Kategori: Arkivi i Ҫamërise

Fahri Dahri: KUSH ËSHTË THESPROTIA OSE ÇAMËRIA?

KUSH ËSHTË THESPROTIA OSE ÇAMËRIA? (39°47’30-61”N-20°17’58.91”E) (38°59’20.05”E -21°02’34-88”E) Njeriu i parë që është shfaqur në rajonin e Thesprotisë daton në periudhën Mid Paleolithic (e mesme Paleolitike) (± 250.000 – 35.000 B.C.). Rreth viteve 2.000 para Krishtit (B.C.) në Thesproti, u vendosën në mënyrë paqësore, kolonët mikenianë ( ¹). Kolonët mikeanë hodhën themelet e para të […]

Fahri Dahri: LETËR E HAPUR, Ditmir Bushatit, Ministër për Europën dhe Punët e Jashtëme TIRANË

LETËR E HAPUR,  1. Ditmir Bushati,  Ministër për Europën dhe Punët e Jashtëme  TIRANË  Ministër!  Përshëndetje dhe suksese në detyrën tuaj.  Janë plot 74 vite që banorët shqiptarë të rajonit të Çamërisë, nën veprimet masakruese që kreu shteti Grek, u dëbuan dhunshëm nga vendi i tyre autokton.  Janë plot 74 vite që pala greke nuk […]

Fahri Dahri: SUDETËT, ISTRIANËT, IZRAELITËT, ÇAMËT DHE MODELI PËR ZGJIDHJEN E “ÇËSHTJES ÇAME” (II)

Italia, Gjermania dhe Çekia arritën të gjenin gjuhën e përbashkët për zgjidhjen e çështjeve të dëbimeve masive të popullsive të tyre (viktima të Luftës së Dytë Botërore), deklaruan dhe pranuan vuajtjet e shkaktuara ndaj pakicave kombëtare. Politika greke ndaj çështjes çame ka mbetur e pandryshuar, ajo i mbetet një logoje të paharrueshme, sloganit “Çështja Çame […]

Fahri Dahri: SUDETËT, ISTRIANËT, IZRAELITËT, ÇAMËT DHE MODELI PËR ZGJIDHJEN E “ÇËSHTJES ÇAME” (I)

Luftërat Botërore të shekullit të kaluar, megjithëse kanë kaluar mbi 70 dhe 100 vjet, kanë lënë pasoja të rënda tek disa popuj mbi të cilët shkeli dhe kaloi thundra pushtuese. Në këtë trajtesë do njihemi shkurtimisht me këta popuj, dy prej të cilëve (istrianët dhe sudetët) ishin pjesë e popujve që shkaktuan luftërat dhe dy […]

THESPR0TI APO ÇAMËRI

Të vërtetat nuk kanë nevojë për demagogji, as për propagandë, ato vërtetohen me argumenta, me llogjikë. E vërteta dhemb vetëm një herë, kurse gënjeshtra dhemb përgjithmonë  sa herë e kujton. Përputhja e çështjeve me faktet dhe realitetin na shpie tek e vërteta. E vërteta është besim i njeriut, që bazohet mbi faktet e konstatuara, të vëzhguara, qofshin shoqërore, […]

PORTRET I KOHËS SË POETIT

Në Bulevardin e pashtruar të Roganës, anash rrugëve me ferra, kaça, thana, shtog, driza e kurumlia, u lind e u rrit poeti, Rrustem Geci. Libri “Dora e Atdheut” që po i jepet i plotësuar lexuesit tonë, është një përmbledhje dhe përzgjedhje e vet autorit. Ribotimi i librit me plotësime të reja,“Dora e Atdheut”, edhe për […]

FANTAZMA E SHËNJAVE

72 vite më parë, në vitin e dytë që ishte hapur shkolla jonë, mësuesi na mësonte, veç të tjerash edhe vjersha. Njëra prej tyre më ka mbetur në mendje, më ka shoqëruar gjatë gjithë jetës. Në ato kohë, nuk mund të them se kishte qetësi, sepse nuk kishte natë që të mos dëgjoje batare pushkësh […]

DY MËNYRAT E TË SHPREHURIT, MJETE MBROJTJEJE NGA POLITIKAT E BRENDSHME

DY MËNYRAT E TË SHPREHURIT  MJETE MBROJTJEJE NGA POLITIKAT E BRENDSHME   Gjatë këtyre dy-tre muajve, me rastin e angazhimit të dy qeverive të shteteve të Shqipërisë dhe të Greqisë, për të arritur marrëveshje për zgjidhjen e problemeve të trashëguara mes tyre, janë hedhur në tregun mediatik mendime të shumta.Shumica e mendimeve dhe komentevE janë të […]

Aktivitete Kombëtare: Republikës së Çamërisë edhe në Durrës, lëshon kushtrim: “Pa Kosovë e Çamërisë ska Shqipëri”

Populli shqiptar është trim, ai nuk ju përkul asnjë pushtuesi, me të gjitha format e mundeshme te rezistencës ende vepron e organizohet, për zgjidhjen e  përhershme të  ribashkimit të tokave shqiptare.  Republika e Çamërisë, ngriti zërin edhe në  “Perlen e Adriatikut” Durrës, ku brohoritja  “Pa Kosovë e Çamërisë ska Shqipëri” u dëgjua anë e mbanë trojeve shqiptare…Ndiqni  […]

Dy fazat e “Çështjes Çame” dhe e drejta për tu trajtuar dhe zgjidhur.

Takimi i dy ministrave të jashtëm të Shqipërisë dhe Greqisë, padyshim është një ngjarje e cila ndiqet me shumë interes nga të gjithë dhe me dëshirën që të arrihet një përfundim sa më i plotë, i qartë dhe i drejtë. Nisur nga leximi i shkrimit:“Takimi Bushati-Kotzias, Paskal Milo zbulon detaje nga negociatat”, botuar tek gazeta […]

Shtetet Nordike- Konferencë për Çamërinë

Në Parlamentin Evropian, në Bruksel, shtetet Nordike Konferencë për Çamërinë. Në këtë mbledhje merr pjesë edhe Presidenti i Republikës së Çamërisë z. Festim Lato, dhe Kryetarja e Kuvendit të Republikës së Çamërisë, z. Elena Kocaqi. Me këtë rast, Festim Lato do të informon Konferencën, për Republikën e Çamërisë. Urime president Lato, dhe zonja Kocaqi! Në […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons