Kategori: Letërsia Kombëtare

Zymer Mehani: PERSIATJE RRETH LIBRIT TË SHKRIMTARIT SELMAN DERVISHI-MANI, USA “KRYELEGJENDA SHQIPTARE” (PRO-PO-EPIKE),

PERSIATJE RRETH LIBRIT TË SHKRIMTARIT SELMAN DERVISHI-MANI, USA “KRYELEGJENDA SHQIPTARE” (PRO-PO-EPIKE), 1. Selman Dervishi-ndërgjegja e kombit Selman Dervishi është emër i njohur për lexuesit shqiptarë dhe më gjerë. Ai është poet, publicist e prozator, që deri më sot (2021) ka botuar më shumë se 20 libra zhanresh të ndryshme. Selman Dervishi u lind në fshatin […]

Lutfi Coka/ Historia e mallkoi Shqiperine?

Na mallkoi historia! S’u bashkua kurrë Shqipëria! Humbëm Shqipërinë ilirike! Nuk bashkojmë Shqipërinë etnike! Se kem princër e principata! Që mprehin thika edhe shpata! Kem pashallëqe e pashallarë! Që pëllasin sikur gomarë! Kem bajraktarë e bajraqe! Mbjellin përçarje e shtojnë gjaqe! Se shqiptarët luftojnë me turra! Me rend, veç e veç e lara-lara! Në nivel […]

CIKËL POETIK NGA – Kasam ShAQIRVELA: ANTOLOGJI-GEGNISHTJA POETIKE

CIKËL POETIK NGA – Kasam ShAQIRVELA -Këto janë katër poezitë e tij të përfshira në librin poetik me titull: “ANTOLOGJI-GEGNISHTJA POETIKE”, nga Filip Guraziu * KUR NA BIE NDERMEND Lavdi deshmorve te Atdheut! kujtimi per ta qoft i paharuem! Heroj e Heroina! ju mosh’njoma, ju deshmor, ju lulebor, meteor u dhezët n’flakë, si i ri […]

PRITMË SE VIJ…

Poezi nga: Kasam Shaqirvela ** PRITMË SE VIJ Eh moj e bukura, ti shpresa ime, ti rini… sa më jep forcë sa përpara m’ke shpie të rrugëtojë qoftë dhe i vetëm në këmbë nga Presheva jonë e hapura plagë? e madhja gjëmë deri në Korçën time që ma dogjën në flakë po dhe nga Treguri […]

Publicistika e Dashamir Alliut si revoltë ndaj anomalive në shoqërinë mbarëshqiptare

Zymer Mehani Publicistika e Dashamir Alliut si revoltë ndaj anomalive në shoqërinë mbarëshqiptare 1. Emrin e Dashamir Alliut tanimë lexuesi shqiptar e njeh fare mirë në saje të librave të tij letraro-autobiografikë dhe monografikë. Një autor tolerant me gjithkënd e për çfarëdo, por qëndrestar, si edhe paqësor në mbrojtjen e bindjeve të veta intelektuale e […]

RACËS ARBËRORE

Bukuri e rrallë(racës arbërore)Bukuri e rrallëqë të josh…dhe kur flet pa fjalëedhe po s’e shijovejo nuk të lë bosh.Vallë kjo pamje…e racës arbërore…a do jetë hyjnoreme diellin e artësi rreth kurore…që shkëlqennë nurin e sajsi nga brendasi nga jashtëplot aromëlulesh në majshpirti për t’i dashtë.Dhe Afërditaperëndeshë…të bekoi tymoj bukurisepse ti vetëvjen nga dritae gjenit hyjni. […]

Letërsi Kombëtare: Shkrimtari është ndërgjegjja e kombit

Shkrimtari është ndërgjegjja e kombit (Disa fjalë për krijimtarimë e poetit dhe të publicistit, Selman Dervishi) Selman Dervishi, ky emër tashmë i njohur për lexuesit shqiptarë, këtyre ditëve po e publikon edhe vëllimin e tretë “Gjergja me Adema”, në të cilën pasqyron në vija të trasha, por edhe hollësisht historinë e gjatë qëndrestare të popullit […]

Letërsi Kombëtare: “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti

“Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti Libri “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë” i autorit. prof. Behram Hoti është libër publicistiko-letrar. Ku e gjeti burimin profesori i nderuar, z. Behram Hoti për ta hartuar një libër të tillë? Është pyetja që secili prej nesh, sapo të hasim në […]

RRUGËTIMI POETIK E LETRAR I POETIT ZYMER MEHANI ME VEPRAT E TIJ KERKON T’U DHUROJË LEXUESVE “ NJË MESHAR TË RI“ TË DITËVE TË SOTME DHE TË ARDHME

  RRUGËTIMI POETIK E LETRAR I POETIT ZYMER MEHANI ME VEPRAT E TIJ KERKON T’U DHUROJË LEXUESVE “ NJË MESHAR TË RI“ TË DITËVE TË SOTME DHE TË ARDHME Poemthi “Jeton Gona n’zemrat tona” dhe përmbledhja poetike “Flas me Sandokanin” janë dy vëllime poetike të shkrimtarit, poetit dhe kritikut Zymer Mehani, të konceptuara, e para […]

U botua libri im "Kundrime",1,2,3 (KRITIKË LETARE)

Zymer Mehani U botua libri im në tre vëllime, KUNDRIME (Kritikë letrare I, II, III) Përmbajtja: KUNDRIME, I I. UNË PËR TË TJERËT 1. FATMIR HALIMI: “DY VDEKJET E NJË JETE”….7 2. RUDI BERISHA: “SHQIPËRI, NËNA IME”….10 3.ELHAME GJYREVCI: “DËSHTIMI NË JETË”…14 4.AGIM GASHI: “RILINDËSI I OKARINËS ILIRE” .20 5.MINIRE RUKOVCI “SAKRIFICË GËRSHETASH” ..23 6.ELZA […]