Kategori: Trashigimia Kombëtare

Letërsi Kombëtare: Florim Kuçi – Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.

Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.   Helenë e Trojës, burimi i frymës, Me sytë e bukur, e rrënqethur më lart. Në ballinë plisit, e gjen frymën e shpirtit, Fjalët e tua, mrekulli më e madhe. Plisi i veshur, simboli i dinjitetit, Ti je e bukura, e krenaria jonë. Kapitulli i eposës, në faqet e historisë, […]

Olimbia nëna e Aleksandrit të Madh, nga fisi Ilir i Molosëve.

  Olimpia (Olimbia), gruaja e Filipit II, mbreti i Maqedonisë dhe nëna e Aleksandrit_të_Madh, ishte gruaja e parë që mori pjesë në ngjarjet politike të gadishullit Ilirik dhe asaj të qytet shteteve të kulturës Greke. Olimbia portretizohet si vrastare, hakmarrëse dhe e guximshme, por historia nuk e ka trajtuar atë me madhështi. Shumica e librave […]

George Fred Williams: Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike pellazge.

George Fred Williams më 1914 ka shkruar: “Po të kthehemi në parahistori, para se rapsodët homerikë t’u këndonin hyjnive dhe heronjve mitologjikë, para se të shkruhej gjuha greke, jetonte një popull i njohur me emrin pellazg. Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike.” Vetëm vitet e […]

MAQEDONËT DOMETHËNË SHQIPTARËT MAQEDONË, QË DOMETHËNË SHQIPTARËT VENDAS

700 – ( –  300) = 1000               Historikisht është e pamundur të jesh njëkohësisht edhe Maqedon edhe Sllav. Një maqedon i cili i përket vitit 300 p.e.s. qëndron me 1000 vjet larg nga një sllav i ardhur në vitin 700 e.s. Që domethënë se në  rajonin e Maqedonisë ndodhen vendasit Shqiptarë Maqedonë (ose […]

Formohet Akademia Kulturore e Morale e Shqiptarëve në Evropë me qendër në Dortmund

Formohet Akademia Kulturore e Morale e Shqiptarëve në Evropë me qendër në Dortmund   Fjala e shkrimtarit, Atdhe Gecit, kryetar i Akademisë Kulturore e Morale të Shqiptarëve në Evropë. I nderuar Këshill Akademik, dhe Anëtarë të Akademisë! Për krijuesit, studiuesit, e intelektualët shqiptarë brenda e jashtë vendit dita e sotme është një ditë e shënuar, […]

Studiuesi i shqipes, Robert Elsie me librat e tij…

“Edhe një libër tjetër që sapo botova, mbi alfabetet e shqipes. Rreth viteve 1750-1850 gjuha shqipe u shkrua në jo më pak se dhjetë alfabete të ndryshme. Sigurisht një rekord për një gjuhë evropiane! Ja i keni këtu” ka shkruar Elsie derisa ka prezantuar librin 117 faqësh “Albanian Alphabets – Borrowed and Invented”, shkruan KultPlus. […]

Letërsi Kombëtare: THOTI I ATLANTIDËS FLISTE SHQIP

– Poezi sipas librave të Thotit nga Atlantida Perëndia më bekoi  me  emrin, Thoti Mua, krijuesin  Prijetar  të Numrave dhe Teorisë së Relativitetit, shpiksin e  Matematikës, e  të Kordinatave në Fizikë  dhe  në  Astronomi, shpiksin e ADN-së, shkrimtarin e 45 veprave botuar  në pllaka të Esmeraldit. Mua të besuarin  e Dhomave  të  Amentit, Unë  krijuesi  […]

Shpallja e Pavarësisë, ngritja e Flamurit – Themel i mbrojtjes kombëtare shqipëtare…

Ishte vizioni largpamës i Ismail Qemalit, i cili ishte Kryeministër dhe Ministër i Jashtëm, të themelonte ushtrinë, menjëherë pas shpalljes së Pavarësisë. Këto përpjekje flasin për vendosmërinë dhe meritën e Qeverisë së Vlorës, për t’i dhënë Forcave të Armatosura një karakter dhe përmbajtje  sa më kombëtare. Shpallja e Pavarësisë Kombëtare është një faqe e ndritur […]

Cektësi dhe shkelje e disiplinës shkencore

Është bërë e zakonshme nga historianët tanë, që kur shkruajnë për praninë e popullsisë shqiptare në Greqi, Peloponez, Athinë, Atikë, ishuj etj. dhe për arvanitasit, të gjithë i paraqesin të ardhur nga veriu, nga viset shqiptare dhe jo autoktonë. Kjo përbën një rrenë të madhe dhe përputhet me atë çka shkruajnë edhe historianët dhe politikanët nacionalistë […]

Historia e lashtë e popullit tonë nën dheun e saj: Dheu i Ilirisë 20 mijë vjeqar…

Që nga viti 2005 këto kodra në formë piramidale me vendndodhje 25 milje në veriperëndim të Sarajevës kanë qenë temë e një debati kontradiktues midis historianëve më të njohur ndërkombëtar, drejtuar nga arkeologu amerikano-boshnjak, Sam Semir Osmanagiç. Këto piramida rezultojnë të jenë ndërtuar nga ilirët. Sipas historianit dhe arkeologut Sam Semir Osmanagiç, piramidat në Bosnje, […]

” AMANETI ” I SKENDERBEUT PARA VDEKJES. FJALA PARA PRINCAVE DHE DJALIT TE TIJ 10 VJECAR.

Realizimi Kol MARKU ( Studjues ) Ёshtë në  nderin   e çdo shqipëtari, me gen, gjuhë  dhe shpirt, dhe jo të “shqipfolsëve”, që ta shikojë këte vidio, të lexojë dhe rilexojë këtë  “ AMANET” të Skenderbeut, qe ai u ka lënë të gjithë princave Shqipëtar (Arbër), të asaj kohë, përfshi dhe djalin e tij 10 vjeçar; […]

Aleksandri i Madh fliste shqip, me të ëmën, Olimpinë ….

«E NUK DUHET TË HABITENI SHUMË, NËSE SHIHNI SHPESHHERË SHQIPTARIN MES TË LËVDUARVE ANEKËND DHÈUT, TË CILËT I KANË FALUR LAVDI BOTËS…» ERNESTO SCURA: ORIGJINA E ARBËRESHËVE. Do të jetë e sigurt, që në asnjë libër historie, nuk keni hasur që, ilirët shtriheshin nga lugina e Po-së, përgjatë gjithë Adriatikut, duke përfshirë një pjesë të […]

Edon Muhaxheri ka “ringjallur” alfabetin e parë të gjuhes shqipe, gjuha shqipe është një prej gjuhëve më të vjetra në Evropë, duke datuar qe 5000 vjet

<img width=”800″ height=”600″ src=”http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2.jpg” class=”attachment-full size-full wp-post-image” alt=”” srcset=”http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2.jpg 800w, http://www.almakos.com/wp-content/uploads/2017/04/a2-300×225.jpg 300w” sizes=”(max-width: 709px) 85vw, (max-width: 909px) 67vw, (max-width: 984px) 61vw, (max-width: 1362px) 45vw, 600px” /> Edon Muhaxheri, ish student i RIT Kosovë™ (A.U.K) dhe bursist i programit Fullbright në “Maryland Institute College of Art” ka “ringjallur” alfabetin e parë të gjuhës shqipe – Alfabetin […]

Histori Kombëtare: Çlirim Hoxha- “10 mijë vjet histori: nga pellazgët tek shqiptarët”

Plisat në Dodonë (Mbajtur në Simpoziumin e III Ndërkombëtar Tiranë 13-14 nëntor 2014)    Abstrakt U përpoqën shumë për ta zhbërë kombin tonë, për ta zhdukur atë nga faqja e dheut, për ta asimiluar, për ta fshirë nga kujtesa e kombeve, për ta vdekur atë, por nuk ja dolën dot. Ai mbijetojë dhe jeton sot […]