Kategori: Kultura

Kush jeni ju , që na ndatë ?

Në ato ditë të “bardha” për kombin , të cilat ishin vetëm ditë të errëta , na ndanë dhe na copëtuan . Na ndanë në mënyrën më të tmerrshme të mundshme dhe zoti si për çudi , nuk bëri asgjë , që të na ndihmonte për t’u bashkuar në një trup përsëri ! Por përse […]

ÇËSHTJA E GJUHËS NË QENDËR TË PROGRAMIT TË RILINDJES

Krijimi i një gjuhe letrare të përbashkët për gjithë shqiptarët, me rregulla gramatikore e drejtshkrimore të përcaktuara, u shtrua si një ndër kërkesat kryesore të programit kulturor të Rilindjes. Veprimtarët e Rilindjes krahas ndjenjave atdhetare dhe bindjes se edhe shqiptarët meritojnë të jenë një ndër popujt e ndriçuar e të zhvilluar, ishin edhe njerëz të […]

Kush na e shanë Kadarenë ?

“Alfred Nobeli po të ishte gjallë do të ndjehej i turpëruar me mosvlerësimin e Kadaresë. Ai çmim ka nevojë për Kadarenë sepse Kadareja përfaqëson një gadishull ku urrejtja është lulja që gjindet gjithkund në këtë rajon, gjendet në gjithë tavolinat e zyrave të shtetarëve të këtij rajoni ku jetojnë njerëz që “n’mëni të shoi-shoqit kemi […]

*NJOFTIM: Formohet Këshilli Ndërkombëtar i Çamërisë

Sot në Dortmund të Gjermanisë, u formua Këshilli Ndërkombëtar i Çamërisë, Kryetar u zgjogj, Qemal Kryeziu, mësues me banim në Hagen, dhe këshilltar Rrustem Geci, shkrimtar me banim në Dortmund. Këshilli Ndërkombëtar i Çamërisë, në Dortmund, do merret me Bashkimin e Shqiptarëve në Gjermani për çlirimin e Çamërisë. Veprimtaria e këshillit do të jetë në […]

Ky është kulmi !!!!!!!

Ky hoxhë , ky apo ai hoxhë se u bënë shumë pretendojnë se i dijnë të gjitha. Pretendojnë të shndërrohen në njëfarë “prijësi” fetar apo i cili mban edhe hierarkinë e mendimit fetar, e mbase ëndërron edhe “kalifatin” e Kosovës. Por jo nuk është qëllimi përfundimtar ! “Feja e shqiptarisë është shqiptaria”, shprehja universale e […]

Petition richtet sich an bureau de liaison union européenne: Intégration de l’Albanie à l’Union Européenne

Mathieu AREF Paris, Frankreich Il s’agit de l’un des plus anciens peuples européens qui mérite autant que les autres d’être intégré dans la fédération de l’Union Européenne. Pour la quatrième fois l’Union Européenne vient de rejeter l’entrée de l’Albanie dans cette fédération qui porte mal son nom. Je n’ose penser que ce refus soit conditionné […]

“Njih vetveten”- kështu fliste Ramadan Sokoli

Po fillojmë me fjalët e të madhes Dora d` Istria “Arbëria gjithmonë njerëz të mëdhenj ka nxjerrë” menjëherë në rreshtin e parë lexojmë dy fjalë “Njih vetveten” si leitmotiv i tërë këtij studimit, sepse profesori i nderuar Ramadan Sokoli në të nëntë kaptinat flet dhe shkruan për personalitete që pak ose aspak nuk janë hulumtuar […]

Si ta njofim historinë tonë ?

Të thuash të vërtetën e ndaluar; të thuash një të vërtetë që kërcënon me vdekje është shumë e vështirë, nëse jo për diçka tjetër atëherë si e thoshte At Donat Kurti “Prej jush unë nuk pres kurr nji të mirë, edhe pse deri më sot nuk i kam bâ kurrkuj keq. Mue nuk më bân […]

Tekst i vjetër teatror për Skënderbeun: “Lavditë e Skënderbeut …”

Vazhdon ende të mahnisë fakti që, akoma në mijëvjeçarin e tretë, historia rikthen dokumente të papublikuara më parë mbi një nga figurat më të rëndësishme, si strateg ushtarak dhe politikan i të gjitha kohrave: Gjergj Kastrioti Skënderbeun, personazh i cili ka hyrë me të drejtë të plotë në galerinë e heronjve Plutarkianë të të gjitha […]

Ç`më tha Ermira Babamusta për Presidentin Obama ?

Është kënaqësi jetësore atëherë kur njerëzit që i njeh të arrijnë shkallë të lartë të mirënjohjes ndërkombëtare e posaçërisht mirënjohje dhe falënderim nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Fjalën e kam për miken e nderuar Ermira Babamusta më të cilën njihesha si bashkëpunëtorë i rregullt i portalit të saj Prishtinapress ; me të cilën kisha […]

Ruaju zemërimit të të urtit…

Shoqëria moderne, ajo e qytetëruara është e tillë, sepse me kohë ka zgjidhur problemin kryesor që ka zhvillimi shoqëror. E ka zgjidhur sigurisht jo në mënyrë përfundimtare, por në fund të fundit, ka bërë që të kuptojnë të gjithë se jetohet më mirë dhe më me dinjitet, kur keqbërësit dhe horrat, largohen nga frika e […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons