Nikolla Tesla, nderi i kombit shqiptar – Nikola Tesla, a legacy of the Albanian nation

        Nisur nga emri i tij, Nikolla Tesla nuk është serb. Familja e tij ishte nga Sanxhaku, i banuar nga shqiptarë edhe sot. Në atë kohë Sanxhaku ishte rajon i Bosnjës, e cila vetë ishte pjesë e Perandorisë Osmane Babai i tij nuk njihte shkrim e këndim dhe në një ditë u bë prift i krishterë ortodoks i quajtur Milutin. Emri i të ëmës së tij ishte Gjuka, qartësisht një emër shqiptar.

     Për shkak të dëbimeve të Serbisë kundra shqiptarë veçanërisht në mesin e shekullit XIX, familja e tij u zhvendos në fshatin Smiljan të Kroacisë perëndimore. Atë kohë Kroacia ishte pjesë e Perandorisë Austro-Hungareze. Nikola Tesla lindi atje më 10 Korrik 1856.

     Gjuha Shqipe nuk ishte në përdorim dhe shkollat shqiptare nuk lejoheshin në shekullin XIX. Prandaj Nikola Tesla paraqitet me njohurinë e gjuhëve serbe dhe gjermane që pat mësuar në shkollat fetare apo shtetrore.

     Në këtë pamje të vitit 1880 Nikola Tesla paraqitet me veshjen popullore shqiptare të Shqipërisë së Veriut apo Dardanisë. Familja e tij e pat marrë me vete atë veshje popullore si një shenjë shumë e çmuar që sinqerisht trashëgonte origjinën e tyre. Nikola Tesla paraqitet i veshur ashtu në vitin 1880 para se të nisej për në Pragë të Çekisë, më pastaj në Budapest, Paris, e të arrinte në Nju Jork në vitin 1884. Nikola Tesla u shua më 7 Janar 1943 në Nju Jork të ShBA.

 

     By name, Nikola Tesla ëas not a Serbian. His family was from Sanxhak, inhabited by Albanians even today. That time Sanxhak was a region of Bosnia, which itself was part of the Ottoman Empire. His father was illiterate and in one day became a Christian orthodox priest named Milutin. His mother’s name was Gjuka, an Albanian name.

     Due to the Serbian expulsion against Albanians especially in the mid-19th century, his family relocated to the village of Smiljan in western Croatia. That time Croatia was part of the Austro-Hungarian Empire. Nikola Tesla was born there on 10 July 1856.

     The Albanian tongue was not publicly in use and the Albanian schools were prohibited in century XIX. Therefore, Nikola Tesla showed to know the Serbian and German languages taught in public schools.

     His family had preserved the Albanian folk costume as a dear and sincere legacy of their origin. The costume that Nikola Tesla dressed is typical for Northern Albania or Dardania. He dressed that costume before he left for Prague in 1880, then to Budapest and Paris, and arriving in New York in 1884. Nikola Tesla passed away on 7 January 1943 in New York, USA.

    Dhe pamja që vërteton origjinën shqiptare dhe fshatin e prindërve të Nikola Teslës. Në këtë pamje janë shqiptarë të krishterë ortodoksë nga Galica e ish-Sanxhakut, e cila pas vitit 1912 bëri pjesë në Malzi (Malsi). Kartolina është e vitit 1907 dhe e dërguar nga Selaniku. Prandaj një pamje vlen sa për një milion vite dhe një milion fjalë.

 

—Saimir Lolja

Shperndaje ne
Updated: 10 Maj, 2020 — 16:36

The Author

Saimir Lolja

1 Comment

Add a Comment
 1. ËH,NIKOLLA TESLLA,NDERI I KOMBIT SHQIPTAR;HË,PINJOLLA VESLLA,O,ZËRI I LOBIT
  SHKRIPPAZARE;SIÇ DIJMË,DIÇ NDIJMË;QË KOKAT MË TË NJOHURA,TERË KOMBËTARE,EDHE
  NDËRKOMËTARE;QË LUJANË RROLE TË RENDSISHME,NË PËRPARIME EDHE ZBULIME TË REJA
  SHKENCORE,PËRPARIME MBARË NJERËORE;DUKE ARRITUR,KU KA MBËRRITUR,REZULTATE MË
  TË LARTA,MË T’ARTA;TEK MBARË BOTËS PËRPARIMTARE OUH,MBARË SHQIPATRE,DHE MBARË
  MË NJERZORE,MBARË MË BREZORE;NA KUJTOHEJ,SA KUPTOHEJ;QË ARDHACAKËT OKUPATORË,
  GARDHALKËT UZURPATORË,JANË MUNDUAR,KANË NGURRUAR;QË KËTO FYTYRA MË TË NJOHURA
  N’GJITHA MËNYRA,ME FALLCE O,TALLCE;ASIMILIME O,VARËSIMI KRIME,DUKE I PARAQITUR
  KUKE I HARAÇPRTUR;SI PËRFAQËSUES,TËRPLAQËSHTRUES,TË TYRE,SHËMBTYRE;GJËJA,PREJA,
  SE KOMBI I TYRE,KANË MBËRRIRË,KANË SHTRIRË;DIJËN O PRIJËN,NË KULME OU,VULME,TË
  LARTA BOTËRORE;PORSE,HORSE;HISTORIA HULUMTUESË,KONSTATOJË,VERTETOJË OR,TERË ATA
  JANË PINJOLËT TË POPULLKOMBIT OUUU,RROKULLL LOBIT,GLOBIT;VËLLAZËRO RIHIRO FARË
  SHKRIPA VËRRIA;HEEEJ PELLAZGO ILIRO MBARË SHQIPATRIA;MBARË SHQIPATRIA!MANI,USA.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.