Kategori: Etimologji

Etimologji: Afrim Morina- PAGËZIMTAR, PËR T’I PAGËZUAR FËMIJËT TANË

PIKËPAMJE  PAGËZIMTAR, PËR T’I PAGËZUAR FËMIJËT TANË  Vështrim për fjalorin “Emërtar shqip”, të autorit Tafil DURAKU, botuar nga SHBA “Drenishta”, 2022.  Afrim MORINA              Këto ditë, nga Shtëpia Botuese Artistike “Drenishta”, doli një libër i veçantë, me titull  “EMËRTAR SHQIP”, i autorit, tashmë të njohur në letrat shqipe, në letërsi e publicistikë, i poetit Tafil DURAKU, libër që […]

Etimologji: Kasam ShAQIRVELA – LASHTËSIA FLET SHQIP

Qasje etimologjike e gjuhësore LASHTËSIA PELLAZGE MËKON EDHE HEBRAISHTEN E LASHTË (Shkëputje nga libri im me studime etimologjike e gjuhësore, “Gjuha shqipe çelësi i artë që i hap dyert e mbyllura të gjuhëve botërore” ) Duke gjurmuar historinë e dy qyteteve hebraike që përmenden në Bibël, gjej lidhshmërinë e pakontestueshme të ndodhisë fizike reale, gjithmonë […]

Etimologji: Dr. Fatbardha Demi: «THE»-FJALË ME TË CILËN TITANO- PELLAZGËT THURREN MITET DHE FILOSOFINE E TYRE

«THE»-FJALË ME TË  CILËN TITANO- PELLAZGËT THURREN MITET DHE FILOSOFINE E TYRE Shqyptari,xen kryet e vendit n‟Europë  kah e ruejtja e fjalës së t‟parvet. Po, po, ky shqyptar i verbët, i padishem mban mend punët e lashta ma teper se çdo komb edhe pse i pershkuem nëpër gjithnduer ligjesh. Kena shumë e shumë tregime të […]

Gjenet, popujt dhe gjuhët

Shkrimi i mëposhtëm është nxjerrë nga libri i shkruar nga Profesor Luigji Luka Kavalli-Sforca, i  titulluar: Luigi Luca Cavalli-Sforza, Genes, Peoples and Languages, North Point Press, New York, 2000. Profesor Luigji është i lindur në Gjenovë më 1922 dhe ka qenë profesor në Kembrixh, Parma, Pavia dhe Profesor i Merituar i Gjenetikës në Universitetin famëmadh […]

Margarit Nilo: Etimologjia e shumë fjalëve që ne i quajmë greke dhe romake spiegohen vetëm në gjuhën shqipe.

Etimologjia e shumë fjalëve që ne i quajmë greke dhe romake spiegohen vetëm në gjuhën shqipe. (Fillimisht po u informoi se, kjo përmbledhje e punës time ju dha gazetës shqiptare ”Nacional”, zotit Muj Buçpapaj, dhe pjesë-pjesë do i jepej. Disa akademikë dhe nga Instituti i Albanologjisë e marrin në telefon redaksinë e gazetës dhe i […]