Kategori: Etnikumi

Etnikum: INSTITUCIONI I PËRKUJDESJES GJITHSHQIPTARE

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Shqetësimi alarmues Krejt çka kemi parashtruar deri tani, na çon në disa konkluzione tepër të rëndësishëm. Tepër të rëndësishëm, por edhe tepër shqetësues njëkohësisht. 1.Kombi shqiptar, në të kaluarën, ka qenë disa herë i rrëzikuar për t’u zhdukur. Filluar që nga kohët para se të merrte këtë emër e deri […]

Etnikumi: DEGËT NJGJALLËSE TË KOMBIT SHQIPTAR

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t I.Degët dhe fletët ngjallëse të Kombit tonë, sot janë të shumta. Ndoshta jo më të shumta se kurrë më parë, por, sidoqoftë, të shumta. Janë të shumta, sepse, veç çerekshtetit të Shqipërisë, tashmë 100-vjeçar, kemi edhe çerekshtetin shqiptar të Kosovës, kemi shqiptarët në shtetin Maqedoni, faktor i […]

NA DUHEN SHKALLË, PËR T’U NGJITUR

NA DUHEN SHKALLË, PËR T’U NGJITUR Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Mendimi bazë i këtij libri që ne po publikojmë në prag të 100-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë, është ky: Pa njohur ashpërsisht të vërtetat e veta negative, asnjë komb, madje as vetë njerëzimi, nuk mund të përparojë. Parë shkurtimisht dhe përmbledhtas […]

Etnikum: Sami Frashëri në “Kamus Al-Alam”

 Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Sami Frashëri, njëri ndër shqiptarët më të rilindur të kohës së vet, ndonëse Shqipëria atëherë nuk gëzonte asnjë atribut shtetëror, nuk ishte kaq i lajthitur në teminologji sa ç’jemi ne. Jo për ilustrim, por për të parë sa kanë qenë Rilindësit më të përparuar në krahasim me […]

Etnikum: KATASTROFA JONË NË TERMINOLOGJI (SFIDË PYETJESH NË PRAG TË HYRJES NË BE)

KATASTROFA JONË NË TERMINOLOGJI (SFIDË PYETJESH NË PRAG TË HYRJES NË BE) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t (U kërkojmë ndjesë personalitetevet që i kemi përmendur. Gjithsesi, ata janë pjesë e zgjidhjes. GjD) 1.Si quhet Atdheu i të gjithë shqiptarëvet? 2.Cilët janë kufijtë gjeografikë të Atdheut të shqiptarëvet? (A duhet pyetur BE për këtë punë?) […]

Etnikumi: KU PO SHKON SHQIPËRIA IME ?

  KU PO SHKON SHQIPËRIA IME ? Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Jo me kuptimin e pronës, por me kuptimin e përkatësisë, çdo shqiptar ka të drejtë të thotë Shqipëria ime siç thotë familja ime, fshati im, qyteti im, krahina ime. Më 14 dhjetor 2009 u bë një konferencë, solemne, kushtuar gjuhëtarit […]

Etnikumi: A MUND TË SHPRESOJMË ?!

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Shqipëria është një vend që, të paktën në ditët tona, nuk mund të përfytyrohet dot, nga njëra anë, pa ushtarakë të huaj, nga ana tjetër, pa ushtarakë vendës, që janë 2 kategorish: ose të korruptuar (dmth të dëmshëm) ose të pavlefshëm (prapë të dëmshëm). Atje ku pjesë […]

Etnikumi: NJË DIARE KRONIKE

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Është vetëm një aspekt, por është shumë domethënës dhe imponues për t’u ndalur, si një ferrë që të tërheq për rrobash. Në shqip i thonë: barku i keq. I thonë edhe skurlë. Sidoqoftë. Është sëmundje e bezdisshme, e cila, psh në raste kolere, mund të marrë përmasat […]

Etnikumi: SERVILIZËM SPECIFIK…

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Ne na duket që kjo, që ne po e quajmë “servilizëm specifik”ose “kameleonizëm”, është njëra nga cilësitë që jo vetëm e merr më qafë në shumë aspekte Kombin tonë, por edhe e pakëson këtë numerisht, si dhe e tkurr territorisht. Brenda Shqipërisë janë disa vatra të infektuara […]

Etnikumi: MIDIS INJORANTËVE DHE BUDALLENJVE…

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t   Midis injorantëvet dhe budallenjvet ka një dallim, ndonëse ata shpeshherë shkrihen njëri në tjetrin. Mund të jesh injorant, por nuk je budalla, por mund të kesh studiuar një tonelatë shkencë e prapë të kesh mbetur budalla. Kjo varet shumë nga natyra, nga trashëgimia, por varet edhe […]

Etnikumi: KËTU KA DIÇKA

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Të jetosh në një vend kaq të pasur dhe të përshtatshëm për t’u bërë edhe më i pasur, dhe të jesh Kombi më i varfër në Evropë,këtu pa tjetër ka diçka. Të kesh qenë dikur një etni shumë e madhe, ndoshta në ndonjë periudhë më e madhja […]

Etnikumi: FORMULË VETËQORTIMI: NA PLAÇIN SYTË !, I

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Na duhet prapë të rikthehemi te kapitujt që na rrëfejnë e rirrëfejnë pësuarjet tona tragjike shumëshekullore dhe të pangushëllueshme. E bëjmë këtë për të lidhur më mire pasojat me shkaqet. Sepse, në i quajtshim fatkeqësitë tona përvitshmëri,duhet ta dimë që ato vijnë […]

Etnikumi: Ekonomi e dobët. Përse?!

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Përse punëtorët e nëpunësit tanë marrin kaq pak para, kur punojnë këtu në Shqipëri e të tjerët (ose ata të njëjtët) marrin 3-fish, 5-fish apo 7-fish më shumë në vende të tjerë? Përse nuk e kemi rrjetin e ujësjellësavet të bollshëm dhe […]

Etnikumi: ARKITEKTURA E SHKATËRRUAR E SHPIRTIT

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Por ne na shqetëson shumëfish më tepër fakti që ky serialnetësh të errëta (Romë, Bizant, barbarë, sllavë, turq), të mbushura me furtuna e me zjarre rrufeshë, nuk na ka shkatërruar vetëm arkitekturën e qytetevet e të fshatravet, por na ka shkatërruar edhe arkitekturën shpirtërore, shpeshherë edhe trupore, […]

Etnikumi: ARKITEKTURA E SHKATËRRUAR E ATDHEUT

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Një nip i familjes sonë u kthye nga një shëtitje nëpër Itali. Më parë pat jetuar atje 5 vjet si emigrant, por nuk e kish njohur Italinë. Tani, mbasi ka mbaruar këtu fakultetin, është bërë inxhinier dhe është rregulluar ekonomikisht, shkoi në Itali jo si emigrant, por […]

Etnikum: ANTIKOZMETIKË

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t “Po sot, Shqypni, pa m’thuej si je?!” Prapë, edhe sot, mbas 130 vjetësh: “Posi njaj lisi i rrxuem përdhe!” Në vend që të lumturohemi se jemi me 2 shtete, mbushemi përditë me trishtim e me keqardhje. Njëri shtet 100-vjeçar, i cili ende s’ka mësuar si bëhen një […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons