Kategori: Legjendat Shqiptare

“ETJE PËR KËNGË”

Cikël poezish nga përmbledhja poetike me titull: “ETJE PËR KËNGË” e autorit Kasam SHAQIRVELA NjË FJALË Një fjalë ndez një hata një fjalë prish një kala fjala prish e pajton burrë e grua fjala prish e ndreq mur dhe krua fjala kall një zjarr fjala ndal një sherr një fjalë e vetme e ashpër jo […]

“Zana, bariu i shenjtë” sipas mitologjis shqipëtare

Demonologjia shqiptare është e pasur, e larmishme e domethënëse. Prej saj po përmendim disa nga figurat më kryesore të besimeve popullore: Zana e Bariu i Shenjtë – hyjni të natyrës; Kuçedra (Kulshedra) – personifikimi i forcave shkatërruese në natyrë e në jetën e njerëzve, ndaluese e burimeve, shkaktuese e breshrit dhe e shtrëngatave, dëmtuese e […]

Legjendat Shqiptare: ANALIZË E PËRMBLEDHJES “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE”

ANALIZË E PËRMBLEDHJES “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE” Të njëmbëdhjetë rrëfimet evëllimit “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE” të Mitrush Kutelit (1907-1967), siç e thotë edhe vetë titulli, janë rikallëzime të motiveve tona popullore – të baladave, të eposit të kreshnikëve dhe të kohës së luftërave të gjata shqiptaro-osmane.Këto tregime, të veshura me bukuritë artistike të njërit nga […]