Kategori: Arti dhe Kultura Kombetare

Thirrje e hapur: Motrave e vëllezërve të një gjaku,shqiptrëve në turki!

Letër (Thirrje) e hapur! Motrave e vëllezërve të një gjaku,shqiptrëve në turki! Të dashur motra e vëllezër! Gjithë juve pasardhës të atyre që përfunduan (pa dëshirë) në vendet islamike,si në turki,Siri,Egjipt etj. E di, ju mbijetuat edhe pse gjithmonë nën kërcënimin e tehut të shpatës! A ka ardhur koha që ju të komunikoni më shumë […]

Samiti i Parisit i 1 korrikut dhe gënjeshtrat serbe e serbofile

Samiti i Parisit i 1 korrikut dhe gënjeshtrat serbe e serbofile  Pas samitit të Berlinit, e cila u tregoi të gjithë pjesëmarrësve çka duhet të bëjnë në një marrëveshje gjithëpërfshirëse të Serbisë dhe Kosovës, sidomos Kancelarja gjermane Angela Merkel, tani, në fillim të korrikut vie samiti i Parisit, për ne mjaft i ligë, sepse Franca […]

Brahim (Ibish) Avdyli: VIJA INTEGRALE NË VEND TË VIJËS PARCIALE PËR ZGJEDHJEN E ÇËSHTJES SHQIPTARE

VIJA INTEGRALE NË VEND TË VIJËS PARCIALE PËR ZGJEDHJEN E ÇËSHTJES SHQIPTARE  (Në vend të resymesë, pjesa e fundit e librit tim, “Sondazhe për Kosovën dhe kufirin e saj”, Prishtinë 2019, e përkthyer në anglisht)   Në këtë vepër të madhe i kam mbledhur një sërë shkrimesh, që fillojnë nga përkufizimet shkencore, nga disa analiza dokumentuese, […]

Avni Azizi: Shoqata Humanitare “Medvegja” shembull i organizimit dhe veprimit të mërgatës sonë!

Shoqata Humanitare “Medvegja” shembull i organizimit dhe veprimit të mërgatës sonë!  Mërgata apo Diaspora shqiptare historikisht ka qenë shumë aktive dhe përherë e lidhur me fatin e atdheut duke punuar pa reshtur për të mirën e tij, duke dhënë kontribut të pakursyer në organizimin politik, shoqëror e kulturor, por njëkohësisht edhe në mbështetje financiare, nëpër […]

Une, ju uroj me gjithë zemër – 4 korrikun , miqëve tanë Amerikanë…

Një tungjatjeta edhe nga unë,shkon në adresë të të gjithë Shqiptarëve në Amerikë! Nëpërmes kësaj foto,në njëfarforme,është një përpjekje e vogël nga unë, t’ua “kthejë” gjithë ato pamje të bukura e festive,që na sillni nga (Parada) New York, dhe jo vetëm! Une, ju uroj me gjithë zemër- 4 korrikut- dhe jo vetëm juve,por edhe miqëve […]

Shotë Galica Qerime Halil Radisheva (1895 – 1927) -Nëna,bija Shqipëtare,n’shëkuj,kudo dhe në çdo kohë,ishin dhe janë,shtylla kryesore e kombit. Ruajtjen e vlerave,kultivimin e forcimin e kulturës sonë të lashtë,përcjellja tek brezat e ri. Përplasja e ballafaqimi i saj me armikun,edhe me shpat e pushkë,ne kushte aspak të lehta! bënë të jetë-NËNA Shqipëtare-,shembulli më unik në […]

Motra e vëllezër,miqt e mi! Ka kohë dhe në mënyrë të vazhdueshme, marrë kërkesa për tu bërë miq me mua, në Facebook, nga “Shqipëtarët” që jetojnë dhe veprojnë në turki! Unë,refuzoi ti pranoj. Dy janë arsyejet: Ata në profilin e tyre paraqiten me flamurin turk! Dhe tjetra, më pyesin së cilës fe i përkas!!! Këtë […]

Kujtim dhe nderë përjetsishtë për parardhësit tanë Arbëror…

-Beteja e Torviollit – 29 qershor 1444 – Për të kujtuar e nderuar të rënët,gjithë pjesmarrësit e betejës së Torviollit – 29 qershor 1444 -, udhëhequr nga kryeheroi ynë,i përmasave ndërkombëtare, Gjergj Kastrioti. Ndaj me ju këtë foto miqtë e mi, dhe një përshkrim të shkurtër,marr nga shkrimet e Marin Barletit dhe Fan S.Nolit. Në […]

THIRRJE: Mos turpëroni historinë tonë të përbashkët, porosinë e të parëve për bashkim!

-THIRRJE- Të lutem o popull,me përulje! Drejtuar shqipëtarëve,qytetarëve të Shqipërise,gjithë (jo) votuesëve! Jam një Shqiptarë i thjeshtë,me halle,po,si ju! E di,a do të kishte mundësi të ishim më mirë,POOO…! Se a ka padrejtësi,ç’rregullime,paftyrësi etj.,nga njerëzit që janë në krye të vendit! PO ka,dhe shumë! Por,më të fortë se sot nuk kemi qenë kurrnjëherë,që nga koha […]

“Çmenduria e shekullit”! Politikanët “Shqipëtarë”!

“Çmenduria e shekullit”! Politikanët “Shqipëtarë”! -“Mjaftë vodhët,tani kemi rradhën ne”!!! Thonë hajdutët e politikës, nga frika se do mbeten pa asgjë!!! Një je poezi, pikrishtë në të kam shprehur gjithë mllefin që kam ndaj politikës çoroditëse dhe akoma mëkeq, shqetësuese…!??? -I paguar apo i marrë- Ti,si”guxon”! më rri para, dhe fërkon duartë! Gati për t’vënë […]

Remzie J. ZEKOLLI: “Jeto për të rrëfyer” Gabriel Garsia Markez…..Narracioni i një bashkëbisedimi

Narracioni i një bashkëbisedimi Miftar Kurti “ Magjia e Ligjërimit” Intervistë me poetin dhe profesorin, Agim Vinca. Botime “Artini” , Prishtinë, 2019 “Jeto për të rrëfyer” Gabriel Garsia Markez. Profesori, Agim Vinca,në këtë libër rrëfen jetën, fëmijërinë rininë, shkollimin, krijimtarinë e tij të pasur poetike, studiuese, kritike etj. Kujtesa fisnike, e pasur, jetësore dhe lartësimi […]

Përse friksohet turku nga Shqipëtarët???

Përse friksohet turku nga Shqipëtarët??? Përse nxitojnë të rrëmbejnë gjithçka,të deformojnë të vërtetat nga e kaluara,dhe duke vrapuar dhe ndikuar tek disa katunar,vërtet me plot kutimin e fjalës- KATUNAR-, me këtë ritëm (me prapavijë), veçsa e përkeqsonë pozitën e tij,të çenurit “mik” me ne,me pasardhësit e Pellazgo-Iliro-Arbëror,me shqiptarët. Përse, ne lejojmë? Kujt më shumë i […]

Zemra e shqipëtarit të vërtetë, Z.Marin Mema!

Në shenjë “mirnjohëje”, për punën e palodhshme, për njeriun që gëzon respekt kudo ka Shqipëtar-e,Marin Mema dhe stafit të “Gjurmë Shqiptare”. Jeni të mrekullueshëm. Ata që na nderuan–nderojnë…! Populli i do me zemër. Pas gjurmëve të tyre do eci gjithmonë. Kokë lartë,krenarë për bijtë e bijat e tij. Ndër ta…zemra e shqipëtarit të vërtetë, Z.Marin […]

Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë

PËRMBLEDHJE INFORMUESE  Është përfunduar dhe ka nisur procedura për botimin e librit të 12: “ENIGMA E ÇAMËRISË”, që sëbashku me librin: “Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë” dhe librat para tyre, jam përpjekur të bëj një sintezë të shkrimeve të bëra në të gjitha librat, artikujt, kumtesat dhe shkrimet e ndryshme, për gjenezën e shqiptarëve […]