Kategori: Kultura

Ç`më tha Ermira Babamusta për Presidentin Obama ?

Është kënaqësi jetësore atëherë kur njerëzit që i njeh të arrijnë shkallë të lartë të mirënjohjes ndërkombëtare e posaçërisht mirënjohje dhe falënderim nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Fjalën e kam për miken e nderuar Ermira Babamusta më të cilën njihesha si bashkëpunëtorë i rregullt i portalit të saj Prishtinapress ; me të cilën kisha […]

Naum Veqilharxhi: “Nuk ka këshillë më të keqe nga ajo që e shtyn njeriun të mohojë kombin e vet”

Naum Veqilharxhi ishte ideologu i parë i periudhës së Rilindjes Kombëtare Shqiptare, mendimtar i shquar iluminist e veprimtar i shkollës shqipe. Shqiptari i parë sipas dokumenteve personale zyrtare në Rumani. Ai u lind në fshatin Vithkuq të rrethit të Korçës, më datën 6 dhjetor 1767. Kjo zonë gjendet shumë pranë qendrës mesjetare të kulturës në […]

Pëllumbi pellazg në Kulturën e Vinçës

Garat me pëllumba janë një traditë jona mijëravjeçare. Që pëllumbat garues të ngjiten lart në qiell (800-1500 m) duhet pasur edhe kushtet klimatike që e mundësojnë atë fluturim të lartë; temperatura e ajrit ndërmjet 18 dhe 20 shkallë, erërat e lehta veriperëndimore. Pëllumbi garues duhet ta mbërrijë lartësinë brenda 30 minutash, dhe atje lart në […]

Arbanasi i Zares dhe familja Deshpali

Arbanasi i Zares dhe familja Deshpali Zgjimi i ndjenjës kombëtare ndërshqiptare,ndjenjë kjo shumë e brisht e aspak bindëse deri me sot , kërkon ngritjen e ndergjegjës tek institucionet mbarëshqiptare qe më seriozisht të merren me problemet e kombit .(FXh)/ Fshatin Arbënesh (Arbanas), sot lagje periferike e Zarës (Zadar) në Kroaci, e themeluan malësorët shqiptarë prej […]