Kategori: Kultura Kombëtare

ANTONIO BELLUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe […]

Nikolla Tesla, nderi i kombit shqiptar – Nikola Tesla, a legacy of the Albanian nation

        Nisur nga emri i tij, Nikolla Tesla nuk është serb. Familja e tij ishte nga Sanxhaku, i banuar nga shqiptarë edhe sot. Në atë kohë Sanxhaku ishte rajon i Bosnjës, e cila vetë ishte pjesë e Perandorisë Osmane Babai i tij nuk njihte shkrim e këndim dhe në një ditë u bë […]

Aktualitete: DOMOSDOShMËRI?!

E KEQJA E DOMOSDOShME E keqja tek ne që, një kohë të gjatë po manifestohet hapur, pa “havale”, nuk qëndron vetëm në akuzat dhe zënkat e njëpasnjëshme brenda të të njëjtit format por, tani janë përzier kopetë; ajo e dhenve me disa desh brirëpërdredhur tepër të fuqishëm si dhe ajo e dhive me disa cjep […]

PA ShQIPTARIZËM S’KA SHQIPTARI

ShQIPTARIZMI I VËRTETË Në shumë shkrime, sot e tërë ditën, kur flitet për çështjen shqiptare të vërtetë, për shqiptarizmin e vërtetë, mendohet për një kohë të hershme, të moçme, të virgjër, një kohë jo të mbarsur në kuptimin ideologjik e theologjik, kohë kur shqiptarët nuk ishin të kapluar nga fetë, politikat dhe interesat ekonomike meskine […]

GEZUAR FESTAT E NENTORIT GJAKU I ARBERIT!

Kruje 28.11.1443. Ati yne-Gjergj Kastrioti-drejtuar ushtareve,popullit Arber,pas ngritjes se flamurit,ne qytetin e Krujes,pas clirimin e tij nga pushtuesit osman. Shteti Arber,populli dhe kufijt e tij,jane nje,te paprekshem. Eshte gjaku yne,trupat tane qe do te dalin ne mbrojtje. Nje pershendetje nga ZEMRA gjithe juve bashkatdhetar. Gjakun e pastert ARBENOR kudo ndodhen. Ne kete rast do ti […]

TA NJOHIM AUTORIN SELMAN DERVISHI

TA NJOHIM AUTORIN SELMAN DERVISHI Selman Dervishi është emër i njohur për lexuesit shqiptarë dhe më gjerë. Ai është poet, publicist e prozator, që deri më sot (2018) ka botuar më shumë se 20 libra zhanresh të ndryshme. Selman Dervishi u lind në fshatin Gradicë , në një familje me tradita atdhetare, më 21 mars […]

Brahim Avdyli: Gadishullit Yllirik dhe gjuha e saj shqipe, … ka qenë gjuha mëmë e të gjitha gjuhëve…

EDHE NJËHERË PËR SHQIPONJËN DHE SHQIPTARËT  Pjesa II  Shqiponja e Thotit është shqiponja që marrin për të parën. Ajo i ka lidhur botën e përtejme me botën e përkohshme; botën e pambërritur nga njeriu me botën që e sheh; pra, me një fjalë, botën reale me botën ireale.  Të kishe sytë e veçantë të shqiponjës, […]

AKTIVITETET KULTURORE GJITHËNJË E MË SHUMË PO I AFROJNË KRIJUESIT….

AKTIVITETET KULTURORE GJITHËNJË E MË SHUMË PO I AFROJNË KRIJUESIT…. Para disa ditësh ( më 18 Gusht 2018) në Kompleksin Memorial “Zahir Pajaziti” pranë kullës së heroit, në fshatin Turuçicë afër Orllanit në Podujevë u mbajt Festivali Kombëtar i Letërsisë në kuadër të Ditëve të Diasporës. Në këtë Festival kishin shpallur dhe konkurs për poezi […]

Mr.sc. Fatmir HALIMI QYTETI I FLIJIMIT PËR LIRI, Përkitazi rreth romanit Udhëtimi i Gertit të shkrimtarit Murat Gashit

Romani Udhëtimi i Gertit i shkrimtarit tonë tashmë të dëshmuar Murat Gashit ka një histori të rrëfimit dhe të shkrimit. Autori e kishte filluar shkrimin një apo dy vjet para nisjes së luftës në Kosovë për t’i vazhduar disa pjesë edhe pas luftës, kurse dritën e botimit e sheh tek tash nga shtëpia botuese “ProkultPress”, […]

Kolec Traboini: URREJTJE PATOLOGJIKE E AKADEMIKËVE MEMURË NDAJ GEGNISHTES

Nuk kam asgjë apriori pro a kundër Standartit, nuk ndjehem përjashtues por përbashkues, madje unë shkodran përdor trajta toskërishte që më ndihmojnë në krijimtari, se të gjitha gjuhët e dialektet janë të bukura. Por atij Standarti i mungon lëngu i jetës, ai lëng që frutave u jep aromë, e në ketë rast për të cilin […]