Kategori: Arti dhe Kultura Kombetare

Shotë Galica Qerime Halil Radisheva (1895 – 1927) -Nëna,bija Shqipëtare,n’shëkuj,kudo dhe në çdo kohë,ishin dhe janë,shtylla kryesore e kombit. Ruajtjen e vlerave,kultivimin e forcimin e kulturës sonë të lashtë,përcjellja tek brezat e ri. Përplasja e ballafaqimi i saj me armikun,edhe me shpat e pushkë,ne kushte aspak të lehta! bënë të jetë-NËNA Shqipëtare-,shembulli më unik në […]

Motra e vëllezër,miqt e mi! Ka kohë dhe në mënyrë të vazhdueshme, marrë kërkesa për tu bërë miq me mua, në Facebook, nga “Shqipëtarët” që jetojnë dhe veprojnë në turki! Unë,refuzoi ti pranoj. Dy janë arsyejet: Ata në profilin e tyre paraqiten me flamurin turk! Dhe tjetra, më pyesin së cilës fe i përkas!!! Këtë […]

Kujtim dhe nderë përjetsishtë për parardhësit tanë Arbëror…

-Beteja e Torviollit – 29 qershor 1444 – Për të kujtuar e nderuar të rënët,gjithë pjesmarrësit e betejës së Torviollit – 29 qershor 1444 -, udhëhequr nga kryeheroi ynë,i përmasave ndërkombëtare, Gjergj Kastrioti. Ndaj me ju këtë foto miqtë e mi, dhe një përshkrim të shkurtër,marr nga shkrimet e Marin Barletit dhe Fan S.Nolit. Në […]

THIRRJE: Mos turpëroni historinë tonë të përbashkët, porosinë e të parëve për bashkim!

-THIRRJE- Të lutem o popull,me përulje! Drejtuar shqipëtarëve,qytetarëve të Shqipërise,gjithë (jo) votuesëve! Jam një Shqiptarë i thjeshtë,me halle,po,si ju! E di,a do të kishte mundësi të ishim më mirë,POOO…! Se a ka padrejtësi,ç’rregullime,paftyrësi etj.,nga njerëzit që janë në krye të vendit! PO ka,dhe shumë! Por,më të fortë se sot nuk kemi qenë kurrnjëherë,që nga koha […]

“Çmenduria e shekullit”! Politikanët “Shqipëtarë”!

“Çmenduria e shekullit”! Politikanët “Shqipëtarë”! -“Mjaftë vodhët,tani kemi rradhën ne”!!! Thonë hajdutët e politikës, nga frika se do mbeten pa asgjë!!! Një je poezi, pikrishtë në të kam shprehur gjithë mllefin që kam ndaj politikës çoroditëse dhe akoma mëkeq, shqetësuese…!??? -I paguar apo i marrë- Ti,si”guxon”! më rri para, dhe fërkon duartë! Gati për t’vënë […]

Remzie J. ZEKOLLI: “Jeto për të rrëfyer” Gabriel Garsia Markez…..Narracioni i një bashkëbisedimi

Narracioni i një bashkëbisedimi Miftar Kurti “ Magjia e Ligjërimit” Intervistë me poetin dhe profesorin, Agim Vinca. Botime “Artini” , Prishtinë, 2019 “Jeto për të rrëfyer” Gabriel Garsia Markez. Profesori, Agim Vinca,në këtë libër rrëfen jetën, fëmijërinë rininë, shkollimin, krijimtarinë e tij të pasur poetike, studiuese, kritike etj. Kujtesa fisnike, e pasur, jetësore dhe lartësimi […]

Përse friksohet turku nga Shqipëtarët???

Përse friksohet turku nga Shqipëtarët??? Përse nxitojnë të rrëmbejnë gjithçka,të deformojnë të vërtetat nga e kaluara,dhe duke vrapuar dhe ndikuar tek disa katunar,vërtet me plot kutimin e fjalës- KATUNAR-, me këtë ritëm (me prapavijë), veçsa e përkeqsonë pozitën e tij,të çenurit “mik” me ne,me pasardhësit e Pellazgo-Iliro-Arbëror,me shqiptarët. Përse, ne lejojmë? Kujt më shumë i […]

Zemra e shqipëtarit të vërtetë, Z.Marin Mema!

Në shenjë “mirnjohëje”, për punën e palodhshme, për njeriun që gëzon respekt kudo ka Shqipëtar-e,Marin Mema dhe stafit të “Gjurmë Shqiptare”. Jeni të mrekullueshëm. Ata që na nderuan–nderojnë…! Populli i do me zemër. Pas gjurmëve të tyre do eci gjithmonë. Kokë lartë,krenarë për bijtë e bijat e tij. Ndër ta…zemra e shqipëtarit të vërtetë, Z.Marin […]

Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë

PËRMBLEDHJE INFORMUESE  Është përfunduar dhe ka nisur procedura për botimin e librit të 12: “ENIGMA E ÇAMËRISË”, që sëbashku me librin: “Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë” dhe librat para tyre, jam përpjekur të bëj një sintezë të shkrimeve të bëra në të gjitha librat, artikujt, kumtesat dhe shkrimet e ndryshme, për gjenezën e shqiptarëve […]

Gjenialiteti ushtarak i Gjergj Kastriotit, prijësin më Madhështor të Kombit tonë!

Për madhështinë e Gjergj Kastriotit, deri më sot, kanë shkruar qindra autorë të ndryshëm, qindra libra e kompozime të ndryshme, ashtu edhe kryesisht në vendet Europiane, ka sheshe, rrugë, përmendore në kujtim të tij. Ushtarakët më të mirë të botës, të mëpasëm, do ta kenë si udhërrëfyes gjenialitetin ushtarak të Gjergj Kastriotit. Shiko p.sh: në […]

Kur filloi islamizimi nga Perandoria Osmane i Luginës së Preshevës!

    Lugina e Preshevës, përfshihen në kuadër të Kadillëkut të Vrajës, në kohën e Perandorisë Osmane, e që për fat të mirë ndodhin tre regjistrime të popullsisë. Më e rëndësishmja ishte që tregonte edhe përbërjen fetare të popullsisë. Regjistrimet ndodhën në ndodhin në shekullin e XVI, gjegjësisht në vitet 1519, 1528 dhe 1570. Në […]

Kolë Marku: VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE PËRMES MIJËVJEÇARVE

Në këtë publikim do të shikoni një vidio-kronikë (dokumentare) pjesa e PARË dhe e DYTË realizuar nga ana ime për një aktivitet shumë të rëndëshem: KUVENDI I STUDIMEVE SHQIPTARE me temen: “VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE PËRMES MIJËVJEÇARVE” ORGANIZAR NGA QËNDRA KOMBËTARE “RRENJET TONA”. Ky aktivitet u realizua në Tiranë (Muzeu Kombëtar) nga dt […]