Etiketë: Pavaresia e shqiperise

Memorandumi i Greçës

Shkruan: Brilant Gashi Pasi që turqit e rinj i kishin propozuar kryengritësve që nëse dorëzoheshin brenda 10 ditëve do të faleshin dhe do të ndihmoheshin nga turqit për ndërtimin e shtëpive të shkatërruara nga ushtria osmane, mirëpo kryengritësit nuk pranuan që të dorëzohen. Ata i’a paraqitën Portës së Lartë dhe Fuqive te Mëdha disa kërkesa […]

Kryengritjet e viteve 1910, 1911

Shkruan: Brilant Gashi Nuk e besoj që shumë nga njerëzit, pra që nuk janë shqiptarë por që e dinë historinë tonë por ata thonë se si e fituam pavarsinë nga sundimi otoman. Ndoshta tani ata mund të mendojnë se ne e kemi fituar atë pa ndonjë kryengritje që do t’i bente turqit të dorëzoheshin dhe […]

Shqiperia, pas pavaresise

  Shkruan: Brilant Gashi Akti historik i shpalljes se pavarsise u nenshkrua nga te gjithe delegatet dhe pas ketij vendimi, Ismail Qemali me bashkpunetoret e tij doli ne ballkonin e nderteses ku mbahej kuvendi, ku ishte mbledhur nje miting i madh popullor. Shpallja e pavaresise se shqiperise ishte rezultat i perpjekjeve dhe i lufterave shekullore […]

PAVARËSIA E SHQIPËRISË, NJË PROCES HISTORIK GJITHËPËRFSHIRËS

Mr.Sc. Nikollë Loka Përpjekjet e shqiptarëve për liri dhe pavarësi kombëtare kanë vazhduar gjatë gjithë periudhës së sundimit osman. Historia ka pasqyruar shumë ngjarje që e dëshmojnë këtë, duke filluar me kuvendet e famshme ndërkrahinore shqiptare dhe ato ndërballkanike të shekujve XV-XVI. Por në shekullin e fundit të sundimit osman, në historiografinë zyrtare shqiptare nuk […]