Panoramë poezish nga Brahim (Ibish) AVDYLI: NËPËR RRJESHTA VJESHTE

NËPËR RRJESHTA VJESHTE 

                                                  1.

Brahim (Ibish) AVDYLI:

Trokasin në sy 

përballjet 

e zhveshjes vjeshtake. 

 

Çfarë të mledhë 

në shportat e prishura 

të ditëve, 

 

nuk kam çka të marr 

vetëm nëse i mbledhë 

fletët e shkundura nga furtunat, 

 

ndonjë petale lulesh 

me lotin në pejza 

e ka mbyllur jetën, 

 

tani 

nuk është koha 

kur ia shpallnin botës 

bukurinë!… 

 

Lugjeve të dhembjes 

bredhë kot 

me gjysëm shpirti 

të zonuar 

 

e nuk e di ku hargjohen 

rrjeshtat e gjata 

të kësaj stine, 

 

pak nga pak 

afrohet stina e bardhë 

të zbresë 

nga qiejt e mendimit 

 

e ku të gjëj 

ofshamën e kalbur 

për kokrrat e njoma!… 

 

As pemën e mbushur 

plot me fryte 

të mburrjeve të mira 

nuk e gjëj, 

 

nuk e di 

çka do t`ia pëshpërisin 

njëra tjetrës me vaj 

fletët e lëkundura nga erërat 

 

në rremb 

ende ka fletë të mbetura 

nga çdo dhembje 

 

vjeshta është 

stinë e harlisur- 

 

dhembja dhembjen e shkel!… 

 

Çka ishte 

t`ua marr lakmi 

para zverdhjes së gjollit 

në gjethe 

 

lisave të gjatë të maleve 

përballë kryengritjeve 

të Diellit të Këngëve, 

 

tashmë 

në shportën e viteve 

nuk gjëj vargje të reja 

 

e u desh ta mbush 

një shportë të fryteve 

 

e mos ta djegë zbrazëtia!… 

 

Ylberat e fjalëve 

vijnë nga lart 

 

e ne i hedhim 

papriturazi 

në koshat e plehrave. 

 

Më ka mbetur 

gjysma shportë e djegur 

gjysma tjetër 

e thatë, 

 

pa kurrorë frytesh 

varur nëpër degë 

përpjekjesh!… 

 

Çuditërisht, 

bjen nga pak Diell 

në mes të vargjeve!… 

 

NGJYRAT E MENDIMIT 

 

Papritmas 

i bie lisit të vërejtjeve tona 

një dorë drite 

 

derisa i shkundin fletët e mendimeve 

në një çast të ikjes 

nga bashkëkohësia. 

 

 

 

Lotë rrjedhin 

nëpër rrugëtimet e zemrës 

 

nuk e kuptoj pse më bëjnë aq të ligë 

kur të tjerët 

i vjerrin aureolat e rrejshme 

përball meje 

 

edhe pse Diellin e Alpet i kam në dorë 

e copëtohem krejtesisht 

për ta dëshmuar Drejtësinë!… 

 

I zhgënjyer 

përplasem nëpër cepat e mjerimit 

 

qenia më copëtohet 

me ngjyra të thyera drite, 

 

e poshtë është vërejtja e urtë 

më lartë ngritet pabarazia 

 

vazhdimisht i vendosë 

një nga një parejtësitë… 

 

Dikur, 

ngriten përpjetë 

ngjyrat e mendimit 

 

për ta vendosur ku nevojitet 

portokallin e kuqrremtë të dhembjes!… 

 

Më në fund 

dhembja pëlset 

kuq si gjaku në mjedis të ndjenjave 

 

pingultas 

duke ecur 

nëpër rrugicën e dritës 

 

e shpërdahet 

në qindra ngjyra 

vetmia e durimit 

 

llogaritë e pritjes 

duke i mbledhur  

me shpirtin e bluar të dhuntisë!… 

 

Atëherë 

vetmia bëhet kurorë pikëllimi- 

 

kush lidhet me këngën e braktisur, 

 

askush nuk tregohet 

aq i prekur 

me fjalët e pakuptuara- 

 

është e kot të shtresojmë ngjyrat, 

 

le të bjerret ngadalë 

kupola e mendimeve 

 

e të rreshë me to 

gjethe të thara jete!… 

 

PËRPLASJA NË DET 

  

Po të mos kishte qenë 

kjo stuhi e dalur bese 

me vetëtima të kobeve 

e stërkala të tmerrshme 

 

nuk do të përplaseshim në det 

me pamëshirën e dhembjes 

 

se fundi i detit të fjalëve 

do t`i ruante fshehtësitë 

e nuk do të ngriste gjithë këtë llum 

në krye të valëve 

për të goditur pa mëshirë 

brigjet e heshtura… 

 

Athua fundi i botës përpëlaset 

nën këtë tmerr qiejsh 

që pëlset ndër vetëtima 

e murmurima fjalësh- 

 

të ligat i kemi shehur në det 

 

e veç puhinë e lehtë 

e kemi përcjellur në valë! 

 

 

DHEMBJA E GJYKIMIT 

 

Në e kërkoftë dikush 

fjalën e sertë 

ballë për ballë 

me të Drejtën 

 

bluani 

në mullirin e shpirtit 

gufimet e gjakut 

 

e me buzëqeshjen tuaj 

vetëm kthene 

fjalën e urtë!… 

 

Në i kërkoftë dikush 

faktet e gjalla 

ballë për ballë 

me të Vërtetën 

 

hapeni ju 

arenën e ndjenjave 

qe të marrë frymë 

 

e kthene 

me përkushtimin permanent 

fjalën e sinqertë!… 

 

Në i kërkoftë dikush 

ballë për ballë 

mendimet e ndritshme 

të Diellit 

 

e secili që e quan 

vetveten Njeri 

 

hapeni zemrën tuaj 

siç e thotë 

qenia e gjallë 

 

dhe lëshoni ngadalë 

e bindshëm 

dashurinë polivalente!… 

 

Në e kërkoftë dikush 

ballë përballë 

të Njohjes 

 

secili që i thotë 

vetvetes autor 

 

peshoni fjalët tuaja 

me peshoren e artit 

 

e mendja e juaj 

do ta prehë 

lirshëm 

aftësinë e gjykimit!… 

 

A do të quhen 

proporcione të sakta 

e shkëndijat e dritës 

 

apo balafaqimet 

më të përpikta 

të qëndrimit tuaj 

 

nuk e zë goja të thotë 

por e përmbajnë 

dhembjen e gjykimit!… 

 

AMAZONAT E KËNGËS SONË 

 

Një enigmë e madhe 

prapa kodrave qëndron 

 

prore më shtyp 

në zemrën e viteve, 

 

më lë të pa të fjetur 

e as të zgjaur 

me mendimet e pa fjalë- 

 

enigmë e pazgjidhur 

si mjegull e paqartë! 

 

Për gabimet e vogla 

të dy djemve të mëdhenj 

qaj e kërkoj falje, 

 

për gabimet njerëzore 

në përgjithësi- 

 

fati bëhet edhe pafat 

pafati sillet me furtunë 

futunat përfshijnë të pafajshëm 

 

në vend të ligut shkon i miri 

mezi mbetet ndonjë vend 

për të Drejtën 

e të Vërtetën… 

 

Çudi, 

a duhet që të jap jetën 

për nipa e mbesa 

 

e t`ua mbush kështu  

duart e zbrazura të fëmijërisë! 

 

Ndonjëherë dëgjoj 

zëra të tjerë nga historia 

 

i ndjejë fëmijët 

që flasin e buzëqeshin 

shqip nga Dodona 

e lozin me gëzime, 

 

midis tyre 

më duket Demetra 

në atë ëndërr apo zhgjëndërr 

me gasin e bukur, 

 

grushtin e mbushur të kallinjëve 

i mbanë në njërën dorë 

e me tjetrën 

draprin ma tregon 

 

prandaj rrezet e dritës 

i lëshohen pas koke 

 

ndriçon prej andej 

aureola e mbretërisë! 

 

Kudo i kam pranë vetës 

amazonat e fuqishme të këngës 

nuk e di a duhet të jenë 

muza të vargjeve, 

 

e ngrehin trupin e ngjeshur burrëror 

sikur në antikë 

e herë herë më ngjallen në Kosovë 

apo në një kohë tjetër, 

 

mendohem gjatë me dhembjet e mia 

shqetësom e vuaj 

në një enigmë, 

 

a u kam hak amazonave të mia 

edhe pse më mungojnë 

për dhjetra vite- 

 

pore ndër ëndërra 

nuk më lënë të qetë! 

  

Një monedhë 

e mbaj nëpër duar, 

 

kur e kthej në anën tjetër 

është gruaja- 

zotneshë, 

 

Galatea ishte nëna e jonë 

e vargjeve të pa këputura, 

 

ilirisht i kemi gëdhendur 

duke shtuar 

shpresën e ditës sonë, 

 

me emrin e saj 

jemi përkundur ndër valë 

deri në Azinë e Vogël, 

 

Babë, Polifem 

pse nuk na e ke thënë 

se në damarët tanë 

e kemi 

prej atëhere 

gjakun e këngëve! 

 

Duke lundruar nëpër detra 

i shikonim Yjet 

për të na e dëshmuar 

rrugën e kthimit 

 

derisa i kërkonim 

Lopët e Diellit 

me vetëdijen e pështjelluar 

të sirenave… 

 

Kështu shpenzuam energjinë 

duke i menduar Zotat 

me një trup njeriu, 

 

vetëm ata na e përtërinin 

mbi valë fuqinë 

 

e mbetëm Yllor! 

 

Duke e përfytyruar si njeri 

do të kishte qeshur 

me anomalitë tona 

energjia kozmike, 

 

Maria Magdalena 

rri pranë Jezus Krishtit, 

 

e në mes të tyre 

qëndron hapësira “V” 

si Viktoria, 

 

nuk mund të jetë ndryshe 

pos një Fitore 

me vuajtjet e mëdha 

për të fituar 

origjinalitetin!… 

 

Ka ardhur koha 

të gjendet e Vërteta, 

 

në kokë e mbajnë fshehtësinë 

të gjitha religjionet, 

 

pas tyre qëndron 

një femër- 

herë Shiva e herë amazonë, 

 

tjera herë kthehet 

përsëri në Dodonë 

 

i shpërlanë gurët e mykur të kalasë 

e bëhet pëllumb i bardhë 

për të mbjellur paqen 

mbi njerëz, 

 

Zoti i jonë qëndron 

mbi Galaktika 

ne jemi fluska të dhembjes së tij- 

 

rrënjë e madhe 

e përkujtimeve tona!… 

 

Rri në këmbë 

para befasisë 

papritmas bëhem fëmijë 

 

e te kulla e plisit të hekurit 

fërkemin e kalit 

e kërkoj ndër ëndërrime. 

 

Dy motrat e mija 

të zemëruara tej mase 

i bërtisnin shekujt në mua, 

 

këkoja diçka 

nëpër themelet e kullës 

së mbushur me therra 

nga e keqja, 

 

e fjalën e nderit 

të familjes e mbronin 

me thuprat e ngjeshura 

të fëmijërisë sime, 

 

kishin frigë 

nga orët e maleve 

 

Zanat e Kullës së Diellit! 

 

Befas 

nga të qarat e fëmijërisë 

të etur për rrënjë 

të kësaj kulle 

e të këngës sime 

 

doli nga therrat 

Ora e Shenjtë 

përtej realitetit të përceptimeve 

 

vraponte drejtë mesh 

mbi barin e gjatë 

duke e thirrur në emër 

motrën e madhe 

 

që godiste 

dhembjet mbi mua 

 

e qante vetë! 

 

Askush nuk guxon 

këtë djalë ta rrahë 

ndonëse kërkon diçka 

te Kulla e Plisit, 

 

e poqese e thyeni 

njëherë këtë Besë 

për ditën e madhe 

të Ilirisë 

 

do të më keni mua 

me goditjet magjike 

mbi shpatullat e dhembjes 

 

e kurrë nuk do të më shihni 

nga vetja e juaj 

 

pos vegimit të fjalës! 

 

Nga flokët e arta 

drita shndërrohej në Diell 

 

e prej andej 

prore i kujtoj 

Orët e Maleve tona. 

 

Herë herë më lidhet 

në mërgatë 

me vajzën pllavushkë 

që shkoi nga bota 

pas dymbjetë viteve 

duke u kacafytur 

për mua 

me prindët e vet, 

 

e sa të tjera që kalirojnë 

mbi erërat e qiellit 

 

e nuk e di 

nëse janë të parat 

apo amazonat e këngës, 

 

muzat e lirisë! 

 

E ARTA VJESHTË 

  

Vdekja 

nuk është vjeshtë 

me ngjyrat e arta 

të hijes e të dritës, 

 

ajo dridhet 

në një gjeth të zverdhur 

në vibrimet vjetore 

shportave të dhembjes, 

 

është mbledhja e artë 

e të gjitha meditimeve 

rezultatit të ndenjave 

 

e grumbullimit të gjërave 

apo e medimeve 

deri në skajin e ngjyrave 

nëpër furtunë erërash… 

 

Kjo është vjeshta 

e të korrurave tona 

prej tri stinëve, 

 

bjerret dikur ngadalë 

nga të gjitha fjalët! 

 

TË KORRAT E ARTIT 

 

Disa pjeken përpara 

disa pjeken pas kohe, 

 

vjeshta e zgjatë dorën 

të mbeldhë të korrat e saja 

para dimrit… 

 

Të gjitha krijimet 

e artit të gjërë dhe lirikës 

shprehin aureolat e bukurisë 

në këtë stinë… 

 

Pëpiqemi që ti mbledhim 

tingujt e vegjël të melodisë 

te bjeshkët e mendimeve, 

 

e t`i masim përherë 

me dridhjet e zemrës!… 

 

Zemra e ndjenë 

valën e gjërave 

sytë e mbasin 

dridhjen e territ e të dritës, 

 

veshët i marrin 

zërat e largët 

para dhe pas kodrave të shiqimit, 

 

gjithçka peshon 

pastaj mendja jonë, 

 

e shpirti është ndjenja më e lartë- 

i ndjenë fjalët e pathëna 

edhe të thëna… 

 

janë të korrat e artit 

të korrat e fatit!… 

 

DISA SHËNIME BIOGRAFIKE 

PËR AUTORIN DHE VEPRAT 

 

Brahim Ibish Avdyli është i lindur më 5.9.1960, në fshatin Morinë, Komuna e Gjakovës, Republika e Kosovës dhe i takon plejadës së shkrimtarëve të fundviteve shtatëdhjetë dhe të fillimviteve tetëdhjetë të shekullit të kaluar (XX). 

Që në vitet e hershme të rinisë u dha pas dy prirjeve: pas artit të fjalës dhe pas lëvizjes konspirative për lirinë dhe bashkimin e kombit shqiptar. Ai merret paralelisht me shkrime shkencore, gazetar e publicist, krahas krijimtarisë letrare (prozë, poezi, dramë, etj.)… 

Katër klasat e para të shkollës fillore “Ganimete Terbeshi” i ka kryer në Morinë të Gjakovës dhe katër klasat e tjera, në fshatin Ponoshec, në kushte mjaft të rënda. Pastaj i ka vazhduar dy klasat e para të gjimnazit “Hajdar Dushi“ në Ponoshec dhe dy klasat e fundit, me rezultat të shkëlqyeshëm, në Gjakovë, duke udhëtuar këmbë apo duke banuar atje. Më 1979 është regjistruar si student me korrespondencë në Fakultetin Filologjik, të cilat i kreu në Degën e Letërsisë dhe të Gjuhës Shqipe. Pas fatkeqësisë shëndetësore, ka vazhduar t’i ndjekë studimet në Universitetin Ndërkombëtar të Strugës, në Fakultetin e Shkencave Politike – Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Diplomaci, të cilat i ka kryer, me qëllim të përmirësimit. Aty ka vazhduar me studimet e pas diplomës dhe e ka mbrojtur temën e magjistraturës, në tetor të vitit 2010. 

Brahim Avdyli ka botuar shumë shkrime, artikuj, analiza dhe akte të tjera politiko-organizative, ndërsa gjatë viteve 1990-1995 e ka redaktuar e udhëhequr revistën gjithëshqiptare „Qëndresa“ në Zvicër, e cila është botuar me vështirësi jashtëzakonisht të mëdha financiare e politike… 

 

Deri më sot e kanë parë dritën e botimit këto vepra: 

Në hijen e Alpeve”, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1983; 

Buka e kuqe”, poemë, Atdheu, Cyrih, 1990; 

Kur zgjohet Dodona”, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1992; 

Pasqyrë e përgjakur”, poezi, Marin Barleti, Tiranë, 1994; 

Klithje nga fundi i ferrit”, poezi, Onufri, Tiranë, 1997; 

Gjuha e dheut tim”, poezi, Albin, Tiranë, 1999; 

Klithje nga fundi i ferrit”, botim i dytë, Jeta e Re, Prishtinë, 2000; 

Baraspesha e humbur”, poezi, Qëndresa, Gjakovë, 2003; 

Vragat e një kohe”, prozë, Faik Konica, Prishtinë, 2005; 

“Lëvozhga e vdekjes”, prozë, Faik Konica, Prishtinë, 2007; 

Stelele Veşniciei /Yjet e Përjetësisë”, Poezie albaneză, din Kosova, BKSH të Rumanisë, Bukuresht, 2008; 

Zogu i këngës”, poezi të zgjedhura, SHB “Pjetër Bogdani”, Has, 2009; 

“Mërgata shqiptare e Zvicrës dhe roli i saj”, politikë e publicistikë, Brezi `81, Prishtinë, 2011; 

“Qielli i paprekur”, poezi, Brezi `81, Prishtinë 2012; 

“Vetëvrasja e një poeti”, dramë e kthyer nga romani me një titull tjetër, Shoqata e Intelektualëve “JAKOVA”, Gjakovë, 2013; 

“Shtegtimi i lirisë”, poezi, Faik Konica, Prishtinë 2014; 

“Torzo e shpirtit tim/Der Torso meiner Seele”, zgjedhje e poezive në shqip e gjermanisht, Amanda Edit Verlag, 2015; 

Arena e dhembjeve”, poezi, Botimet Meshari, Prishtinë 2017. 

“Sondazhe për Kosovën dhe kufirin e saj”, vepër analitike e publicistike, Lena Grafik, Prishtinë 2019. 

Tani, pritet të botohet vepra “Die Verrückten Pferde”, me lektur nga zvicranja Laura Shämerli dhe redaktori Dr. Naim Kryeziu, Magic Verlag, Basel 2019… 

 Janë të shumta veprat e ndryshme, të cilat janë botuara nga fushat e letërsisë, publicistika e antologjitë, shqiptare e ndërkombëtare, apo ato që e kanë brenda faqeve të veta, me punime apo me fotografi. Ato, nuk i numrojmë… 

 Mjaft shkrime e vepra të pabotuara i janë marrë nga policia sekrete serbe apo nga policia shqiptare dhe janë zhdukur, pa gjurmë… 

 Poezia e tij kryesisht është përkthyer në gjuhët italisht, gjermanisht, rumanisht dhe pak më pak në anglisht. 

 Brahim Ibish Avdyli është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës (LSHK); i Autoreve dhe Autorëve të Zvicrës (AdS); dhe i disa organizatave të tjera. 

 Këto poezi lirike janë nga libri më i ri i poezisë së tij lirike… 

Shperndaje ne
Updated: 11 Dhjetor, 2019 — 18:29

The Author

Brahim Avdyli

DISA SHËNIME BIOGRAFIKE PËR AUTORIN DHE VEPRAT Brahim Ibish Avdyli është i lindur më 5.9.1960, në fshatin Morinë, Komuna e Gjakovës, Republika e Kosovës dhe i takon plejadës së shkrimtarëve të fundviteve shtatëdhjetë dhe të fillimviteve tetëdhjetë të shekullit të kaluar (XX). Që në vitet e hershme të rinisë u dha pas dy prirjeve: pas artit të fjalës dhe pas lëvizjes konspirative për lirinë dhe bashkimin e kombit shqiptar. Ai merret paralelisht me shkrime shkencore, gazetar e publicist, krahas krijimtarisë letrare (prozë, poezi, dramë, etj.)... Katër klasat e para të shkollës fillore "Ganimete Terbeshi" i ka kryer në Morinë të Gjakovës dhe katër klasat e tjera, në fshatin Ponoshec, në kushte mjaft të rënda. Pastaj i ka vazhduar dy klasat e para të gjimnazit “Hajdar Dushi“ në Ponoshec dhe dy klasat e fundit, me rezultat të shkëlqyeshëm, në Gjakovë, duke udhëtuar këmbë apo duke banuar atje. Më 1979 është regjistruar si student me korrespondencë në Fakultetin Filologjik, të cilat i kreu në Degën e Letërsisë dhe të Gjuhës Shqipe. Pas fatkeqësisë shëndetësore, ka vazhduar t’i ndjekë studimet në Universitetin Ndërkombëtar të Strugës, në Fakultetin e Shkencave Politike - Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Diplomaci, të cilat i ka kryer, me qëllim të përmirësimit. Aty ka vazhduar me studimet e pas diplomës dhe e ka mbrojtur temën e magjistraturës, në tetor të vitit 2010. Brahim Avdyli ka botuar shumë shkrime, artikuj, analiza dhe akte të tjera politiko-organizative, ndërsa gjatë viteve 1990-1995 e ka redaktuar e udhëhequr revistën gjithëshqiptare „Qëndresa“ në Zvicër, e cila është botuar me vështirësi jashtëzakonisht të mëdha financiare e politike... Deri më sot e kanë parë dritën e botimit këto vepra: -"Në hijen e Alpeve", poezi, Rilindja, Prishtinë, 1983; -"Buka e kuqe", poemë, Atdheu, Cyrih, 1990; -"Kur zgjohet Dodona", poezi, Rilindja, Prishtinë, 1992; -"Pasqyrë e përgjakur", poezi, Marin Barleti, Tiranë, 1994; -"Klithje nga fundi i ferrit", poezi, Onufri, Tiranë, 1997; -"Gjuha e dheut tim", poezi, Albin, Tiranë, 1999; -"Klithje nga fundi i ferrit", botim i dytë, Jeta e Re, Prishtinë, 2000; -"Baraspesha e humbur", poezi, Qëndresa, Gjakovë, 2003; -"Vragat e një kohe", prozë, Faik Konica, Prishtinë, 2005; -"Lëvozhga e vdekjes", prozë, Faik Konica, Prishtinë, 2007; -"Stelele Veşniciei /Yjet e Përjetësisë", Poezie albaneză, din Kosova, BKSH të Rumanisë, Bukuresht, 2008; -"Zogu i këngës", poezi të zgjedhura, SHB “Pjetër Bogdani”, Has, 2009; -"Mërgata shqiptare e Zvicrës dhe roli i saj", politikë e publicistikë, Brezi `81, Prishtinë, 2011; -"Qielli i paprekur", poezi, Brezi `81, Prishtinë 2012; -"Vetëvrasja e një poeti", dramë e kthyer nga romani me një titull tjetër, Shoqata e Intelektualëve "JAKOVA", Gjakovë, 2013; -"Shtegtimi i lirisë", poezi, Faik Konica, Prishtinë 2014; -"Torzo e shpirtit tim/Der Torso meiner Seele", zgjedhje e poezive në shqip e gjermanisht, Amanda Edit Verlag, 2015; “Arena e dhembjeve”, poezi, Botimet Meshari, Prishtinë 2017. “Sondazhe për Kosovën dhe kufirin e saj”, vepër analitike e publicistike, Lena Grafik, Prishtinë 2019. Tani, pritet të botohet vepra “Die Verrückten Pferde”, me lektur nga zvicranja Laura Shämerli dhe redaktori Dr. Naim Kryeziu, Magic Verlag, Basel 2019... Janë të shumta veprat e ndryshme, të cilat janë botuara nga fushat e letërsisë, publicistika e antologjitë, shqiptare e ndërkombëtare, apo ato që e kanë brenda faqeve të veta, me punime apo me fotografi. Ato, nuk i numrojmë... Mjaft shkrime e vepra të pabotuara i janë marrë nga policia sekrete serbe apo nga policia shqiptare dhe janë zhdukur, pa gjurmë... Poezia e tij kryesisht është përkthyer në gjuhët italisht, gjermanisht, rumanisht dhe pak më pak në anglisht. Brahim Ibish Avdyli është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës (LSHK); i Autoreve dhe Autorëve të Zvicrës (AdS); dhe i disa organizatave të tjera. Këto poezi lirike janë nga libri më i ri i poezisë së tij lirike...

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.