Etiketë: Histori

KRYENGRITJET E ILIRËVE

Kryengritjet e ilirëve në mesin e shek. I p.e.s. Megjithëse popullsitë e ndryshme ilire ishin mundur në beteja të veçanta nga ushtria romake, kjo e fundit nuk e kishte thyer përfundimisht qëndresën e tyre. Pas luftërave mbrojtëse filluan kryengritjet. Mizoritë e ushtrive romake, veprimet arbitrare të komandantëve e të qeveritarëve romakë, taksat e rënda, plaçkitjet […]

Heronjët Kombëtarë: T’I RIKUJTOJMË FIGURAT TONA KOMBËTARE -YMER PRIZRENI

T’I RIKUJTOJMË FIGURAT TONA KOMBËTARE -YMER PRIZRENI (1821-1887)   Ymer Prizreni është një nga figurat kryesore kombëtare të historisë shqiptare. Ka qenë udhëheqës ideor e drejtues kryesor i Lidhjes së Prizrenit (1878-1881), organizatës politike-ushtarake shqiptare, e cila e zgjoi vetëdijen tonë kombëtare… U lind në vitin 1821 në Prizren. Është me prejardhje nga katundi Zgatar […]

Heronjtë Kombëtarë : S’ISHTE SI NE

(Dëshmorit të kombit, Nexhmi Llumnica-Komandant GJONI-T!) Për t’atdheut liri të pushonte kurrë s’ donte Në majë heshtash, shigjetash e thikash të prehta Jeta e çelikoste si k’to maja e shkrepa Thellë në të tijin shpirt, Ç’ e plagoste robëria e rëndë e atdheut E për liri kishte mall t’madh, Zemër-Prometheu E spiunonin dhe e përgjonin […]

Falsifikimi i historisë më të re kombëtare nga pseudopatriotët dhe “çlirimtarët” !

Ashtu si në të kaluarën e largët dhe atë të afërt, të pushtimeve të gjata shekullore, historia e popullit shqiptar është shkruar sipas orekseve të pushtetarëve,…në përiudhën e sundimit komunist, pushtetarët për interesat e “vëllazërim-bashkimit” dhe “internacionalizmit proletar” e kanë shtrëmbëruar dhe falsifikuar historinë e lavdishme të kombit tonë pëmes shqipfolësve dhe shanlëpirësve të pushteteve. […]

‘Endrra e një Ilirie Europiane’

Napolon Bonoparti dhe ‘Endrra e një Ilirie Europiane’ Shpesh kur debatohet për çështjen ilire shumë dijetarë janë sqeptik për fillimin edhe mbarimin e kufijëve të saj. Në të vërtete autorët antik e zgjasin ilirinë nga burimet e Lumit Ishtro (Danubë) në Alpet Franceze, e deri në derdhejn e ketij lumi në Detin e Zi . […]

Si e ndryshuan pushtuesit imazhin e kombit tonë?

Kur një pushtues të pushton ai nuk ka qëllimin e tij vetëm të pushtimit territorial, brenda kësaj fshihet pushtimi fizik,shpirtëror, kulturore, ekonomik,politik, social etj, i vendit, pra qëllimi i pushtuesit është që të ndryshoj jo vetëm fizikisht vendin ,por edhe të vendos ideologjinë e tij duke i dhënë tërë territorit apo vendit që ka pushtuar […]

Dokument i vitit 1919- Marrëveshja për zhdukjen e pavarësisë së Shqipërisë

Monografia “Shqipëria në Konferencën e Paqes 1919-1920” me autorë Muin Çami dhe Marenglen Verli trajton një nga momentet më të rëndësishme të historisë sonë kombëtare të kohëve moderne. Pas Shpalljes së Pavarësisë më 1912 dhe njohjes ndërkombëtare të shtetit shqiptar më 1913, në vitet 1919-1920 ndodhën zhvillime kombëtare e ndërkombëtare që fillimisht rrezikuan e më […]

Shqipëria e viteve 1466-67 e shkatërruar nga otomanët, serbët dhe …shqiptarët

Rrëfimi për Shqipërinë e viteve 1466-67, të shkatërruar nga otomanët, serbët dhe… shqiptarët! Pjesa më e madhe e Shqipërisë qendrore ishte nën kontrollin e venedikasve, përpara pushtimit otoman të shekullit të pesëmbëdhjetë. Fushatat ushtarake otomane të viteve 1466 dhe 1467 shkatërruan pjesën më të madhe të vendit. Ishte politika e sulltanit që të boshatiste vendin […]

Lavdi heronjëve të kombit shqiptar!

“ Mbi gjakun e këtyre djemve sot janë ngritur institucionet e Kosovës të cilat po heshtin. Luftëtarë të tre luftërave për çlirimin e trojeve shqiptare të cilëve kur ju harxhuan plumbat luftuan me bajoneta për të mos rënë të gjallë në duart e sllavo-maqedonëve. Ata ranë për të mos vdekur kurrë! Lavdi heronjëve të kombit […]

Gënjeshtra: gjen i kombit serb!

Gazeta serbe “Kurir” e pranon: “Skënderbeu nuk është serb” (QOSIQ: NE SERBËT GËNJEJMË QË TA FSHEHIM MJERIMIN E MORALIT TONË!) Shrkaun: Riza GREIÇEVCI Ka ditë, në Kongresin Amerikan, serbët kanë prezantuar monografinë “Trashëgimia e krishterë në Kosovë: Vatër historike e shpirtërore e popullit serb”, botim i zgjeruar dhe i plotësuar i librit “Trashëgimia e Kosovës” […]

MË I MADHI I RACËS ILIRE, KONSTANDINI I MADH

 Konstandini i Madh lindi në Naissus (Nish) më 27 shkurt 272. Vdiq në Ancyra (Ankara) më 22 maj 337. Perandor nga viti 306 deri ne vitin 337. Titujt perandorak Imperator Caesar Caius Flavius Valerius Constantinus, Piu Felix Victor Augustus, Pontifex Maximus, Pater Patriae, Germanicus Maximus (4 herë) Sarmanticus maximus (2 herë), Gothicus Maximus (2 herë), […]