Po na ndajnë edhe ata që duhej të na bashkonin…

1.
Megjithëse numri i tyre është i madh, po dëgjohen rrallë ata që dëshirojnë e që duhet të na bashkojnë.
Megjithëse numri i tyre sot për sot është ende i vogël, po dëgjohen më shpesh ata që po na ndajnë.
Do të them pak fjalë për ata që po na ndajnë, qoftë pse nuk janë, qoftë pse janë të vetëdijshëm se po na ndajnë.
Do të them pak fjalë për ta sepse e di se pas tyre qëndrojnë disa që vërtet dëshirojnë të na ndajnë.
2.
Është fjala për dukuri e ngjarje sidomos të kohëve të fundit në fushën e kulturës, dukuri e ngjarje që në të shumtën e herës përjashtojnë shqiptarët jashtë kufijve të Shqipërisë shtetërore. Dhe kjo ndodh më së dukshmi në fushën e letërsisë, kur flitet për letërsinë!
Për të mos u zgjeruar dhe pa qëllimin që kjo temë të trajtohet në gjithë problematikat e saj do të marr në pikëvështrim vetëm një çështje nga ato që bien në sy haptas kur shkruhet, flitet, bisedohet për letërsinë shqipe në mediet në Shqipëri: çështjen si trajtohet letërsia shqipe? A trajtohet në tërësinë e saj, ashtu si do të duhej – e bashkuar, e njësuar, e tërësishme, apo e ndarë, e veçuar, për të mos thënë e pjesëzuar? Mjerisht, shpesh po ndodh kjo e dyta! Le të jepen disa shembuj këtu.
3.
Flitej për risitë më pak tematike e më shumë formale e stilistike në letërsinë e gjysmës së dytë të shekullit njëzet, të krijuar në Shqipëri, vetëm në Shqipëri, e jo edhe në letërsinë shqipe të krijuar në Kosovë. Dhe, në letërsinë shqipe të krijuar në Shqipëri në atë kohë e emërtuar letërsia e realizmit socialist, njëri prej studiuesve të saj gjen një varg veçorish të letërsisë moderne. Nuk do të dijë ky studiues i letërsisë së asaj kohe se moderniteti me të gjitha veçoritë e tij përmbajtjesore e formale ishte zyrtarisht i ndaluar në realizmin socialist ashtu siç ishte i ndaluar edhe në veprat e shkrimtarëve të asaj kohe, që shkruanin duke iu përmbajtur asaj doktrine.
Përmbajtje, vargje, rrëfime, veçori gjuhësore e stilistike, gjedhe moderne letërsisë shqipe të asaj kohe do t’i sjellin vetëm letërsia shqipe e krijuar në Kosovë dhe letërsia e arbëreshëve të Italisë. Cila është arsyeja pse duhet me patjetër të kërkohen elemente moderniste në letërsinë e realizmit socialist, pse duhet dhe kujt i shërben heshtja për letërsinë e Kosovës gjatë asaj kohe? Nuk e di pse s’i donte shkrimtarët e Kosovës ky, ky orator: a pse s’e donte Kosovën apo pse i kishin hyrë në hak shkrimtarët modernë! Pse, X studiuesi i letërsisë shqipe, dhe jo vetëm ai, sa herë flet në emisionet për kulturën e për letërsinë në televizion, i bie anash së vërtetës? Pse emërtimin Letërsi shqipe e rrëgjon në letërsinë shqipe që krijohej ose krijohet në Shqipëri dhe medashje a padashje shpërfill letërsinë shqipe të krijuar në Kosovë?
4.

Në televizionet e Tiranës u tregua kujdesshëm manifestimi në të cilin u dhanë çmimet e përvitshme kombëtare të letërsisë shqipe – për roman, për poezi, për tregime, për letërsinë për fëmijë, për përkthime. As për njërën gjini, as për njërin lloj letrar nuk iu dha çmim asnjë shkrimtari që jeton e krijon në Kosovë. Asnjëri prej tyre as nuk ishte i propozuar! E pabesueshme! E pabesueshme sepse çmimet u dhanë, si u tha, për letërsinë shqipe – për roman, poezi, tregime, për letërsinë për fëmijë dhe për përkthime, ndërsa me emërtimin letërsi shqipe nuk mund të quhet vetëm letërsia e krijuar në Shqipëri, por e gjithë letërsia shqipe e krijuar prej atyre që shkruajnë shqip pavarësisht ku krejt jetojnë sot.
Në Kosovë vitin e fundit janë botuar edhe romane, edhe përmbledhje me poezi, edhe përmbledhje me tregime, që e meritojnë çmimin kombëtar, që u dha në Tiranë për letërsinë shqipe të Shqipërisë, por jo për Letërsinë shqipe mbarëkombëtare të pandarë siç ndahej dikur për arsye ideologjike e politike. E ata që jepnin çmimin do të duhej të theksonin se ai çmim po jepej për letërsinë shqipe të Shqipërisë.
5.
Një shkrimtare, njëkohësisht zyrtare e një institucioni të kulturës dhe disa gazetarë në disa televizione të Tiranës flasin për njëqind veprat e letërsisë shqipe të përkthyera në gjuhën italiane. Dhe, me këtë rasti përmendën disa autorë që jetojnë në Shqipëri dhe disa vepra të tyre të përkthyera italisht. Mes tyre nuk ishte asnjë autor që jeton e krijon në Kosovë! E, siç dihet, në gjuhën italiane janë përkthyer qoftë në vitet e shtatëdhjeta e të tetëdhjeta të shekullit të kaluar, qoftë në këta njëzet vjetët e shekullit njëzet e një, përmbledhje me poezi, përmbledhje me tregime, drama, dhe disa romane të shkrimtarëve shqiptarë që jetojnë e krijojnë në Kosovë.
Kjo shpërfillje e letërsisë shqipe që është krijuar e po krijohet në Kosovë është pasojë e moskujdesit të atyre që s’e dinë se Letërsi shqipe emërohet vetëm letërsia shqipe (gjithëkombëtare), kurse letërsia shqipe që krijohet vetëm në Shqipëri, vetëm në Kosovë, vetëm në Maqedoni, në Mal të Zi a te arbëreshët e Italisë mund të quhet vetëm letërsia shqipe e Shqipërisë, letërsia shqipe e Kosovës, letërsia shqipe e Arbëreshëve të Italisë e kështu me radhë.
6.
Një studiues i letërsisë dhe disa bashkëbisedues të tij në një televizion të Tiranës biseduan për venomet e trajtuara në letërsinë shqipe. Ndër veprat në të cilat ishin trajtuar ato venome që nga fillimet e gjysmës së dytë të shekullit njëzet e deri sot dhe ndër emrat e shkrimtarëve që i kishin shkruar ato vepra e që i përmendën studiuesi dhe bashkëbiseduesit e tij nuk ishte asnjë vepër dhe asnjë shkrimtar shqiptar që kishte jetuar e jeton dhe që kishte krijuar e krijon në Kosovë. Emërtimi Letërsi shqipe edhe prej këtij studiuesi e prej këtyre bashkëbiseduesve të tij, rrëgjohej në letërsinë shqipe që ishte krijuar dhe krijohet në Shqipërinë shtetërore.
U çudita që nuk dëgjova edhe çka do të duhej të dëgjoja: që nuk dëgjova mbrojtjen e domethënies shkencore të emërtimit shkencor Letërsi shqipe (mbarëkombëtare), që s’mund të ndahet në letërsitë e Shqipërisë shtetërore, të Kosovës, të arbëreshëve, por është: Letërsi shqipe.

7.
Lexuesit mund të çuditen dhe të dëshpërohen pse po na ndajnë disa nga ata që nuk duhet kurrë, nën kurrfarë kushtesh, të na ndajnë: krijuesit e letërsisë dhe studiuesit e tyre e të veprave të tyre. Do të çuditen e do të dëshpërohen, por edhe të ngushëllohen: po na ndajnë disa krijues të letërsisë e disa studiues të tyre, e sidomos disa zyrtarë e organizues të manifestimeve letrare, por po na bashkojnë shumë televizione, po na bashkojnë shumë e shumë këngëtarë, muziktarë, artistë e futbollistë. Po na ndajnë disa krijues të letërsisë, disa studiues të tyre, sidomos disa zyrtarë e organizues të manifestimeve letrare që Letërsinë shqipe (mbarëkombëtare) e ndajnë, e copëtojnë, si ç’ u pa se e ndajnë, e copëtojnë, por po na bashkojnë: shumë e shumë shkrimtarë, rëgjisorë, shumë e shumë studiues shkencorë, publicistë, gazetarë. E të tjerë. E të tjerë.
Siç dihet, popujt më parë bashkohen me letërsi dhe me kulture dhe në letërsinë e në kulturën në përgjithësi e, pastaj, me politikë e në politikë.
Duke na bashkuar me letërsi e me kulturë e me manifestimet letrare, dhe duke e kuptuar e trajtuar emërtimin Letërsi shqipe si një të tërë, si të pandarë, si Mbarëkombëtare, shkrimtarët, studiuesit e veprave të tyre letrare artistike dhe zyrtarët e institucioneve letrare e kulturore, që na ndanin në veprimtaritë e manifestimet letrare të përshkruara shkurt më lart, do të mbesin pa duartrokitjet e atyre që duan të na ndajnë edhe me shumë çka tjetër: duan të na ndajnë duke bërë prej shqiptarëve edhe një komb – edhe kombin kosovar, duke bërë edhe gjuhën e tij standarde sepse kjo që kemi prej vitit historik 1972, thonë ata, “nuk është gjuhë standard për të gjithë shqiptarët…”! / Shkeputur nga GSH

Shperndaje ne
Updated: 3 Janar, 2021 — 12:24

The Author

Akademik Rexhep Qosja

2 Comments

Add a Comment
 1. PO NA NDAJNË EDHE ATA QË DUHEJ TË NA BASHKONIN;PO NA PËRÇAJNË PËR HATA,QË DRUHEJ TË NA TRASHËGONIN;ËH,LETËRSI OJ,
  LETËRSI,MBARË KOMBËTARE SHQIPTARE;HË,VJETËRSI OJ VJETËRZI,FARË LOBËFARE SHKRIPZARE;KUR NJË SHKRIMTAR NGA USA DUKE
  MA DHURUAR NJË ENCIKLOPEDI AMERIKANE,PËR POEZI TË VLERAVE BOTËRORE,QË HOMERI ME ILIADA DHE ODISEU,KISHTE ZENË OR
  VENDIN E PARË;DHE,MBRENDA N’ATË ENCIKLOPEDI SHKRUANTE NJË KOMENT NGA NJË BASHKËKOHANIK I TIJ;SE HOMERI RRJEDHË MU
  NGA GJAKU I PASTËR ILIRO SHQIPTAR;SI DHE,KUR GJERGJ FISHTA PËR KRYEVEPREN LAHUTA E MALCISË,QË QUHEJ HOMERI I DYTË
  NDËRSA DIKTATURA RUSO SHQIPTARO SERBO JUGOSLLAVË KOMUNISTE,E INJOROJË DHE,DUKE IA HUMBUR O TRETUR EDHE VARRIN ME
  ESHTRA TË HOMERIT TË DYTË,QË NGRITI NË PEDESTALË PËR IDEALË,TË VËRTETËN PËR TERË JETËN;TË NDARJES,PËRÇARJES EDHE
  PËR ÇFARROSJE O ÇRRANOSJE,TERË LETËRSISË DHE HISTERISË OR HISTORISË,MBARË SHQIPTARE,NGA ARMIQËT E MBRENDSHËM DHE
  TË JASHTËM;POR TANI,QË DUHEJ TË NA RILINDI,RINGRITI,TË NA RIZGJOJË,RISHTROJË;ROJË KOHË JASHTZAKONSHME SHEKULLORE,
  AHIII,PLOJE MOHË VRAZHDSAKOBSHME TEMPULLORE;PËR KRIMJIMIN E NJË KRYEVEPRE MBARË KOMBËTARE MBARË SHQIPTARE;OUH,TEK
  TË KTHEJMË FAMËN,DHE NAMËN,KRYE LETERSISË MBARË BOTËRORE,MBARË MË NAJRËZORE;QË PO NA THËRRASIN,PO NA BUÇASIN OUH,
  TË NËNDË COPAT E NDARA NGA TRUNGU TROJE SHQIPTARRISË;SI DHE MBI 80% POPULLATËS,RROPULLNGRATËS;PËRZENË ME DHUNË OR
  PËRDHUNË;ANËMBANË,ZANËMBANË,SHTATË KONTINENTE,ZHVATË TRONDITË TRENDE;POR,NGA MEDIET ELEKTRONIKE,DO ARRIMË EDHE QË
  TA MBËRRIMË;QË TË BASHKONIM,QË TË TRASHËGONIM,QË TË RIATDHEONIM;SI PËRJETËMOT DHE SOT,DO GJEGJI I ZOTI KËTI DHEU,
  NDËRGJEGJA NË TANDEMA;PËRGJEGJA NË GRANDREMA;MË KRYELEGJENDA,HYEREGJENDA;GJERGJA MË ADEMA;OUUU,GJERGJA MË ADEMA!!
  MANI,USA.

 2. I nderuar profesor. Ju uroj shendet, punë të mbarë dhe jetë të shendetshme në të gjithë problematikat e saj.
  Trajtimi që bëni në fushën e letërsisë shqipe, është vërtet një nyje e fortë në pengesat e qëllimshme që kanë disa dekada të cilat po ngjisin shkallet e ndarjes të etnisë sonë. Nuk do ndalem në përsëritjen e fakteve, që shumë prej tyre i citoni në këtë shkrim.
  Profesor, nuk diskutoj mbeshtetjen ndaj shqetesimit serioz që ju ndani, por në këto dekadat e fundit, gjoja ose duke shperdoruar të drejtën e lirisë së fjalë, më falni që do përdor fjalën, harbut, injorante, të “pa din e pa iman”, janë turrur kundër gjithçkaje të vyer që etnia shqiptare trashegon. Janë shumë gjoja intrlektuale që me zell të pa parë, zzhbirojne nëpërmjet nëpër “pellgjet” e pista të historisë, letersise,etj. të autoreve të huaj, dhe si kopjace të felliqurna tregojne genjeshtra e mashtrime të një cilesie më të lartë sesa tregojne dashajeqet dhe armiqte e kombit tonë. Janë pikërisht këta buke shkalë që drejtojne disa nga institucionet tona, të cilët “mbulohen” dhe mbrohen nën sloganin famkeq që na përsëritet rrjesht 24 ore, në çdo mjet komunikimi, dhe që quhet “mulitantizem” Një pseudonim gjithë partiak që po na grryen nga brenda, një kancer që po leshon metastaza, jo vetëm në fushën që ju, i nderuar profesor, por në çdo drejtim. Këto janë mjete të reja, në kohën tonë që po përdoren pa asnjë droje ndaj “frikës” së përgjegjësive penale, të parashikyara në Kushtetutën si të Republikës së Shqipërisë, ashtu dhe të Kushtetutës së Republikës së Kosovës.
  Intelektualët shqiptarë kudo ndodhen bëjnë mirë të solidaarizihen me shqetësimin tuaj, jo vetëm se është i drejtë, por dhe se duhet ti thuhet NDAL.
  Respekte profesor i nderuar që flet dhe shkruan SHQIP për për të gjithë etnosin dardano-arberoro-epirot (Shqiptarë).
  Fahri Dahri
  Itali, më 06/01/2021

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.