Kategori: Ilirët

KUNDËRSHTARËT E TEORISË SË AUTOKTONISË SË SHQIPTRËVE DHE TË PREJARDHJES SË TYRE ILIRE

Nga fundi i shekullit XIX, disa gjuhëtarë, njohës të mirë të gjuhëve të vjetra ballkanike, nisën të theksojnë se gjuha shqipe nuk është zhvilluar nga ilirishtja, por nga trakishtja dhe sipas kësaj, as shqiptarët nuk mund të konsiderohen pasardhës të ilirëve, por të trakasve. Përfaqsues kryesorë të kësaj teorie, në fillim, ishin filologët e njohur […]

PERANDORËT ILIRË QË MBIZOTËRUAN ROMËN

  Për rreth 3 shekuj (251–565), Roma u mbizotërua nga perandorë ilirë; ishte pikërisht kjo periudhë kur fiset vandale e sllave u mbajtën larg kufijve të rajonit, i cili më pas do të quhej Ballkan. Shumica e tyre kanë ardhur nga rajoni i Sirmiumit (pranë Mitrovicës së sotme- të Vojvodinës) në Iliri. Pas shekullit VI, […]

Cilët ishin Breukët ?

Të gjitha dokumentet antike flasin që Breukët ishin të Panonisë (Pannonia Inferior), për rreth rrjedhës së poshtme të lumit Sava. Sipas  burimeve kroate : Straboni në Gjeografinë e tij shkruan: “ Popujt e Panonisë ( jo fiset, si jemi mësuar të themi )  ishin  Breukët , Andezatet , Dicionet, Pirustet , Mezejt dhe Desideatet, udhëheqës […]

Realiteti i shkrimeve ilire në kohën e Shën Jeronimit.

Me interes të veçantë është pjesa e librit, e cila i kushtohet vizatimeve dhe shkrimeve sipas kontinenteve. Sipas rezultateve më të reja, shkrimet e zbuluara në territoret e Evropës Qendrore (shkrimi i Lepenski Vizrit dhe ai i Vinçës, Shkrimet e Zatriqit dhe Aqarevës , në Kosovë, ato Karpatiane, shkrimet në hapësirat mesdhetare, por edhe ato […]

Çamëria, historia dhe gjuha shqipe që nga lashtësia

Çamëria shtrihet sot në pjesën veriperëndimore të Greqisë. Pellazgo-Ilirët ishin banorët e hershëm të Çamërisë, kurse mbret i parë ishte Therporti me prejardhje Pellazge. Fiset ilire ishin Molosët, Dodonët, Kasopianet, Efyrianet etj.. Çamëria ishte pjesë e Mbretërisë Ilire. Heroi Pirro ishte heroi i shquar i Çamërisë, sukseset në luftëra e dërguan atë dhe ushtrinë e […]

‘Endrra e një Ilirie Europiane’

Napolon Bonoparti dhe ‘Endrra e një Ilirie Europiane’ Shpesh kur debatohet për çështjen ilire shumë dijetarë janë sqeptik për fillimin edhe mbarimin e kufijëve të saj. Në të vërtete autorët antik e zgjasin ilirinë nga burimet e Lumit Ishtro (Danubë) në Alpet Franceze, e deri në derdhejn e ketij lumi në Detin e Zi . […]

Shqiptarët janë ilirët e vjetër

Maurice Druon, sekretar i Akademisë Franceze: “Shqiptarët i përkasin njerëzve më të vjetër se vet historia e tyre shqiptare dhe gjyshërit e tyre kanë marrë pjesë në luftën e Trojës, të udhëhequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hectori (në anën tjetër)”. (Maurico Druon, secretary of the French Academy: “Albanians belong to people older than […]

Iliria sipas Enciklopedisë Brittanica

Është kënaqësi kur enciklopeditë botërore e shkruajnë të vërtetën tonë . Edhe nëse ajo e vërtetë nuk është e 100 % -dët , së paku nuk ka përvetësime me qëllime shtrembërimi apo “ masakrimi” të asaj të kaluare të cilën e dhe ne vetë shqiptarët po e mohojmë. Të lexojmë : “Illyria , pjesa veriperëndimore […]