Kategori: Etnikumi

Etnikumi: MIDIS INJORANTËVE DHE BUDALLENJVE…

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t   Midis injorantëvet dhe budallenjvet ka një dallim, ndonëse ata shpeshherë shkrihen njëri në tjetrin. Mund të jesh injorant, por nuk je budalla, por mund të kesh studiuar një tonelatë shkencë e prapë të kesh mbetur budalla. Kjo varet shumë nga natyra, nga trashëgimia, por varet edhe […]

Etnikumi: KËTU KA DIÇKA

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Të jetosh në një vend kaq të pasur dhe të përshtatshëm për t’u bërë edhe më i pasur, dhe të jesh Kombi më i varfër në Evropë,këtu pa tjetër ka diçka. Të kesh qenë dikur një etni shumë e madhe, ndoshta në ndonjë periudhë më e madhja […]

Etnikumi: FORMULË VETËQORTIMI: NA PLAÇIN SYTË !, I

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Na duhet prapë të rikthehemi te kapitujt që na rrëfejnë e rirrëfejnë pësuarjet tona tragjike shumëshekullore dhe të pangushëllueshme. E bëjmë këtë për të lidhur më mire pasojat me shkaqet. Sepse, në i quajtshim fatkeqësitë tona përvitshmëri,duhet ta dimë që ato vijnë […]

Etnikumi: Ekonomi e dobët. Përse?!

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Përse punëtorët e nëpunësit tanë marrin kaq pak para, kur punojnë këtu në Shqipëri e të tjerët (ose ata të njëjtët) marrin 3-fish, 5-fish apo 7-fish më shumë në vende të tjerë? Përse nuk e kemi rrjetin e ujësjellësavet të bollshëm dhe […]

Etnikumi: ARKITEKTURA E SHKATËRRUAR E SHPIRTIT

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Por ne na shqetëson shumëfish më tepër fakti që ky serialnetësh të errëta (Romë, Bizant, barbarë, sllavë, turq), të mbushura me furtuna e me zjarre rrufeshë, nuk na ka shkatërruar vetëm arkitekturën e qytetevet e të fshatravet, por na ka shkatërruar edhe arkitekturën shpirtërore, shpeshherë edhe trupore, […]

Etnikumi: ARKITEKTURA E SHKATËRRUAR E ATDHEUT

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Një nip i familjes sonë u kthye nga një shëtitje nëpër Itali. Më parë pat jetuar atje 5 vjet si emigrant, por nuk e kish njohur Italinë. Tani, mbasi ka mbaruar këtu fakultetin, është bërë inxhinier dhe është rregulluar ekonomikisht, shkoi në Itali jo si emigrant, por […]

Etnikum: ANTIKOZMETIKË

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t “Po sot, Shqypni, pa m’thuej si je?!” Prapë, edhe sot, mbas 130 vjetësh: “Posi njaj lisi i rrxuem përdhe!” Në vend që të lumturohemi se jemi me 2 shtete, mbushemi përditë me trishtim e me keqardhje. Njëri shtet 100-vjeçar, i cili ende s’ka mësuar si bëhen një […]

Etnikum: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA V)

KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA V) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh […]

Etnikum: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA IV)

KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA IV) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh […]

Etnikum: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA III)

KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA III) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh […]

Etnikumi: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA II)

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh dhe Qëndresa shqiptare” të autorit Shaban Braha. Viti 1913. Një diplomat i […]

Etnikum: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh dhe Qëndresa shqiptare” të autorit Shaban Braha. Viti 1912. Kosovë. “Loja” me […]

Pëllumbi pellazg në Kulturën e Vinçës

Garat me pëllumba janë një traditë e jona mijëra vjeçare . Që pëllumbat garues të ngjiten lartë në qiell (800-1500m)  duhet pasur edhe kushtet klimatike që e mundësojnë atë fluturim të lartë ; temperatura e ajrit ndërmjet 18 dhe 20 shkallë ,erërat e lehta veri-perëndimore. Pëllumbi garues duhet ta mbërrij lartësinë  mbrenda 30 minutash , […]

Iliro-albanizmat në gjuhët sllave , III

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Në anë tjetër, fqinji jugor, pasi i ka marrë prej nesh emrat e perendivet, mënyrën si nxiren mineralet dhe si bluhen meli dhe gruri, ta ka rrënuar paharrueshmërisht Trojën (pas gjasavet që rrinë ende nën mjegull), t’i ka marrë ishujt, të Egjeut dhe të Jonit, bashkë me […]