Kategori: Etnikumi

Simpoziumi IV ndërkombëtar për Pellasgët .(Vidio:  Pjesa    I, II)

Me dt.18.11.2016 në Tiranë (Muzeu Kombëtar) u zhvillua simpoziumi i IV, ndërkombëtar me temen: «10 mijë vjet nga zanafilla e Shqiptarëve». Ky aktivitet u organiza dhe realizua nga shoqata “ «Qëndra e studimeve Pellasgjike” nën drejtimin e kryetarit të saj; Prof. Dr. Luftulla Peza.  Në këtë aktivitet të rëndësishem moren pjesë shumë studjues nga Shqiperia, nga […]

Anastas Shuke dhe e vërteta shumere

Lufta për identitetin është luftë për krijimin dhe forcimin e personalitetit, moralit dhe vetëdijes kombëtare. Për të sjellë një besim në vetvete, për një ringritje psikologjike e morale të kombit shqiptar, për të arritur në të besuarit se “Shqipëria bëhet”, çështja e identitetit duhet trajtuar me saktësi shkencore, por edhe me pragmatizëm. Të lumtë Anastas […]

Errësira në popullin tim

Jeta për Atdheun (shkrimi #6)   O zot , mos lejo që në kohë të sprovave të mëdha dhe të jashtëzakonshme ta humb durimin dhe guximin , e mbi të gjitha mos lejo ta humb drejtpeshimin …” – i thoshte vetes At Gjon Nikollë Kazazi (1702-1752) i Gjakovës , në shënimet e tij .   […]

DOKUMENTAR: DARDANËT, themeluesit e qytetit të Trojës,Romës, Londrës,Parisit, etj…(Pjesa e KATERT)

Ky cikel filmash dokumantar ështe realizuar  në bazë të skenarit  dhe regjisë  së  z. Kol  MARKU (Studjues, i antikitetit). Në këtë publikim të pjesës së KATERT, dhe pjesët e  TJERA që do të vinë në vazhdim, ju do të njiheni me disa të dhëna për DARDANËT, për ndodhite e luftes së Trojës, që zgjati 10 vjet  dhe  për rolin e të mbijetuarëve të saj […]

Kalashët , të rrezikuar nga islamistët e Pakistanit

(Aty ku puqen Afganistani, Pakistani, Taxhikistani dhe Kina, aty është Hundëza. Hundëzaështë mbi 2500 m mbi nivelin e detit dhe rrethohet me male 7 mijë metërshe të larta. Po në këtë lartësi mbidetare e krejtësisht malore prodhohen perimet, pemët dhe drithërat e ndryshëm, aty prodhohen prej patateve, fasules, grurit, elbit, shalqirit, rrushit, qershisë,mollës, dardhës, pjeshkës […]

Cilët ishin Breukët ?

Të gjitha dokumentet antike flasin që Breukët ishin të Panonisë (Pannonia Inferior), për rreth rrjedhës së poshtme të lumit Sava. Sipas  burimeve kroate : Straboni në Gjeografinë e tij shkruan: “ Popujt e Panonisë ( jo fiset, si jemi mësuar të themi )  ishin  Breukët , Andezatet , Dicionet, Pirustet , Mezejt dhe Desideatet, udhëheqës […]

Historia Antike Shqiptare: Misteret e Dardanisë antike- “DARDANIA E PAZBULUAR”

E vërteta asnjëherë nuk mund të zbresë në nivelin e atij që e kërkon, përkundrazi për ta marrë , i takon kërkuesit të ngjitet në nivelin që ajo gjëndet. Rruga më e mirë për të përcjellë një të vërtetë është një lloj komunikimi që i kapercen kufijt e fjales : është të kuptuarit intuitiv. Helena Balvatsky […]