Kategori: Letërsia shqiptare

EDHE ZEMRA QAU

  EDHE ZEMRA QAU Kur pashë që ty s’të duan Por ti gjithkë don Kur dikush neveritet nga ti Papritmas syri lotoi Kur aq shumë të qahet por askush s’do për të parë U luta,- shëroje o Allah Më fal o xhaxha që nga ti jam neveritë Kur ti më ke ndihmuar Kur prisja ndihmën […]

ROMANI “DY VDEKJET E NJË JETE” I SHKRIMTARIT FATMIR HALIMI

ROMANI “DY VDEKJET E NJË JETE” I SHKRIMTARIT FATMIR HALIMI Botim I SHB “PROKULTPRESS”, Prishtinë, 2017 Romani “Dy vdekjet e një jete” i shkrimtarit Fatmir Halimi kryekëput është roman i tipit postmodern. Romani përmban gjithçka lokale, por edhe universale, prandaj i ndërtuar si i tillë, paraqet një sintezë mjaft të çuditshme të formantit bashkëkohor të […]

Letërsi Shqiptare: NGADHNJIM MBI VDEKJEN

Recension për vëllimin poetik “Shpirti i trazuar” të poetit Halil Preniqi. Libri i dytë i Halil Preniqit, me titull “Shpirti i trazuar”, që ka dy kaptina:”Liria është si sytë” dhe “Dashuri e zjarrtë”, është një vepër mbi jetën në robëri dhe luftën kundër saj, është një kronikë mbi dramën dhe rezistencën, mbi dashurinë dhe urrejtjen, […]

Letërsi Shqiptare: BOTOHEN EDhE DY LIBRA TË RINj NGA Kasam ShAQIRVELA!

BOTOHEN EDhE DY LIBRA TË RINj NGA Kasam ShAQIRVELA! *Këto ditë pritet të dalë libri me titull: “FILOZOFEMA” – përmbledhje me thënie dhe mendime filozofike si dhe libri me poezi me titull: “KORrIDOREVE TË KOHËS” , nga atori Kasam ShAQIRVELA, përgatitur për botim nga Shtëpisë Botuese “VELA” Publishing House dhe shtypur nga “TringaDesign” . *Libri […]

AROMË ATDhEU KA VEÇ N’ATDhE

AROMA QË ZGjON (lulja e pranverës sime) Shikimi yt, me thellësinë e detit dhe kthjelltësinë qiellore më ngroh për çdo mëngjes edhe palcën time të ngrirë, trupin t’ngarkuar nga stresi e ndjenjat e mia t’acaruara i zbut ndjeshëm! vetëm ajo buzëqeshja jote e ëmbël butësisht më zgjon herët në të gdhirë sepse, bukuria e cila […]

AI QË DJE TË VRAU,SOT TË QAU!?

ABSURDITET I DITËS Nëqoftëse një kohë si bukur të gjatë, krijohet një gjendje e rëndë për masën, për ata që bukën e gojës për vete dhe familjen e tyre e nxjerrin me djersën e ballit,tek ajo masë e gjerë, krijohet një bindje për faktorët që e i sollën ata në këtë gjendje. Dhe, njeriu që […]

Letërsia Kombëtare: E TËRA NjË HISTORI

PËRGjIGjE ATYRE QË MUNDOHEN T’I ThAJNË RrËNJËT E VETA PËR TUA LULËZUAR DEGËT TË TJERËVE E TËRA NjË HISTORI (Gjergj Kastriotit-Skënderbeut) Kjo figurë më se Legjendare Është e tëra një histori S’ka të fikur zjarri i zemrës Për Votrën tonë, sa herë t’përbuzur Për Atdheun tonë, ShQIPTARI..! Emër ky që kurrë nuk vdes As nga […]

Tokën e huaj nuk e thirrin Atdhe?!

                                                                M Ë R G I M I Ditët kaluan, vitet ikën, dekada shënuan Dhe tani kujtimet s’më lënë të qetë Ato si ujë lumi ndër urë shkuan U derdhën në detin që i thuan jetë Atdheu, vendlindja, i votrës zjarri Familja, farefisi edhe shoqëria Halle e derte ka plot kurbetqari Trupin n’mërgim, mendjen te […]

ANALIZË E PËRMBLEDHJES “ALBUM” TË FAN S. NOLIT

ANALIZË E PËRMBLEDHJES “ALBUM” TË FAN S. NOLIT Krijimtaria poetike e Nolit është ndër gjërat më të fuqishme, më të thella e më tronditëse të letërsisë shqiptare. Vargjet e tij përshkrohen nga një filozofi e thellë humaniste dhe janë demaskuese të një bote të vjetër, të mykur ku mbretërojnë intrigat, prapaskenat, krimi e shfrytëzimi, po […]

Din Mehmeti: IKJET (Poezi)

    IKJET       Ikën njeriu nga njeriu Djalli nga djalli ikën Fjala nga fjala ikën Ik’ mendimi nga mendimi Qentë nga qentë ikin Ikin bishat nga bishat Ikin korbat nga korbat Urithët nga urithët ikin Ikin kuajt nga kuajt Zogjtë nga zogjtë ikin Ikin idhujt nga idhujt Perënditë nga perënditë ikin Vetëm […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons