Kategori: Arti dhe Kultura Kombetare

Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë

PËRMBLEDHJE INFORMUESE  Është përfunduar dhe ka nisur procedura për botimin e librit të 12: “ENIGMA E ÇAMËRISË”, që sëbashku me librin: “Çamëri ne kurrë nuk do të harrojmë” dhe librat para tyre, jam përpjekur të bëj një sintezë të shkrimeve të bëra në të gjitha librat, artikujt, kumtesat dhe shkrimet e ndryshme, për gjenezën e shqiptarëve […]

Gjenialiteti ushtarak i Gjergj Kastriotit, prijësin më Madhështor të Kombit tonë!

Për madhështinë e Gjergj Kastriotit, deri më sot, kanë shkruar qindra autorë të ndryshëm, qindra libra e kompozime të ndryshme, ashtu edhe kryesisht në vendet Europiane, ka sheshe, rrugë, përmendore në kujtim të tij. Ushtarakët më të mirë të botës, të mëpasëm, do ta kenë si udhërrëfyes gjenialitetin ushtarak të Gjergj Kastriotit. Shiko p.sh: në […]

Kur filloi islamizimi nga Perandoria Osmane i Luginës së Preshevës!

    Lugina e Preshevës, përfshihen në kuadër të Kadillëkut të Vrajës, në kohën e Perandorisë Osmane, e që për fat të mirë ndodhin tre regjistrime të popullsisë. Më e rëndësishmja ishte që tregonte edhe përbërjen fetare të popullsisë. Regjistrimet ndodhën në ndodhin në shekullin e XVI, gjegjësisht në vitet 1519, 1528 dhe 1570. Në […]

Kolë Marku: VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE PËRMES MIJËVJEÇARVE

Në këtë publikim do të shikoni një vidio-kronikë (dokumentare) pjesa e PARË dhe e DYTË realizuar nga ana ime për një aktivitet shumë të rëndëshem: KUVENDI I STUDIMEVE SHQIPTARE me temen: “VAZHDIMËSIA HISTORIKO-GJUHËSORE DHE ETNOKULTURORE E SHQIPTARËVE PËRMES MIJËVJEÇARVE” ORGANIZAR NGA QËNDRA KOMBËTARE “RRENJET TONA”. Ky aktivitet u realizua në Tiranë (Muzeu Kombëtar) nga dt […]

Pal Islam Idrizi: Drejtuar njerëzve (atyre që shtiren) të zotit !???

“Drejtuar njerëzve (atyre që shtiren) të zotit”!??? Nga unë,biri i një populli që e krijoi vet ai,-ZOTI-. -Ashtu si dikur…turku ngrinte çadra për rrethë qyteteve,kështjellave,priste me ditë,javë e muaj të tërë,dhe pastaj sulmonte,pabësishtë dhe padrejtësishtë si një vrasës. Sot nuk ngre çadra…por xhamia që kanë të njëtin funksion kazermat ashtarake. -Dikur,jo shumë largë!Kërkonin “xhamia”! Dhe […]

Donika Kastrioti

Donika Kastrioti Sy që thërrasin,përmes diellit,rrezeve të tij! Ashtu si nëna, kur pret bijtë e saj, rri gjithë ditën në dritare, e ngrirë,pa folur asnjë fjalë! Ashtu si motra, kur pret vëllanë, pret nënëlokja, mbretëresha Donikë, bijtë,vëllezërit e gjakut të saj! T’më vini krahë hapur, pritje e gjatë,pesë shekullore, me faqe e nderë, më sillni […]

Rrethanat e përgjithshme dhe veprimet e Batalionit “Qenan Ibrahimi”, të UÇPMB-së, paraprirëse të Betejës së Rahovicës

Më 12.05.2001, në Luginë të Preshevës, ndodhi edhe një ngjarje sa e dhimbshme, aq edhe e lavdishme, por edhe pa harruar anën e errët të saj. Jemi mësuar të dëgjojmë përralla apo gjysmë të vërteta për Luftërat tona për Liri, duke tentu në lavdërim të vetes të bëjmë Histori të rrejshme. Për mua, historia nënkupton […]

Njëlloj si Arbëreshët-Arvanitasit jane shqiptare

Të dashurit e mi Arbëresh-e…ju mbijetuat! Merita është e juaja dhe e askujt tjetër. Të vini në tokën e të parëve…me kujtimet dhe simbolet e tyre,me ëndrrën e tyre për të parë nënqiellin arbërorë tek ri’gjallërohet. -Fatkeqësishtë,jo të gjithë u treguan miq dhe bashkëpunues si mbreti i Napolit Alfonso. Tek unë,dhe jo vetëm,falë juve Arbëresh-e,Italia […]

Lum si ti Shqipëri thash,djemt,trimat e betejës Kumanovë,dje kur pash…!

Lum si ti Shqipëri thash,djemt,trimat e betejës Kumanovë,dje kur pash…! -Do të”huazoj”pak fjalë të Naimit të madh! Ndjesin e tij kur sheh armët e Gjergj Kastriotit në Vjen! Kur shprehet përmes vargjeve të tija: “Lum si ti Shqipëri thash,armët e tua kur pash”…! Kjo ishte ndjesia ime dje,kur pash trimat e betejës së Kumanovës! Zemër […]

Petro Dangëllia: SOFIZMAT DHE SOFISTËT ANTISHQIPTARË

SOFIZMAT DHE SOFISTËT ANTISHQIPTARË (NJË ÇORBË GREKO-SËRBE GATUAR NË TENXHERE ANTISHQIPTARE) Kohët e fundit nëpër televizionet shqiptare po propagandohet një teori e re, sipas së cilës shqiptarët nëpërmjet një “analize”, mostre të ADN-së së tyre u del origjina në se janë shqiptarë, sllavë apo grekë. Përhapësit e kësaj teorie, tellallët e paguar, kanë infektuar edhe […]

Është e shkruar e gjitha me gjak, skrifica pafund.

Debatet që po zhvillohen rreth gjëndjes aktuale,mënyra se si, kumunikimi,fjalori,egërsia ndrëmjet tyre,nga të ashtu quajturit “Analist politik” e shumë të tjerë që përfaçësojnë skenën politike,janë vërtet një shqtësim, jo vetëm i imi besoj! Përfaqësues të paguar nga taksapaguesit Shqiptarë,do duhej të ishin,një urë lidhëse me shtet tjera,përfitimi do duhej të ishte 50me 50-te. Nga ky […]

Fillet e Luftës speciale islamike të Serbisë, kundër ZOP-së së UÇPMB-së!

Kisha lexuar Historinë Kombëtare Shqipëtare, që në shkollë fillore, sepse nuk më mjaftonin vetëm gojdhanat që na tregonin mbi heroizmat dhe luftërat tona për Liri. Kisha lexuar me vëmendje të veçantë, raportet, ndikimet, implikimet dhe instrumentalizimet e feve islame dhe ortodokse, në asimilimin dhe zhdukjen e Kombit Shqipëtar. Natyrisht kisha studiuar më në detaje, elaboratet […]

Të traumatizuar nga frika,apo të shtyrë nga lakmia e servilizmi….

Të traumatizuar nga frika,apo të shtyrë nga lakmia e servilizmi,apo të dyja bashkë??? Turk kaluar turkut! Musliman kaluar muslimanit! Kurse dje…shka kaluar shkaut! Janë të njejtit individ,grupe,në përjashtim të armiqeve. -“Ndoshta”,terori i ushtruar përpara,tek parardhësit e tyre, i’u është n’gulitur në memorje? E sot shprehen në forma të ndryshme pasigurie, pa qenë në gjendje për […]

ZEMËR TË MADHE, TË MBUSHUR ME PLOT DASHURI, PËR MËMËDHEUN E TIJ…

FLAMURË,SHPAT E NDERË, HISTORI PËRPLOT LAVDI, ZEMËR TË MADHE, TË MBUSHUR ME PLOT DASHURI, PËR MËMËDHEUN E TIJ, KY ISHTE GJERGJI, ME T’BËMAT E TIJ. U gezova shume,kam percjellur nga larg,nepermes TV dhe rrjeteve sociale, pothuajse gjithe viziten e Arberesheve! Pritja qe i’u rezervua ne te gjithe trevat Shqipetare. Nje falenderim shkon ne adres te […]

Vlerat për të cilat e gjithë bota u vu në krahë të këtyre vlerave kombetare shqiptare…

Nëse dje bëhej nga mos dija,por sot, çfarë po ndodh me shqiptarët në mërgim!??? -Punëtorët Shqiptarë në kohën e ish Jugosllavisë, kur dikush i pyeste se nga vjen,jam dhe vij nga Jugosllavia! Deri diku edhe “arsyetohet” ky veprim, por jo edhe a’i që e thoshte me mburrje. -“Kultura,feja turke”,e injoruar nga Europa! Arrin nëpërmes imamëve […]