Kategori: Histori

Historia e lashtë e popullit tonë nën dheun e saj: Dheu i Ilirisë 20 mijë vjeqar…

Që nga viti 2005 këto kodra në formë piramidale me vendndodhje 25 milje në veriperëndim të Sarajevës kanë qenë temë e një debati kontradiktues midis historianëve më të njohur ndërkombëtar, drejtuar nga arkeologu amerikano-boshnjak, Sam Semir Osmanagiç. Këto piramida rezultojnë të jenë ndërtuar nga ilirët. Sipas historianit dhe arkeologut Sam Semir Osmanagiç, piramidat në Bosnje, […]

Dayrell Oakley-Hill: “…vetëm me bashkim një popull mund të kryejë veprime që kanë vlerë të përhershme. …”

Dayrell Oakley-Hill SHQIPËRIA PËR MUA ËSHTË ATDHEU I DYTË Shqiptarë, Sot është përvjetori i tridhjetenjëti i pavarësisë së Shqipërisë. Është për mua një kënaqësi shumë e madhe që t’ju flas juve në këtë ditë historike. Disa prej jush më mbani në mend. Unë jetova 10 vjet midis jush si një nga organizatorët e Xhandarmërisë Mbretërore […]

Edon Muhaxheri ka “ringjallur” alfabetin e parë të gjuhes shqipe, gjuha shqipe është një prej gjuhëve më të vjetra në Evropë, duke datuar qe 5000 vjet

<img width=”800″ height=”600″ src=”http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2.jpg” class=”attachment-full size-full wp-post-image” alt=”” srcset=”http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2.jpg 800w, http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2-300×225.jpg 300w” sizes=”(max-width: 709px) 85vw, (max-width: 909px) 67vw, (max-width: 984px) 61vw, (max-width: 1362px) 45vw, 600px” /> Edon Muhaxheri, ish student i RIT Kosovë™ (A.U.K) dhe bursist i programit Fullbright në “Maryland Institute College of Art” ka “ringjallur” alfabetin e parë të gjuhës shqipe – Alfabetin […]

CIA: Plani i Titos për të sulmuar Shqipërinë më 1949, Koçi Xoxe kishte rolin kryesor, si Enver Hoxha nisi të shtypte organizatat kundër regjimit

CIA: Plani i Titos për të sulmuar Shqipërinë më 1949, Koçi Xoxe kishte rolin kryesor, si Enver Hoxha nisi të shtypte organizatat kundër regjimit Jugosllavia ka pasur plan për të sulmuar Shqipërinë rreth viteve 1949-1953. Këtë gjë e ka deklaruar CIA, në disa dokumente të deklasifikuara së fundmi. Në to theksohet se Tito kishte bërë […]

Qëndrime antishkencore mbajnë sot përfaqësuesit e Institutit të Gjuhësisë dhe Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, vasalë të grekëve dhe frikacak me bojë…

Mbrojtësit e linjës së lashtësisë greke dhe gjuhës cirilike të fshehur brenda institucioneve shkencore shqiptare, duhet të pastrohen me fshesë të hekurt për dëmin kolosal që po i bëjnë entogjenezës së popullit tonë. Reformimi i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Kosovës dhe e institutit të gjuhësisë Tiranë janë imperativ i kohës dhe domosdoshmëri për pastrimin […]

Arif Mati: Për skeptikët që kundërshtojnë vetëm me fjalë apo për kot ose pa prova, pa argumenta bindës…

Ju shkruan zot. Mathieu Aref ! Vëmendje ju lutem ! Ditë për ditë po çuditem nga disa « miq » këtu ne FB (një pakicë) : Janë skeptik dhe kundërshtojnë vetëm me fjalë apo për kot ose pa prova, pa argumenta bindës… ose për të kenaqur Egon e tyre ose për një arsye tjetër ! […]

Pashko Vase Shkodrani, ishte shqiptar katolik nga fisi i famshëm i Mirditorëve, ishte stërnip (pasardhës) i Aleksandrit të Madh…

Nga Aurenc Bebja*, Francë –  13 Gusht 2017 Në Revistën Ndërkombëtare Britanike, të botuar në vitin 1892, në Paris, në versionin francez, gjejmë një shkrim, në faqen n°170, ku flitet për vdekjen e patriotit, poetit, poliglotit, diplomatit dhe politikanit të shquar shqiptar, Pashko Vasa. Bashkëkombasi ynë ka qenë një figurë e njohur dhe e respektuar në […]

Gërmime në hartografinë botërore për territoret ku jetonin pellazgët dhe ilirët.

(Referati i mbajtur në Simpoziumin e IV-të Ndërkombëtar mbi Pellazgët, Tiranë 18 nëntor 2016) U bë një kohë e gjatë, të paktën 25 vjet që liria akademikë nuk është pronë e një grupi të caktuar profesorësh, doktorësh apo docentësh, por është një liri të cilën mund ta përdor çdo studiues që ka një formim dhe […]

Arif Mati: Gjuha shqipe dëshmon ekzistencën e qytetërimit pellazg…dhe pellazget jane paraardhësit e drejtpërdrejtë të Shqiptarëve…

Kjo polemikë është hapur nga Luftullah Peza Pas përgjigjeve që u kam bërë fyerjeve të zotërinjve Luftullah Peza dhe Rasim Bebo kam bërë një përmbledhje të shkurtër të ngjarjeve më të rëndësishme të tezës ime. Ja çfarë i kam thënë z.Lutfullah Pezës në ato përgjigje: «Ja pra (këtu me poshtë) për kulturën tuaj dhe për […]

Beteja e Plates dhe fabrikimi i termit pellazg me atë grek.

Ka ardhur koha të pastrojmë historinë e antikitetit nga shtrembërimet e fabrikimet dhe të zëvendësojmë termin grek me atë pellazgo-ilir ashtu siç ka ndodhur në të vërtetë. Kush ka frikë nga e vërteta, ai nuk është shqiptar, por një i shitur te qarqet antishqiptare të Ballkanit.     Më vjen keq që shumë historian, akademik, […]

Konstantini i Madh , gjak dardano-ilir

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #2)   Ilirët , kjo rracë e shquar pellazge nuk ishin vetëm perandorë të shteteve të tyre ilire . Jo jo nuk ishin vetëm aq sepse ata ishin diçka më shumë në botën antike . Ata ishin perandorë të mëdhenj të perandorive që kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në […]

Bashkimi i Shqipërisë © 2014 Bashkimi i Shqiperise
Show Buttons
Hide Buttons