Kategori: Dosier

Serbë në Gjakovë ?

Vajet serbe për “autoktoninë” e tyre në Kosovë , tashmë  janë  si një refren i ndonjë kënge monotone  për një dashuri të shpifur e cila kurrë nuk ka ndodhë.  Kur t`ia shton asaj monotonie edhe krimet ndaj asaj “ dashurie “ atëherë edhe bota  fillon të qeshet dhe stërqeshet me ëndrrat serbe në pike të […]

Territoret e Maqedonisë i kanë banuar me shekuj iliro-shqiptarët, ashtu siç i banojnë edhe sot.

Maqedonasit ishin pellazgo-ilir. Në burimet antike ata dalin herë si ilirë, si maqedonas, si epriotë, si pellazgë dhe herë si Trojanë. Maqedonët janë quajtur si paionë nga autorët antikë, por paionët janë një fis ilir, që ka banuar territoret e Maqedonisë dhe më gjerë, që nga koha e Homerit, Herodotit, madje edhe në kohën kur […]

Krimet e Mehmet Fatihut në Shqipëri nga Mihael Kritopulos (1410 –1470 )

Ekzaltimi fetar i një lufte që perceptohej si luftë e shenjtë kundër të pafeve, kur Perandoria Osmane ngriti male me kufoma shqiptarësh, që shërbenin si legjitimim e përligjje e pushtimeve. Në librin “Kronikat e Tursun Beut”, vijnë dëshmi të panjohura nga kronikani i Sulltan Mehmetit II, pushtuesit të Kostandinopojës, Ballkanit dhe Shqipërisë. Këtu më poshtë […]

“BISTURIA” për destabilizimin e Shqipërisë: UDB-ja aktivizon agjentin e saj

  Ajo qe ndodhi sot në parlamentin e Shqipërisë nuk është gjë tjetër veçse një perpjekje e rradhës e agjentures serbe për të destabilizuar faktorin shqiptar ne Ballkan.  E gjendur perpara ultimatumit te Europes qe” rruga për në Europë e Serbisë kalon përmes Kosovës” politika serbe ka detyruar lidershipin  serb ti rikthehet strategjise së tij […]

“Poeti më i madh i të gjitha kohërave Homeri ishte një Pellazg, ose më mirë, një shqiptar”

Pellazgët janë mesazhi i antikitetit Çështja e prejardhjes së shqiptarëve ka qenë një nga temat më të diskutueshme për historianët, gjuhëtarët, gjeografët, shkencëtarët e ndryshëm, njerëzit e urtë, studiuesit etj., dhe mund të thuhet se që të gjithë kanë treguar në mënyrë tepër bindëse dhe jo hipotetike për një vazhdimësi të gjuhës shqipe që nga […]

“Lamtumirë o bir, unë po ta kthej shpinën dhe po e lë vendin për të cilin dhe jetën ti o drita e vetme e jetës sime…”.

Zbrazja e Kosovës në heshtje, mallkim për shtetin!   Largimi ditët e fundit i të rinjve dhe familjeve shqiptare në mënyrë masive nga Kosova e rrezikon të ardhmen e vendit nesër. Është tepër e dhimbshme kur dëgjon që familje të tëra, të lodhura nga skamja e denigrimi social, nga humbja e të gjitha shpresave për […]

Varre gjigante ne Fshtin Llopat të Tanushës

Tanushë e di ti që : “se pushtuesit i kanë dhënë tepër rëndësi kësaj pune të zbulimeve, gjetjeve arkeologjike, të historisë tonë?!” Por, qëllimi që ata këto gjërat` i heshtnin, apo t`i shtrembëronin dhe t`i përdornin për politika të tyre ditore. Armiqtë dëshironin t’i humbnin gjurmët e lashtësisë së Kombit tonë. Mirëpo, Ç’bënin ata kur […]

Shqipërinë e shiti Esati, Zogu dhe ‘zoqtë’ e sotëm

Historiani i njohur, Pëllumb Xhufi, ka komentuar publikimin e dokumenteve të Auron Tares në Gazetën Shqiptare, ku theksohet se Ahmet Zogu bisedoi me jugosllavët për rrëzimin e Enver Hoxhës. “Është një kontribut për të shkundur kujtesën historike, për të demaskuar sjelljet antishqiptare të vetë shqiptarëve, që më në fund duhet të mësojnë njëherë e mirë […]

Petition richtet sich an bureau de liaison union européenne: Intégration de l’Albanie à l’Union Européenne

Mathieu AREF Paris, Frankreich Il s’agit de l’un des plus anciens peuples européens qui mérite autant que les autres d’être intégré dans la fédération de l’Union Européenne. Pour la quatrième fois l’Union Européenne vient de rejeter l’entrée de l’Albanie dans cette fédération qui porte mal son nom. Je n’ose penser que ce refus soit conditionné […]