Kategori: Legjendat Shqiptare

SHQIPTARIZMI ME ZË PO NA THËRRET

PËR ÇKA KANË NEVOJË SHQIPTARËT SOT (çka i nevojitet neo-shqiptarizmit) Ese -Qëllimi i mbështetur me veprimin(predikimin) asimilues është më se i qartë te muslimanizmi përmes librit të shenjtë të tyre,… por ama kjo ndikon te shqiptarët dhe boshnjakët por jo dhe te turqit. Kjo mund të thuehet edhe për krishterizmin qoftë për atë katolik e […]

“ETJE PËR KËNGË”

Cikël poezish nga përmbledhja poetike me titull: “ETJE PËR KËNGË” e autorit Kasam SHAQIRVELA NjË FJALË Një fjalë ndez një hata një fjalë prish një kala fjala prish e pajton burrë e grua fjala prish e ndreq mur dhe krua fjala kall një zjarr fjala ndal një sherr një fjalë e vetme e ashpër jo […]

“Zana, bariu i shenjtë” sipas mitologjis shqipëtare

Demonologjia shqiptare është e pasur, e larmishme e domethënëse. Prej saj po përmendim disa nga figurat më kryesore të besimeve popullore: Zana e Bariu i Shenjtë – hyjni të natyrës; Kuçedra (Kulshedra) – personifikimi i forcave shkatërruese në natyrë e në jetën e njerëzve, ndaluese e burimeve, shkaktuese e breshrit dhe e shtrëngatave, dëmtuese e […]

Legjendat Shqiptare: ANALIZË E PËRMBLEDHJES “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE”

ANALIZË E PËRMBLEDHJES “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE” Të njëmbëdhjetë rrëfimet evëllimit “TREGIME TË MOÇME SHQIPTARE” të Mitrush Kutelit (1907-1967), siç e thotë edhe vetë titulli, janë rikallëzime të motiveve tona popullore – të baladave, të eposit të kreshnikëve dhe të kohës së luftërave të gjata shqiptaro-osmane.Këto tregime, të veshura me bukuritë artistike të njërit nga […]