Kategori: Kultura Kombëtare

Thënje Kombëtare: Florim Kuçi- Shpërfaqim ndjenjat e patriotizmit dhe krenarisë kombëtare.

“Kombi i lirë është ai i cili nuk ndalet përpara sfidave” “Kombi i lirë është ai i cili nuk ndalet përpara sfidave” Florim Kuçi  25.09.2023 “Heroi është ai që jep gjithçka për lirinë dhe të drejtat e tjera për kombin.” Florim Kuçi  24.09.2023 “Heroizmi është kur burri i zakonshëm bëhet një legjendë kombëtare.” Florim Kuçi  […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- KATËR MOLLAT E ILIRISË (“Atdheu nis nga Çamëria”)

KATËR MOLLAT E ILIRISË – poezi nga libri në dorëshkrim, “Atdheu nis nga Çamëria”   Tre Drina rrjedhin tokës së Shqipërisë tre Drina bartin  flamuj  të  ndryshëm tre Drina flasin me pasaportë mes veti tre Drina i thërrasin ndërgjegjes sonë!   Atdhe, para grekut këtu i kemi shtëpitë palat e fustanellës nuk  i  kemi pa […]

Letërsi Kombëtare: Brahim (Ibish) Avdyli- KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË

KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË (Studim lidhur me veprën e rrallë dhe me ese të Vlera Ejupit, pedagoge ne Univesitetin e Europës Juglindore- UEJT, „Pakti me djallin“, Konica Press, Shkup, 2011 si dhe për çështjen kombëtare gjithëshqiptare) I. ( Disa fjalë në vend të hyrjes ) Vlera […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- KOHA HISTORIKE E EPIRIT

Me fjalë të lashta të kryeherit pellazg me fjalë të shqiponjave të urta dhe të serta, i them mbesës sime Shqipërisë dhe mbesave, Dardanisë e Çamërisë:   Nuk jemi të kërcënuar nga dashuria, as nga idetë që shpërthejnë universin por nga muret që nuk e mbajnë çatinë i thosha sot Shqipërisë trashëgimtares sime.   Një […]

Letërsi Kombëtare: Florim Kuçi – Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.

Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.   Helenë e Trojës, burimi i frymës, Me sytë e bukur, e rrënqethur më lart. Në ballinë plisit, e gjen frymën e shpirtit, Fjalët e tua, mrekulli më e madhe. Plisi i veshur, simboli i dinjitetit, Ti je e bukura, e krenaria jonë. Kapitulli i eposës, në faqet e historisë, […]

Letërsi Kombëtare: Florim Kuçi – Shenjtar i lavdise (Poezi kushtuar deshmorit te kombit Feim Morina në 25 vjetorin e rënjes)

Shenjtar i lavdisë (Poezi kushtuar dëshmorit të kombit Feim Morina në 25 vjetorin e rënjes) Feim Morina, hero kombëtar, Në zemër tonë të paharruar. Me trimëri dhe guxim e qëndresë, Ti na shërbente si një dëshirë e përsëritur. Mbi malet e lirisë, ti ecje me zjarr, Luftoje për çlirimin, për atdheun e shqiptar. Në çdo […]

Gjuha shqipe ka krijuar latinishten edhe greqishten si gjuhë artificiale në antikitet

Gjuha shqipe ka krijuar latinishten edhe greqishten si gjuhë artificiale në antikitet. Në shekullin e 5 p.e.s. është krijuar greqishtja e vjetër në Athinë edhe pastaj në shekullin e 4 p.e.s. është krijuar latinishtja në Romë. Asnjë popull nuk i ka folur këto gjuhët artificiale latinisht edhe greqisht sepse latinishtja edhe greqishtja ishin vëtëm gjuhë […]

Histori Kombëtare: Zymer Mehani- Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe

Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe (Me rastin e 7 Marsit- Ditës së Mësuesit dhe të Shkollës Shqipe)   1.Historia e qëndresës së popullit shqiptar nën Serbi e ish-Jugosllavi dhe e përpjekjeve të tij për liri, barazi, pavarësi e bashkim kombëtar është  shkruar me gjakun e një vargani të tërë atdhetarësh […]

SHPALIME HISTORIKE: PROF. ABDULLA MEHMETI- GADISHULLI I MALEVE TE BARDHA (BALLKANIK)

SIPAS BURIMEVE HISTORIKE DHE ETIMOLOGJISË, TERMI GJEOGRAFIK BALLKAN, I VARGMALEVE DHE I GADISHULLIT ME KËTË EMËR, NËNKUPTOJNË: MALET E ALBANËVE DHE GADISHULLI I ALBANËVE – SHQIPTARËVE (SIKURSE EMRI I LASHTË: GADISHULLI ILIRIK- I ILIRËVE), NDËRSA EMRI I LASHTË I RAJONIT TË TRAKISË VERIORE, BALGARIA, SIPAS KËSAJ, NË LASHTËSI KA NËNKUPTUAR: GURBARDHA (BAL – ALB: E […]

Mbretëria Shqiptare në mesjetë: Dioklea, zbulimi i madh

Mbreteria Shqiptare e Dioklese u krijua ne shekullin e 10 edhe ekzistoi deri ne shekullin e 12. Kryeqyteti i Mbreterise Shqiptare te Dioklese ishte gjithemone Shkodra. Me shtrirjen me te gjere Mbreteria e Dioklese perfshinte te gjitha trojet veriore shqiptare si Shkodra, Lezha, Ulqini, Tivari, te gjitha malesite e veriut, trevat e Tregut te Ri […]

Olimbia nëna e Aleksandrit të Madh, nga fisi Ilir i Molosëve.

  Olimpia (Olimbia), gruaja e Filipit II, mbreti i Maqedonisë dhe nëna e Aleksandrit_të_Madh, ishte gruaja e parë që mori pjesë në ngjarjet politike të gadishullit Ilirik dhe asaj të qytet shteteve të kulturës Greke. Olimbia portretizohet si vrastare, hakmarrëse dhe e guximshme, por historia nuk e ka trajtuar atë me madhështi. Shumica e librave […]

Analiza: Kasam ShAQIRVELA- FOBIA NDAJ LAVDISË SË ARBRIT

Dromca mendimesh, analizash, reagimesh, këndvështrimesh, esesh, filozofemash … Shkrim nga Kasam ShAQIRVELA ANATEMIMET QË RRËZOHEN VETË Gjergj Kastrioti-Skënderbeu është një figurë reale me të cilën, pamëdyshje se, identifikohet populli shqiptar, atë e lindi nëna arbërore, e krijuan rrethanat historike duke e bërë dhe ngritur në një figurë të lavdishme patriotike dhe jo vetëm… sepse bëmat […]

Etimologji: Dr. Fatbardha Demi: «THE»-FJALË ME TË CILËN TITANO- PELLAZGËT THURREN MITET DHE FILOSOFINE E TYRE

«THE»-FJALË ME TË  CILËN TITANO- PELLAZGËT THURREN MITET DHE FILOSOFINE E TYRE Shqyptari,xen kryet e vendit n‟Europë  kah e ruejtja e fjalës së t‟parvet. Po, po, ky shqyptar i verbët, i padishem mban mend punët e lashta ma teper se çdo komb edhe pse i pershkuem nëpër gjithnduer ligjesh. Kena shumë e shumë tregime të […]