin: Ymer Zavalani, kryetar nderi, Orhan Pojani, kryetar e të tjerë, ndërsa […]

Serbia kundër Shqipëtarëve katolik të Luginës së Preshevës pas viteve të 90-ta!

Kalvari i Shqipëtarëve katolik të Luginës së Preshevës, nuk është kalvarë thjesht që kanë përjetu besimtarët e një feje-besimi, kjo tejkalon atë është më i rëndë, ky kalvarë është kumulim i kalvareve për Komb, Bindje politike dhe Besimit. Fillimisht, jam kundërshtuar shpeshherë, sidomos nga fundamentalist islamik( të dirigjuar nga Serbia, apo pa identitet të dalluar […]

Shqiptarët e Tuzit, Plavës dhe Gucisë kërkojnë pavarësi kulturore, ekonomike dhe politike nga Mali i Zi

Shqiptarët autoktonë, që jetojnë të kontrolluar e të administruar keq nga shteti një-etnik, Mali i Zi, duan të organizohen e të ndërtojnë platformën e pavarësisë politike, kulturore e ekonomike nga shteti jo-demokratik i Malit të Zi, shkruan MekuliPress.info Trevat historike të Plavës dhe Gucise, Tivarit, Tuzit dhe të Ulqinit, së shpejti do të shpallen “Republika […]

GJUHA ILIRISHTE -SHQIPE I KA GJURMËT E VETA NGA AZIA E VOGËL DERI NË BRITANI

GJUHA ILIRISHTE / SHQIPE, I KA GJURMËT E VETA NGA AZIA E VOGËL DERI NË BRITANI. EMRA TIPIKË ILIRË, JANË ZBULUAR NGA ILIROLOGËT, NË NJË HAPËSIRË TË PAANË, POTHUAJSE NË TË GJITHË BOTËN KLASIKE: NË AZINË E VOGËL, NË GADISHULLIN E BALLKANIT, GATI NË TË GJITHË ITALINË, NË RAJONET ALPINE (RAETIA, NORICUM), NË PELLGUN E […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons