Kategori: Ilirët

Trimëreshat shqiptare janë Teuta

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #8)   Nënat tona janë bërthama e parë për dashurinë e pastër për atdheun . Po të mos ishin këto nëna shqiptare , ne nuk do të njihnim dashurinë e vërtet ndaj kombit shqiptar . Këto nëna n’a mësuan se çfarë është t’a duash me gjithë zemër Shqipërinë mëmë […]

Rrënjët ilire në Bosnje

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #4)   A mund të jetë i vërtet fakti që piramidat në Bosnje mund të jenë të vërteta apo mund të jenë thjesht kodra në formë të piramidave . Ndërtimi i një piramide në Ballkan , nuk mund të jetë edhe rastësi sepse këto piramida kanë qenë të ndërtuara […]

Konstantini i Madh , gjak dardano-ilir

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #2)   Ilirët , kjo rracë e shquar pellazge nuk ishin vetëm perandorë të shteteve të tyre ilire . Jo jo nuk ishin vetëm aq sepse ata ishin diçka më shumë në botën antike . Ata ishin perandorë të mëdhenj të perandorive që kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në […]

Ilirët e (pa)harruar

Mohimi i ilirëve tani është diçka e pamundur. Çështja më e vështirë dhe më delikate, për pasojë akoma dhe më e rëndësishme është çështja e birësisë së shqiptarëve prej ilirëve. Një ekuacion i tillë, që përfshin dëshmitë kronikore, glosat dhe faktet arkeologjike është ravizuar qartë në studime serioze Të pafundme janë librat që janë shkruar […]

QYTETET NË ILIRI

QYTETET NË ILIRI Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Në trevat e japodëvet ishin qytetet: Metuli, Terponi dhe Vendi (Vendoni ose Avendoni). Në Panoni (të Epërme e të Poshtme) ishin qytetet: Vizontioni, Valina, Vakontioni, Teutiborgu (Teutibarku), Tauruni, Solua, Skarbentia, Sisopa, Siroga, Serbitioni, Segesta, Savoria, Salinoni, Saldisi, Sala, Sabarira, […]

A EKZISTON KOMBI “GREK” DHE KUSH E KA KRIJUAR KËTË SHTET(VII)

A EKZISTON KOMBI “GREK” DHE KUSH E KA KRIJUAR KËTË SHTET (Pjesa e shtatë) Kur ndahet historia e Maqedonisë antike, ajo ndahet në dy periudha kohore: a) periudha legjendare, që mbështetet kryesisht në të dhënat gojore, e cila lidhet me këto të dhëna gojore deri në vitin 500 p.e.s.; dhe b) periudha historike, që fillon […]

“Presidium Pompei “ në Dardani

E kemi fjalën për qytetin e Aleksincit që sot fatkeqësisht është në Serbi. Jo fort larg nesh , jo fort larg  Prishtinës por është në Serbi . E pse në  Serbi kur edhe aty flitej më shumë shqip se çdo gjuhë tjetër ,përgjigjen e gjejmë në pushtimin  450 vjeçar  otoman  dhe pastaj edhe  Konferencën e […]

ZHVILLIMI I BUJQËSISË, I BLEGTORISË, I ZEJTARISË DHE I KËMBIMEVE NË ILIRI

Burimet e shkruara dhe ato arkeologjike dëshmojnë se, gjatë kësaj periudhe, ilirët merreshin si dhe më parë kryesisht me bujqësi dhe me blegtori. Bujqësia u zhvillua sidomos në zonat fushore dhe në përgjithësi në krahinat pjellore të vendit. Ilirët kultivonin në këtë kohë të gjitha llojet e drithërave. Jo rastësisht, krahina të veçanta ilire, si […]

BASHKËSITË FISNORE ILIRE

Në shekujt e parë të mijëvjeçarit të fundit para erës sonë ishin formuar tanimë bashkësitë fisnore ilire dhe në përgjithësi ato kishin zënë vend në trojet e tyre historike. Ndër fiset më të hershme ilire që luajtën dhe një rol ku më shumë e ku më pak të rëndësishëm në ngjarjet historike të mëvonshme, për […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons