Gjuha Shqipe , Gjuhë Hyjnore

shqipja_jone_01
xdggddg

  Shkruan: Brilant Gashi

Ku mund të ketë ndonjë popull në botë , që e ka gjuhën më të vjetër , se sa shqiptarët që e kemi gjuhën shqipe ?
 
Bijtë e shqiponjave , që fluturojnë lartë dhe e mbrojnë tokën e strofkën e tyre nga grabitqarët lakmitarë dhe të etur për të pirë gjakë shqiponjash .
 
E kemi gjuhën më të bukur në botë dhe këtë e kanë thënë edhe shumë albanologë nga vendet e ndryshme , por nëse shqiptarët thonë ashtu , atëherë , ne nuk do t’i besojmë atyre (shqiptarëve) për këtë faktë të vërtet dhe me mendje .
 
Ka shumë fakte të cilat na japin të kuptojmë se gjuha shqipe , është gjuha më e lashtë në botë dhe këtë gjuhë e kanë folur perënditë e të gjitha kohërave , që nga Homeri me librin e tij “Iliada dhe Odisea” e deri më sot . Deri më sot rronë kjo gjuhë e bukur hyjnore , që është krenaria e folësve tanë dhe gjithmonë do të jetë ashtu .
 
Tani do t’i prezantojë disa dëshmi për gjuhën tonë hyjnore nga shumë e shumë albanologë të gjuhës shqipe dhe gjuhëtar , të kësaj gjuhe hyjnore .
 
“Hieroglifet egjiptiane kanë kuptimin në gjuhën shqipe” – këtë thënie nuk e ka thënë një shqiptar , por një i huaj me emrin , Harold Whitehal .
 
“Iliret kanë krijue të parin alfabet dhe romakët shkrimin e tyre e morën nga ilirët” – Plini Plak (23 – 79 p.E.s)
 
“Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve” – Spiro Kondra
 
Këto janë vetëm disa nga thëniet nga persona të huaj për gjuhën tonë të bukur , gjuhën shqipe , që pas pushtimeve të ndryshme , ende është e gjallë dhe ne jemi krenar , që e flasim këtë gjuhë .
 
Në literaturën e gjuhës shqipe , tani për tani qarkullon teza se shqipja ka origjinë nga Ilirishtja dhe Trakishtja , por edhe gjithashtu bëhet fjale , që gjuha shqipe eshte e njohur me shkrim nga viti 1555 , por në fakt , ajo është e njohur edhe para vitit 1555 dhe këto janë disa nga faktet më të forta .
 
Dokumenti më i hershem , që dëshmon gjuhën shqipe , është një relacion i datës 14 korrik 1284 , i cili ruhet në Arkivin e Dubrovnikut . Në këtë relacion shkruhet : “Dëgjova një zë, që thërriste në mal në gjuhën shqipe – Audivi unam vocem clamantem in monte in lingua albanesca” .
Dëshminë e dytë e kemi nga anonimi O. Gorka , prift i urdhërit domenikan , i cili në vitin 1308 , në relacionin ku përshkruan vizitat në dioqezat e “Cunaviam , Polatum , Stephanatum , Debre” , shkruan : “…shqiptarët , kanë një gjuhë të ndryshme prej latinëve , grekëve dhe sllavëve , kësisoj nuk meren vesh fare me popujt tjerë – Habent enim Albani prefati linguam distanctam a latinis , grecis et slavis , ita quod in nullo se inteligunt cum aliis nationibus” .
 
“Gjuha Shqipe është i vetmi mjet i ndriçimit dhe i përparimit moral .
Ajo është një gjuhë e fuqishme dhe e bukur që duhet të jetë krenaria e folësve të saj dhe një mjet i shenjtë për zhvillimin kulturor dhe intelektual të kombit të vjetër shqiptarë” – Holger Pedersen
Shperndaje ne

The Author

Brilant Gashi

Përgjithmonë Shqiptar ...

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.