Gjenialiteti ushtarak i Gjergj Kastriotit, prijësin më Madhështor të Kombit tonë!

Për madhështinë e Gjergj Kastriotit, deri më sot, kanë shkruar qindra autorë të ndryshëm, qindra libra e kompozime të ndryshme, ashtu edhe kryesisht në vendet Europiane, ka sheshe, rrugë, përmendore në kujtim të tij. Ushtarakët më të mirë të botës, të mëpasëm, do ta kenë si udhërrëfyes gjenialitetin ushtarak të Gjergj Kastriotit. Shiko p.sh: në Britani të Madhe, Francë, Itali, por edhe vetë sulltanët Osman ishin të frymëzuar nga “Luani i Arbërorëve”!
Mjafton të krahasohet vetëm disa elemente që i dhanë Lavdinë e Përjetëshme Gjergj Kastriotit:
1. Numri i ushtarëve të tij, përballë ushtrive osmane, në çdo betejë Ushtria Arbërore nuk kishte më shumë se 15.000 ushtar( në tërësi), derisa ushtritë osmane llogaritnin mbi 100.000 deri 250.000 ushtar! Një ushtar Shqipëtar luftonte në çdo betejë kundër osmane me së paku 8 deri në 300 ushtar turq.
2. Numri i të rënëve të Ushtrisë Arbërore, kurrë nuk shkonte në një mijë ushtar, derisa ushtritë osmane humbnin në çdo betejë kundër Arbërorëve, nga disa mijëra deri në dhjetra mijëra ushtar!
3. Histortë ushtarake, tregojnë që në çdo rast kur ka patur tradhëti nga figurat më të larta, armiku gjithmonë ka arritur të fitonte! Gjergj Kastriotin edhe pse e tradhëtoi Mojsi Golemi, Hamza Kastrioti, në asnjë rast armiku nuk arriti ta fitonte as edhe një betejë!
4. Në histori dhe historinë ushtarake nuk ka raste kur një shtet të arrinte t’i bënte ballë njëkohësisht dy Superfuqive të kohës, në vitin 1448 Ushtria Arbërore njëkohësisht mposhti ushtritë Venedikase dhe ushtritë Osmane!
5. Në maj 1453, Sulltan Fatihu pushtoi Konstantinopojën, derisa Krujën tentuan ta pushtonin në Rrethimin I më 1450( pa topat e mëdhej Osman); në Rrethimin II më 1466( me topat e mëdhej Osman); në Rrethimin e III më 1467( me topat e mëdhej Osman). Etj.

Sipas burimeve historike, mesatarisht Ushtria e Gjergj Kastriotit, vrau mbi 150.000 ushtar osman, prej tyre vetë Gjergj Kastrioti në beteja vrau mbi 3000 ushtar osman. Ushtria e Gjergj Kastriotit kishte Gardën Pretoriane me 5.000 djem më të ushtruar për kohën dhe me ushtrinë “ushtar për oxhak” që ishin deri 15.000 ushtar.
Në çdo betejë një ushtar Shqipëtar luftonte përballë 8 deri 300 ushtarëbe osman!
-Beteja e Torviollit (22.000 ushtar osman të vrarë) dhe disa mijëra robër lufte;
-Beteja e parë e Mokrës (1500-1800 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Otonetës (5000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e parë e Oranikut (3000 ushtar osman të vrarë);
-Rrethimi i Svetigradit (20.000-22.000 ushtar osman të vrarë);
-Rrethimi i parë i Krujës (20.000-25.000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Modriçit (7000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e parë e Meçadit (7000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Pollogut (3000-3500 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Beratit (500 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Oranikut (500 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Albulenës (30.000 ushtar osman të vrarë) dhe 15.000 robër lufte;
-Beteja e dytë e Mokrës (4000 – 6000 ushtar osman të vrarë);
-Fushata e Skenderbeut në Maqedoni (12.000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Ohrit (10.000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e parë e Vajkalit (4800-5000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Meçadit (7000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Vajkalit (6000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja e Kasharit (25.000-27.000 ushtar osman të vrarë);
-Rrethimi i dytë i Krujës (2500 deri në 4000 ushtar osmanë të vrarë);
-Rrethimi i tretë i Krujës (3500 ushtar osman të vrarë);
-Rrethimi i Shkodrës (20.000 ushtar osman të vrarë);
-Beteja Shqiptare kundër Osmano/Venecianët (2500 ushtar osman të vrarë dhe 600-800 ushtar venecianë të vrarë);
Fushatata në Napoli( rreth 1800 ushtar armiqë të vrarë);
Fushata ndëshkuese kundër Brankoviqit (mbretit serb), deri në 1500 serb.
Asnjë prijës ushtarak në historinë botërore nuk mund të kishte ndikim frymëzues, motivues për ushtaraët e tij, popullin e tij sesa Gjergj Kastrioti. Populli Shqipëtar me rastin e kalimit në amshim të Gjergj Kastriotit, e kishin kuptuar që vetëm Ai ishte Ushtria dhe Ushtria Arbërore pa të nuk mund të ishte asgjë!
Në çdo Luftë për Liri, që bëmë Shqipëtarët, luftëtarët Shqipëtar frymëzim, motivim patëm vetëm Prijësin më Madhështor të Kombit tonë!

Më:10.06.2019

Skender Jashari i burgosur politik nga EULEX, për rastet e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë në Dobrosin komuna e Bujanocit. Ky shkrim është pjesë e marrur nga punimi i bërë gjatë qëndrimit në burgimin politik!
Master drejtimi juridiko-penal dhe studime joformale ushtarake.

Shperndaje ne
Updated: 11 Qershor, 2019 — 09:37

The Author

Skender Jashari

Skender Jashari  i burgosur politik nga  EULEX, për   rastet  e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë  së Serbisë në  Dobrosin komuna e Bujanocit.

1 Comment

Add a Comment
 1. GJENIEALITETI GJERGJ KASTRIOTIT,PRIJËSIN MË MADHËSHTOR TË KOMBIT TONË-KRENIERE-
  ALITETI I PËRGJEGJKA T’ZOTIT;
  PRIJËSIN ME ARBËROR GLOBIT PRONË;GJENË GJENERALË-KRENE KRENEFALË;KRENARIA MBARË
  TERËKOMBËTARE-GJENERALVRIA O,
  NDËRKOMBËTARE;NGA PRINDI GJENIE-NA LINDI NJË KRENIE;NA LINDI YLLI KRYLEGJENDË;O
  NA BINDI HYLLI HYREGJENDË;OH,
  SULLTANI PËR HARAÇ GRABITI KATËR VËLLAZËR SHQIPE SHQIPTARË-O,KULLGJANI PËR PAQË
  GADITI VATËR PËLLAZGJËR SHKRIP-
  SHKRIPFARË;NUK ARRITI DOT SULLTANI T’I ASIMILOJË,JA VRAU TRE VËLLEZËRIT;NDËRSA,
  KUR GJAKPIRËSET KËRKUAN QË DHE
  GJERGJIN E VOGËL TA VRASIN;SHQIPTARJA E DHUNUAR NDËR GRATË E SULLTANIT;U OFROJË
  DJALIN E SULLTANIT PËR VRASJE,
  NDËRSA SHPETOI,ADABTOI,GJERGJIN E VOGËL;SI DJALË T’VETIN,QË DO RRITEJ,O,NGJRTEJ
  SI SHPETIMTAR I SHQIPTARISË,OH,
  GJERGJI ARRITI,NA MBËRRITI;NË KULMET GJENERALË,NDËR SULMET KRENEFALË,MË IDEALË,
  ME KRENEFALË;PËR SUKSESE LUFTË;
  POR,SULLTANI E HETOI,E DEFTOI;SE GJERGJI NUK ËSHTË DJALI I SULLTANIT;ME QELLIM
  E CAKTOI,QË TË LUFTOJË O,KUNDËR
  POPULLIT TË VETË SHQIPTARISË;POR,NË BETEJËN E PARË TEK NISHI,GJERGJIT JU KUJTUA
  AMANETI BABËS-TESTAMNEDI SHKABËS:
  KTHENI SHPEJTË-KRENI SHENJTË;NA ÇLIRONI OU,BIJË TË MIJË;DHE,NGA NISHI KALORËSIT
  SHQIPTARË,FLUTURUAN NË SHQIPËRI;
  KU ÇLIRUAN ATDHEUN NGA OKUPIMI OSMAN;KY TRIUMFI TRIUMFOI-HY RIGUFI RIGUFOI;DUKE
  PLOTËSUAR,ZOTSUAR,AMANETIN OUUH,
  TESTAMENDIN E BABËS-SHKABËS DHE,TË NËNËS-GJENËS;KRYLEGJENDA KRYLEGJENDARE-OUUU,
  HYREGJENDA HYREGJENDARE;TRADITA,
  AGDRITA;SI PËRJETË MOT,EDHE SOT,HEJ,I MADHI ZOT;DO PËRSERITEJ-JO’SHPRESËPRITEJ;
  OUUU,BESËNGRITEJ;DUKE DEKLARUAR,
  PARA SHQIPE LEGJENDARE-DUKE REKLAMUAR,GARA SHKRIPE EGJENDARE:O,UNË NUK UA SOLLA
  LIRINË-LIRINË E GJETA NË GJAKUN
  DHE PRAGUN TUAJ,MBARË KRYLEGJENDARË,MBARË HYREGJENDARË;A,KRYLEGJENDA,HYREGJENDA
  PËRNJËHERË,TËRNJËVLERË,TRIUMFOI,
  RIGUFOI;MBI DY SUPËRFUQITË BOTËRORE;MBI PERANDORINË OSAMNE O,PERANDORINË ROMAKE
  SAHERË ËSHTË NEVOJA-KRATHERË ORE,
  RRËSHTË KREDOJA;NGA SHTATË PALË QIELELI,SHTATË PALË GJENËTOKË;O,NGA SHTATË VALË
  DIELLI,SHTATË VALË NËNËLOKË;DO
  TË RINGJALLËJ GJENË GJENËRALË,KRENE KRENEFALË;SHTATË KONTINENTË-SHTATË KONDITË
  TRENDË;NA TRIUNFIN TA RIGUFIN;
  PËR RIÇLIRIMIN E TROJEVË-PËR RITRIMIMIN HEROJEVË;PËR BURIMIN,DURIMIN,TEK KRUJA
  KRYLEGJENDË-ZË PRUJA HYREGJENDË;
  KRUJËKRUJA PREKAZI-BUJËBUJA KRERFAZI;ÇERDHË SHQIPE-DERDHË SHKRIPE;SHKREPI RRUFE
  OU,STEPI DRUFE;PËR ATPRE,OUH,
  PËR ATDHE;RIPRIBALLËJEN;PËR RINGJALËJEN;RITRASHËGIMIN,RIATDHESIMI,RIBASHKIMIN,O
  RITRASHËGIMIN,RIGJENERIMIN,O,
  RIKRENEHIMNIN:PRI FLAMUR OJ,SHQIPE;VRI PARGUR OJ,SHKRIPE;QË NA PËRGJEGJKA OH,NË
  TANDEMA:GJERGJA MË ADEMA;HEJ,
  GJERGJA MË ADEMA,GJERGJA MË ADEMA;GJERGJA MË ADEMA;OUUU-HEEEJ,GJERGJA MË ADEMA!
  SHUMË T’FALA,REFUGJAT LUFTË,
  PËRZENË ME DHUNË,NGA FASHIZMI,DRAZHIZMI SERBË;PREJ KOSOVË GJËR NEW JERCEY-USA.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.