Kategori: Kultura Kombëtare

Aktualitete: DOMOSDOShMËRI?!

E KEQJA E DOMOSDOShME E keqja tek ne që, një kohë të gjatë po manifestohet hapur, pa “havale”, nuk qëndron vetëm në akuzat dhe zënkat e njëpasnjëshme brenda të të njëjtit format por, tani janë përzier kopetë; ajo e dhenve me disa desh brirëpërdredhur tepër të fuqishëm si dhe ajo e dhive me disa cjep […]

PA ShQIPTARIZËM S’KA SHQIPTARI

ShQIPTARIZMI I VËRTETË Në shumë shkrime, sot e tërë ditën, kur flitet për çështjen shqiptare të vërtetë, për shqiptarizmin e vërtetë, mendohet për një kohë të hershme, të moçme, të virgjër, një kohë jo të mbarsur në kuptimin ideologjik e theologjik, kohë kur shqiptarët nuk ishin të kapluar nga fetë, politikat dhe interesat ekonomike meskine […]

GEZUAR FESTAT E NENTORIT GJAKU I ARBERIT!

Kruje 28.11.1443. Ati yne-Gjergj Kastrioti-drejtuar ushtareve,popullit Arber,pas ngritjes se flamurit,ne qytetin e Krujes,pas clirimin e tij nga pushtuesit osman. Shteti Arber,populli dhe kufijt e tij,jane nje,te paprekshem. Eshte gjaku yne,trupat tane qe do te dalin ne mbrojtje. Nje pershendetje nga ZEMRA gjithe juve bashkatdhetar. Gjakun e pastert ARBENOR kudo ndodhen. Ne kete rast do ti […]

TA NJOHIM AUTORIN SELMAN DERVISHI

TA NJOHIM AUTORIN SELMAN DERVISHI Selman Dervishi është emër i njohur për lexuesit shqiptarë dhe më gjerë. Ai është poet, publicist e prozator, që deri më sot (2018) ka botuar më shumë se 20 libra zhanresh të ndryshme. Selman Dervishi u lind në fshatin Gradicë , në një familje me tradita atdhetare, më 21 mars […]

Brahim Avdyli: Gadishullit Yllirik dhe gjuha e saj shqipe, … ka qenë gjuha mëmë e të gjitha gjuhëve…

EDHE NJËHERË PËR SHQIPONJËN DHE SHQIPTARËT  Pjesa II  Shqiponja e Thotit është shqiponja që marrin për të parën. Ajo i ka lidhur botën e përtejme me botën e përkohshme; botën e pambërritur nga njeriu me botën që e sheh; pra, me një fjalë, botën reale me botën ireale.  Të kishe sytë e veçantë të shqiponjës, […]

AKTIVITETET KULTURORE GJITHËNJË E MË SHUMË PO I AFROJNË KRIJUESIT….

AKTIVITETET KULTURORE GJITHËNJË E MË SHUMË PO I AFROJNË KRIJUESIT…. Para disa ditësh ( më 18 Gusht 2018) në Kompleksin Memorial “Zahir Pajaziti” pranë kullës së heroit, në fshatin Turuçicë afër Orllanit në Podujevë u mbajt Festivali Kombëtar i Letërsisë në kuadër të Ditëve të Diasporës. Në këtë Festival kishin shpallur dhe konkurs për poezi […]

Mr.sc. Fatmir HALIMI QYTETI I FLIJIMIT PËR LIRI, Përkitazi rreth romanit Udhëtimi i Gertit të shkrimtarit Murat Gashit

Romani Udhëtimi i Gertit i shkrimtarit tonë tashmë të dëshmuar Murat Gashit ka një histori të rrëfimit dhe të shkrimit. Autori e kishte filluar shkrimin një apo dy vjet para nisjes së luftës në Kosovë për t’i vazhduar disa pjesë edhe pas luftës, kurse dritën e botimit e sheh tek tash nga shtëpia botuese “ProkultPress”, […]

Kolec Traboini: URREJTJE PATOLOGJIKE E AKADEMIKËVE MEMURË NDAJ GEGNISHTES

Nuk kam asgjë apriori pro a kundër Standartit, nuk ndjehem përjashtues por përbashkues, madje unë shkodran përdor trajta toskërishte që më ndihmojnë në krijimtari, se të gjitha gjuhët e dialektet janë të bukura. Por atij Standarti i mungon lëngu i jetës, ai lëng që frutave u jep aromë, e në ketë rast për të cilin […]

QËNDRESA SHQIPTARE NDAJ PENGESAVE ARMIQËSORE GJATË 140 VITEVE

(Disa ngjarje kryesore historike të rrugëtimit të kombit shqiptar) Historikisht të gjithë shekujt në trevat tona kanë sjellë njëri pas tjetrit pushtues të ndryshëm dhe gjithnjë njëri më i lig se tjetri. Romakët i ndanë trevat në katër copash; Bizanti ndërhyri me ndërrimin e identitetit duke na detyruar ortodoksinë; Otomani po ashtu me islamin; komunizmi […]