Kategori: Të përgjithëshme

Kujtojme dhe nderojme historine 100% Shqipetare: “Vallen e Fitores”

-Arbëresh-Arvanitas-Shqipëtarë, kudo ndodheni,të festojmë bashkë ditët e lavdishme të historisë sonë të përbashkët. Dasmen e Gjergj e Danika Kastriotit,-23.04.1451-me te madhen e degjuar ndonjeher gjate gjithe historise qe lam pas…! -“Vallen e Fitores” Fest e cila nga gjithe ne nuk duhet harruar,por kujtuar e nderuar gjithmone. Pasi mposhten forcat pushtuese osmane (rrethimi i tret i […]

Të nderuar bashkatdhetarë!

Të nderuar bashkatdhetarë! Ju drejtohem juve me këtë thirrje! Miq të mi, gjithë juve të nderuar mërgimtarë! Mos bëni ftesa”njerëzve”që janë në pushtet,pozit e opozit. “Njerëzve”të komunitetit fetarë. Pseudo intelektualeve. Jo,jo pa zgjidhur gjithë lëmshin e krijuar nga vet ata,dhe për çfar! Vetëm e vetëm për të përfituar nga situatat që krijojnë,kurse neve si mërgimtarë […]

Brahim Avdyli: ÇËSHTJA KOMBËTARE SHQIPTARE-SHTIGJET DHE MUNDËSITË PËR ZGJIDHJEN E DREJTË TË SAJ

ÇËSHTJA KOMBËTARE SHQIPTARE-SHTIGJET DHE MUNDËSITË PËR ZGJIDHJEN E DREJTË TË SAJ   Kumtesë e lexuar në simposiumin për çështjen kombëtare të organizuar nga LKÇK-ja dhe intelektualët e pavarur, e cila quhej “Tribuna Politike”, në lokalet e Bibliotekës Universitare të Prishtinës(tani, Biblioteka Kombetare e Republikës së Kosovës); e shtypur për herë të parë me disa korigjime të tekstit[1]   […]

Pellazgët – NE JEMI ATA, ATA JEMI NE! (Pjesa II)

NE JEMI ATA, ATA JEMI NE!  (Pjesa II)  4)- Përgjegjshmëri në trajtimet kombëtare         Epoka e pranimit të “Lirisë së mendimit dhe shtypit”, krahas mundësive që përfitohen për të shprehur me vullnet të lirë e të plotë mendimet, në vetvete kushtëzohen me moralitetin dhe detyrimin për të shfaqur mendime të drejta, të sakta dhe të vërteta. Ndryshe kjo e “drejtë” mbetet pa vlerë dhe shuan të gjitha mundimet e shoqërisë njerëzore, e cila ka kaluar ndër faza kohore tepër të gjata dhe të vështira deri sa kemi arritur këtu.   E fillova kështu këtë trajtesë për tu ndalur në disa qendrime me shprehje jo të goditura nga autorë të ndryshëm, shprehje që nuk ndajnë fazat kohore në kapërcimin e ndryshimeve të mëdha, sidomos lidhur me toponimet, besimet fetare, ideologjitë, territoret etj.   Në respekt të qëllimit të idesë, ku synohet të sigurohet ndërgjegjësia dhe përgjegjshmëria ndaj pasqyrimit të të vërtetave qofshin historike, politike, ekonomike apo sociale, kam menduar për bashkëbisedim, jo duke u referuar individëve të caktuar, por debatim me mendimet e tyre që në rastin konkret janë të pasqyruara, në organet e shtypit. Sigurisht debati zhvillohet me disa prej të kundërtave, në pa mundësi për të debatuar me morinë e tyre, që për fat të keq janë jo vetëm numerikisht shumë, por dhe me ndikim në karakterin klasor e historik, në normat e sjelljes, si një nga format e ndërgjegjes shoqërore, në detyrat dhe të drejtat njerëzore kundrejt njëri-tjetrit, shoqërisë në tërësi, ndaj shtetit dhe atdheut.   Do të debatohet me sjelljen e atyre shprehjeve të cilat, në konceptin tim, nuk kanë saktësi, përkundrazi, në raste të veçanta shtrëmbërohen të vërtetat, duke parësuar në qënësi manipulimet e krijuara në periudhat gjatë dhe mbas perandorisë romake e deri në ditët tona.                 ●- Ndalemi tek interpretimi i një prej shprehjeve të manipuluara, të pasqyruara në mediet tona. Lexojmë: “Shqiptarët paraqesin një unitet kulturor e etnik të iliro-arbërve. Në mesjetë arbërit shfaqen si një popullsi e vjetër e krishterë me një kulturë më tepër qytetare, e cila qëndronte më afër grekëve dhe romanëve se sa sllavëve të ardhur rishtas. Për vjetërsinë e krishterimit te iliro-arbërve dëshmojnë burimet historike dhe arkeologjike”.                – Fjalia e mësipërme bie ndesh me disa toponime dhe mohon kulturën dhe civilizimin Ilir. Dihet se në periudhat e shkuara deri në fillim të shekullit XVIII-të (1703 pas Krishtit) nuk është shfaqur dhe as përmendur ndonjëherë toponimi “shqiptar”. Por janë të shumtë studiuesit, historianët, gjeografët etj, që gjatë shkrimeve të tyre nuk arrijnë të ndajnë ngjarjet historike me emërtimet e kohës për toponimet e vendeve, popujve apo dhe kulturave, gjë që lehtëson në manipulimet e qëllimshme, qofshin historike, gjeografike apo në identitetin e popujve. Me shprehjen e më sipërme krijohet një ide jo fort e qartë dhe me disa pasaktësi. Nisur nga shtrirja e fiseve ilire dhe vetë Iliria, nuk mund të pranohet shprehja: ”shqiptarët paraqesin një unitet kulturor e etnik të iliro-arbërve”.   Kjo, sepse popullsia ilire, përbëhej nga disa fise, midis të cilëve më kryesorë ishin: dardanët, arbërit, dhe rreth shekullit IV-të në hapësirën Ilire u përfshinë edhe fiset epirote. Dimë që senati i perandorisë romake në vitin 167 p. K., mbas pushtimit të Shkodrës, vendosi ndarjen e Ilirisë në disa njësi administrative.Tokat ilire nga veriu i lumit Mat deri në Danub, u përfshinë në Provincën e Ilirikut, kurse tokat në jug të Matit u përfshinë deri në Provincën e Maqedonisë. Kurse në shek. IV-të e.s. Iliria e Jugut u nda në 4 provinca: Prevali (me qendër Shkodrën), Dardania (me qendër Shkupin), Epiri i Ri (me qendër Durrësin) dhe Epiri i Vjetër (me qendër Nikopojën).  Në fillimet e shek.V-të pas krishtit, organizimi kishtar u vendos në bashkësi (lidhje shpirtërore) me Papën, sipas provincave të Dardanisë, Epirit të Vjetër dhe Prevalit, ndërsa  provinca e Epirit të Ri qëndronte e pavendosur. Këtë ndarje e ndeshim edhe në kohën e sundimit bullgar (shek. IX-X). Ndërsa gjatë pushtimit nga perandoria osmane, deri para pavarësisë, trevat e ish ilirisë u ndanë në vilajete konkretisht: Vilajeti i Kosovës, vilajeti i Shkodrës, vilajeti i Janinës dhe vilajeti i Manastirit. Si rrjedhojë shqiptarët në tërësi janë pasardhës të ilirëve. Mbas periudhës së mos përmendjes së ilirëve, popullsia në Gadishullin Ilirik nuk njihej vetëm si arbëror, ajo identifikohej me fiset kryesore që cilësohen edhe sot: dardanë, arbërorë dhe epirotë.   Nuk është për tu keqkuptuar kur arbëreshët dhe arvanitasit shprehen se janë arbërorë dhe jo shqiptarë. Ky dallim cilësimi vjen si rrjedhojë e ndërrimit të toponimeve nga Arbëri, në Shqipëri (viti 1703). Vendi i banorëve që emigruan gjatë mesjetës, siç dihet quhej Arbëri, më pas, mbas tre shekujsh ndërroi në Shqipëri. Lidhur me këtë rast, më kujtohet një bisedë e bërë para 65 vitesh. Isha rreth 10 vjeç, kur e pyeta tim atë se si duhet të sillemi me stërgjyshërit tanë që para vitit 1610 ishin të një besimi tjetër dhe ne e kemi ndërruar atë besim. “Je i vogël, nuk arrin ta kuptosh përgjigjen”, mu përgjigj im atë me një buzëqeshje të lehtë nën mustaqe. Vërtet. Babai kishte të drejtë. Sot arrij të kuptoj se emrat dhe besimet e njerëzve si dhe toponimet e vendeve janë të ndërrueshëm, ata rrëmbehen nga erërat e kohëve; ndërsa fara-fisi, territori, gjuha, zakonet janë të pa ndërrueshme dhe se ato, pavarësisht kohërave, mbeten të të njëjtit fis dhe farë, janë bazike. Si stërgjyshërit para 400 vjeçarë, arbëreshët, arvanitasit dhe shqiptarët, janë vijimësisht të së njëjtës farë e fis.   Në formimin tim, të mbajturit e emrave “arbëreshë”, “arvanitas”, nga komunitetet e të mërguarve gjatë mesjetës, është një thesar historik, sepse mban të gjallë toponimet e asaj kohe. Këtë qendrim këshilloj ta mbajnë edhe “çamët”, banorët autoktonë të sotëm në rajonin e Çamërisë si dhe pasardhësit e “çamëve” që u larguan nga vendi i tyre dhe jetësojnë në Republikën e Shqipërisë. Të nderojmë dhe respektojmë të shkuarit; të kontribuojmë për vijimësinë etnike edhe tek të ardhëshmit.   Ndodhemi përpara qendrimeve të ndryshme për të njëjtët fenomene. Nuk  është i pa njohur qendrimi ndaj konvertimit të besimit fetar tek ne, ku pjesa më e madhe e popullsisë kaloi nga kristianizmi në islamizëm dhe për këtë shigjetat helmuese nuk kanë të rreshtur nga të gjitha krahët, deri me shtrirje të gjërë europiane. Për këtë kritikohemi pse nuk u mbajt besimi fetar i mesjetës së hershme; ndërsa ërpiqen tëna na veçojnë nga arbëreshët dhe arvanitasit, kur  historikisht dhe gjenetikisht jemi të një farë e fisi, por që furtunat e kohëve kanë sjllë dhe sjellin ndrueshmëri, në përshtatje të ik e jakeve të perandorive me ndikime në besime fetare dhe toponimeve. Për konkretizim, dy-tre qendrime të tilla do shtjellohen në vijim.   Megjithatë këto ndërrime, pavarësisht se duken “lojra fjalësh”, janë përdorur dhe përdoren me sukses në krijimin e ndasive si brenda farë e fiseve dhe jashtë tyre, me pasoja të rënda, me agresivitet armiqësor antagonist.  Edhenë fjalinë: “Në mesjetë arbërit shfaqen si një popullsi e vjetër e krishterë me një kulturë më tepër qytetare, e cila qëndronte më afër grekëve dhe romanëve se sa sllavëve të ardhur rishtas. Për vjetërsinë e krishterimit te iliro-arbërve dëshmojnë burimet historike dhe arkeologjike”.   Autori, mesa duket vazhdon të na bindë dhe të na tregojë se mesjeta në trojet Ilire, përfaqësohej vetëm nga fisi “arbëror”, kur dihet se Iliria, si toponim është përmendur deri në shek. e […]

Brahim Avdyli: T`IA JAPËSH PJESËRISHT „TEPÇËN“ SERBISË, ËSHTË SI TË VRASËSH KOLEKTIVISHT POPULLIN SHQIPTAR TË KOSOVËS

T`IA JAPËSH PJESËRISHT „TEPÇËN“ SERBISË, ËSHTË SI TË VRASËSH KOLEKTIVISHT POPULLIN SHQIPTAR TË KOSOVËS  Ku mund t`ia japesh pjesërisht „Trepçën“ armikut tënd kombëtar, e të mos jesh tradhëtar i kombit shqiptar dhe në shërbim të plotë serkret serbo-rus!…  Po të duam që ta themi të vërtetën, në radhë të parë mund të themi se më […]

Kërkesa për kompensim e Skender Jasharit në rastin e Grupit të Dobrosinit!

Kalvari i Grupit të Dobrosinit, ende nuk ka mbaruar. Të akuzuar për rastet e sulmeve të Dobrosinit, kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë, më 17 maj 2012, 28 qershor 2012 dhe 10 tetor 2012. Sulme këto të ndodhura si reagim i fundit, pasiqë Serbia më 26 dhjetor 2008, kishte arrestuar Grupin e Gjilanit( Preshevës), përkundër […]

Perse denohen Luftëtarët e LIRISE nga ish- Titistët (veglat e tyre)?

Përse „Amnistohen nga të burgosurit politik“!? Titistët e ish Jugosllavisë fashiste! Titistët (veglat e tyre) dëshmojnë kundër UÇK-së,komandantëve,luftëtarëve të lirisë! Pyetja automakishtë,shtrohet! Ku janë të burgosurit politik!? Në cilin krah jan të rreshtuar ata sot!? -A nuk jan këta djem dhe vajza që nuk ndaluan aktivitetin patriotik,të filluar nga ju! -Si mundët të amnistohen të […]

Deradikalizimi i terroristëve islamik të Serbisë, në Kosovë!

Lufta kundër radikalizmit, ekstremizmit dhe organizatave të terroristëve islamik në Republikë të Kosovës, si dhe në gjitha Trojet Shqipëtare është specifike! Ashtu siç është specifike edhe radikalizimi, ekstremizimi dhe terrorizmi islamik në pothuajse të gjitha vendet të cilat kaluan nga ndikimi sovjetik në demokraci dhe orientim Euro-Amerikan. Botërisht nuk flitet, madje Rusia dhe Serbia, ende […]

SOROVA BIZANTINESh

NIHILIZËM TENDENCIOZ (apo mosbesim në vetvete) Mbrëmë në emisionin e Arian Canit, Zonë e Lirë, edhe njlherë u ballafaquan e vërteta historike e pakontestueshme e prezentuar dhe mbrojtur denjësisht nga Elena Kocaqi, përballë Kaprit dhe Curit që përfaqësuan mosbesimin, dyshimin …dhe ndoshta më tepër se kaq në lidhje me Luftën e Trojës..? Të cilët në […]

Luftetaret e lirise: URIME USHTRINE REPUBLIKA E KOSOVES!

Luftetare te lirise,familjar te te reneve per liri si dhe mbar kombit Shqipetare kudo ndodhet! Nga thellsia e zemres, ne emer te gjithe familjes sime,URIME,pa fund urime per USHTRINE e REPUBLIKES se KOSOVES. Une zgjodha kete menyr per t’ju pershendetur dhe uruar, edhe me disa fjal te thena -vargje-! -“Ëndërr pash,ku shtrihej dikur,e gjithë Arbëria, […]

Të faleminderit nga zemra o trim,ti dhe gjithçka pate për të mbrojtur nderin e atdheut, ngjyrat e flamurit kombëtar.

Adem Jashari (Kështu shkruante At Gjergj Fishta në poemën “Lauhuta e Malsisë”)! -Ma mirë n’varr, e mu qa për mall,se ner turk e shkja, me nej për gjall. -“Prit zemrimin tim shkja, nuk më kap të gjallë jo, pa u farue burra, fëmij e gra. Këtu në Drenicë, në tokën e të parëve, jetën japim […]

Për jetë mote e paqim këtë flamur-kuq e zi-të Gjergj Kastriotit dhe Identitetin tonë kombëtarë Shqipëtarë.

Në Krujë Shteti -Arbër- vuri themelet e tija-28.11.1443- Gëzuar motra dhe vëllezër. Shqiptarë dhe shqiptare, kudo ndodheni GEZUAR. Gëzuar motra dhe vëllezer Arbëresh-Itali,Ukrain,Kroaci,Amerik,Bullgari…! Kudo ndodheni Gëzuar. Gëzuar dhe juve motra dhe vëllezer Arvanitas-Arbëresh. Gëzuar motra dhe vëllezër Shqipëtarë (arnaut siq ju thërret armiku im) në turki. Për jetë mote e paqim këtë flamur-kuq e zi-të […]

KRENOHU Shqipetare kudo ndodhesh, gezoju fatit, je GJAKE nga GJAKU I ARBERIT!

…un jam këtu e do të jem– dem baba dem- Sa mali të bëhet hi e hiri mal përsëri. “Percillte,nga thellesia e zemres se tij,i madhi, Mitrush Kuteli”! -Krujë-28.11.1443 -Lezhë-02.03.1444 -Lezhë-14-15.01.1703 -Prizren-10.06.1878 -Manastir-14-22.11.1908 -Vlorë-28.11.1912 -Shqipëri-29.11.1944 -Kosovë-27.11.1968 -Shqipëri Kosovë-28.11.1997 Ky eshte NENTORI yne i SHENJTE. Me plot histori, lavdi e krenari pa fund. Ky eshte pupulli […]

Sulltanat osman apo shqiptar

            Gazeta “New York Times” e datës 26 Prill 1909 (figura përbri) përcjell një lajm mbi sulmin e bërë nga Turqit e Rinj kundër Sulltanit, i cili mbrohej nga 4000 ushtarë shqiptarë, dhe dorëzimin e tij. Egzistenca e 4000 ushtarëve elitë shqiptarë në rrethin më të afërt me Sultanin tregon […]

Tentim-shantazhimet e Serbisë ndaj Faktorit Ndërkombëtar kundër Kosovës

Fillimisht Serbia sidomos që nga vitet 1870, vazhdimisht luan një lojë politike të asnjanësisë karshi përcaktimit të të qenit pro Perandorisë Osmane apo pro-Ruse. Fillet mund të gjenden që nga Aleanca e princave serbë me ata Osman në Betejën e Maricës më 1371. Pastaj me princin serb Brankoviqin, në Betejën e Kosovës, pasuar me marrëveshjen […]

Fraksioni politiko-kriminal i EULEX-it, ende dorë e zgjatur e Serbisë në Kosovë, kundër Grupit të Dobrosinit

Rasti i Dobrosinit ende nuk është duke marr formën finale, të shfajësimit të 9 Shqipëtarëve, në lidhje me sulmet e Dobrosinit. Ende në forma perfide, vazhdohet terrori psikologjik, i kamufluar si burokraci dhe zvarritje e qëllimshme e procedurës. Me rastin e sulmeve të Dobrosinit, Ivica Daçiqi si ministër i brendshëm dhe zëvendëskryeministër i Serbisë, reagoi […]