Kategori: Arti dhe Kultura Kombetare

KRYEKËNGËS SË ÇAMËRISË

Pesë vjet të Kushtetutës të Republikës së Çamërisë dhe Himnit të Çamërisë. KRYEKËNGËS SË ÇAMËRISË Çamëri tokë pellazgjike Pallë  Epiri në lashtësi Je stërgjyshe e shqiptarëve Në Dodonë e Iliri Gjokset tua të përgjakura Drejt fitores në lavdi! Sot, më datë 09.09.2017, kemi një lajm shumë të rëndësishëm për kombin, e veçmas për Çamërinë. Qeveria […]

Përvjetori i aleancës ortodokso-islamike me rastin e rënijes së qytetit të Shën Konstantinit( Konstantinopojës)

Si sot, më 1 qershor 1453, Sulltan Mehmet Pushtuesi, ia bleu rrobet fetare Genadiusit dhe zhvilloi procesionin e Patriarkut të Konstantinopojës, duke bërë që Perandoria Osmane dhe Patrikana e Stambollit të bashkësundojnë për 550 vjet në vazhdim. Konstantinopoja ose Qyteti i Konstantinit ishte qytet i krijuar nga Perandori romak Konstantini I, i cili ishte Ilir, […]

Përvjetori i Betejës së Rahovicës dhe përkujtimi për Dëshmorët e rënë në këtë rast!

Dje në fshatin Rahovicë, komuna e Preshevës, u përkujtu Beteja e këtij fshati dhe Dëshmorët e rënë, e cila është duke shkuar drejt harrimit. Edhe sot, shumica falsin, veprojnë e mendojnë me anime, qoftë shkaku i politikës së Serbisë, interesave personale a përcaktimeve politike të brendshme të Shqiptaëve të Luginës së Preshevës, në lidhje me […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Gashi- ULLI ME FUSTANELLË

ULLI ME FUSTANELLË Një ditë e përditshme  në shpirtin tim është  poezia, ideja, proza  dhe  eseja dhe një dashuri e zemrës që s´ndalon. Ky këndim i  im  për  fatin  e atdheut është peomë ulliri që vështron përtej, vështron nga Çamëria, Morea, Atika nga Krahina e Mollës së Kuqe e Lisi. Ullirit në Prevezë  i  pëlqen […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – MARSHI I ORIGJINËS

  MARSHI I ORIGJINËS Pellazgia jeton  te shqiptarët e sotëm Shqipëri janë trojet e pellazgo ilirisë në shqip shkruanin iliro-albanët, dhe në gjuhën  shqipe  shkruante Homeri.   Nuk ka një gjuhë  tjetër  perëndie, si shqipja jonë, si gjaku i  saj  gjuhësor si dielli ynë  dhe  hëna  shkëlqimtare si katër elementet krijuese të natyrës.   Shqipëri, […]

Atdhe Geci: ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR ( Diamanti i Shqipërisë )

ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR   Kur viset e populluara zbrazen nga gjindja njerëzore, letërsia dhe arti janë të fundit që i braktisin. Mund të thyhen ushtritë, të tërhiqen rojet e fisit, të heshtë diplomacia, arti nuk bindet. Ai kthehet e rikthehet atje, te logu i vjetër. Atje ku ndodh shkulja, këputja mizore, krimi. Atje […]

Letërsi Kombëtare: Kasam ShAQIRVELA- Në shenjë përkujtimi të “DITËS SË PAVARËSISË”, 17 Shkurt

*Poezi nga Kasam ShAQIRVELA, TË UROJË PËR PAVARËSINË (Ty Kosovë, e imja Dardani) Besimi në Ty nuk më është shterur e shuar dhe shpirti shpresën të ngrohtë hala ma mban sado që kalvaret nuk të janë sosur apo zvogëluar por shqiptarizmi na bën dritë gjallimi për ne, ai, qëndron i ndezur sikurse një shandan…! * […]

Atdhe Geci: Çamëria, Kthim në histori, mision – Traktati i Shën Stefanit – O3. O3. 1878

Fragment nga libri i Atdhe Gecit, “Çamëria, Kthim në histori, mision”   Traktati i Shën Stefanit – O3. O3. 1878   Më 3 mars të vitit 1878 u nënshkrua Traktati i Paqes së Shën-Stefanit, i cili i dha fund Luftës Ruso-Turke që pat shpërthyer më 24 Prill 1877.   Konferencat që shembën Shqipërinë   Pas […]

Urime per vitin e ri 2022

U uroj ,jo me laps dhe as me penë,por me shpirtë e zemer,stafin tuaj te mrekullueshëm,Gëzuar vitin e ri 2022 në familjet tuaja dhe në punën tuaj fisnike me shumë vlera per shqiptaret e ndershem e patriot. Jam ndjekes i vazhdueshem i veprimtarisë suaj. Jeni krenaria e kombit Shqiptar Jeni lavdia e shqiptareve te ndershem. […]