Kategori: Filozofia Kombetare Shqiptare

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- KATËR MOLLAT E ILIRISË (“Atdheu nis nga Çamëria”)

KATËR MOLLAT E ILIRISË – poezi nga libri në dorëshkrim, “Atdheu nis nga Çamëria”   Tre Drina rrjedhin tokës së Shqipërisë tre Drina bartin  flamuj  të  ndryshëm tre Drina flasin me pasaportë mes veti tre Drina i thërrasin ndërgjegjes sonë!   Atdhe, para grekut këtu i kemi shtëpitë palat e fustanellës nuk  i  kemi pa […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – ËSHTË KOHA KOSOVA TË SHKRUHET DARDANI

ËSHTË KOHA KOSOVA TË SHKRUHET DARDANI                               Në  lokalitetin  Arkeologjik  të  Dardanisë ra kufiri me tokën dhe dhimbjen  e dheut ranë mitet e legjendat dhe morën arratinë antika shqiptare është brenda kores së saj. Sa e shenjtë toka kur tregon emrin […]

Letërsi Kombëtare: Brahim (Ibish) Avdyli- KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË

KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË (Studim lidhur me veprën e rrallë dhe me ese të Vlera Ejupit, pedagoge ne Univesitetin e Europës Juglindore- UEJT, „Pakti me djallin“, Konica Press, Shkup, 2011 si dhe për çështjen kombëtare gjithëshqiptare) I. ( Disa fjalë në vend të hyrjes ) Vlera […]

CIKËL POETIK: -Korridoreve të kohës, -Etje për këngë, -Udhës së diellit,

Cikël me poezi marrë prej Librave: -Korridoreve të kohës, -Etje për këngë, -Udhës së diellit, të autorit Kasam ShAQIRVELA *** Nga libri poetik, “KORrIDOREVE TË KOHËS” * NISMA E ShKRONjAVE (Kongresit të Alfabetit) Po ecin shkronjat e afabetit Udhëtojnë nën dhe e mbi dhe Përhapen sikur t’ishin vetë fetë Vijnë e sjellen këtu tek ne […]

Letërsia Kombëtare: Kasam ShAQIRVELA- ASHT QË MBIN

Cikël me poezi marrë prej librit: “Asht që mbin”, të autorit Kasam ShAQIRVELA AShT QË MBIN Shum’ pseudo-patriotë e lajkatarë sot, bërlyken nëpër portrete gazetash e mediash elektronike. Ato kanë gjak të ngjizur, që mbledh miza dhe krimba, i ushqen për dasmën e madhe që vjen. Tjetër është ai që ka gjakun në vlim. Gjaku […]

ShËMTITË TONA

IMAZhE TË TRIShTA Nuk mund të ketë gjë më të shëmtuar sesa kur të del para syve imazhi i trishtë i tjetërsimit të shpirtit e qenies njerëzore të disa bashkëkombasëve mjeranë që, simbolet e veta hyjnore i përziejnë apo kombinojnë me shenja të huaja të cilat ta kujtojnë kohën e rrobërimit tënd gjatë pushtimit të […]

Pjetër Bogdanit i etur për dije, drejtësi, humanizëm dhe besim në zot, eci rrugëve me xhëmba që misioni të tij, ti jap dritë, duke ndriquar mendjen e popullit shqiptar

Personaliteti i Pjetër Bogdanit, mbetet unik në historinë e kombit shqiptar. Figuarës së tij i bashkangjiten atribute të shumta, si teolog, filozof, polilinguist, e mbi të gjitha humanist i madh dhe veprimtar i dalluar i çështjes kombëtare shqiptare. Vepra e Pjetër Bogdanit, tejkaloi kohët duke na ardhur dhe neve si udhërrëfyes, që pavarësisht kohërave të […]

Biblioteka Publike “Shevqet Musaraj” e Bashkisë Vlorë dhe Qendra e Studimeve Pellazgjike Tiranë organizojne Simpoziumin e V-të shkencor “Lashtësia Historike e Popullit Shqiptar dhe e Gjuhës Shqipe”

Njoftim Në datat 20-21 tetor 2018 Biblioteka Publike “Shevqet Musaraj” e Bashkisë Vlorë dhe Qendra e Studimeve Pellazgjike Tiranë do të organizojnë Simpoziumin e V-të Ndërkombëtar “Lashtësia Historike e Popullit Shqiptar dhe e Gjuhës Shqipe”. Në këtë Simpozium, që do të mbahet në qytetin historik dhe turistik të Vlorës ftohen të marrin pjesë me studimet […]

ShTYLlA QË QUHET KOMB

Populli shqiptar ka nevojë për mësus shpirtërorë kombëtarisht të formuar! Klerik i vërtetë, i cilit do qoftë konfesion që sot e kanë shqiptarët si popull, do të jetë ai i cili kulturë dhe fe i lidh fort për shtyllën kryesore që thirret KOMB! Vlerat universale të fesë, me predikimin e tij të drejtë dhe qëllimmirë, […]

“Ai i ka jetuar ato, ka jetuar ai vetë nëpër to, në figurat e heronjve.”

Dijetari Eqrem Çabeji gjatë jetës së tij, i ka shkruar disa portrete, me një stil epigramatik, për figura të mëdha të kulturës shqiptare dhe botërore. Ai ka shkruar katër shkrime të shkëlqyera për Maximilian Lambertz. Ka shkruar për Nobert Joklin, për Angelo Leotin, Gerhard Rolfsin, Xh. Skiroin, V. Pisanit, K. Tajlerit, H. Buasenit, S. Manit, […]

VËSHTRIM: MBI NJË FENOMEN TË DËMSHËM TË NATYRËS E TË MENDIMIT SHQIPTAR

PARAFJALA E RIBOTIMIT Pasë njëmijë përpjekjeve për shpëtimin e veprës „Çështja shqiptare dhe zgjidhja e drejtë e saj“, e cila është marrë nga duart e atëhershme të redaktorit të kësaj vepre, në Shqipëri, Akad. Prof. Dr. Bedri Dedja, dhe „i deportuar direkt në duart e Sllobodan Millosheviçit“, sipas fjalëve të tij, në krye të ish-Jugosllavisë, […]

Zonja e madhe Elx

Shetitja nëpër Detin Mesdhe ose si e quajnë edhe Deti Pellazgjik të jep një kënaqësi të posaçme;.deti i kryqëzimeve .  zhvillimeve , ballafaqimeve të “ kulturave “ dhe lindja e civilizimit europian.   Historia  e jonë nuk ka fillim e as mbarim. Fillet e saja janë shumë të lashta ,të cilat duhet ti gjejmë dhe […]