Zymer Mehani: Doli nga shtypi monografia “Arsimtarët dëshmorë dhe martirë të rënë në luftën e Kosovës (1997-1999)” e bashkautorëve Qazim Berisha e Zymer Mehani

Autor: Prof. Zymer Mehani

Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe, ishin pjesë përbërëse e luftës së popullit shqiptar për liri, për pavarësi, për bashkim kombëtar dhe për përparim shoqëror e civilizues.
Shkolla shqipe dhe arsimtarët tanë bënë rrugë të mundimshme e të gjakosur, sidomos në vitet 1989-1999.
Kriminelët serbë nuk kishin kursyer mësimdhënësit shqiptarë nga universiteti e gjer te shkollimi fillor. Sapo kishin hasur në ta, menjëherë i kishin vrarë dhe masakruar. Ndaj tyre kishin pasur qëndim të veçantë, ngase ata ishin fanarë ndriçues të kombit tonë.
Të dhënat e dhunës dhe të vrasjeve të mësimdhënësve shqiptarë dhe të punëtorëve të tjerë të arsimit shqip janë të shumta edhe nga autorë të huaj, por edhe nga institucionet për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, duke u nisur nga Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtaveve dhe Lirive të Njeriut në Kosovë e deri te të dhënat e autorëve dhe institucioneve të huaja, si Human Right, Amnesty International, Komiteti i Helsinkit etj.
Duke u përulur me nderim para kujtimit të tyre, ne po i rendisim emrat dhe mbiemrat e mësimdhënësve dhe të punëtorëve të tjerë të arsimit shqip, të vrarë dhe të masakruar, sipas komunave:

Albanik: Zahiti (Zahit) Eset, [Bistricë e Shalës, Albanik] .

Besianë: Adem (Feriz) Gashi, [Bajçinë, Besianë]; Avdi (Ali) Musliu, [Gjytet, Besianë]; Behram (Sadik) Behrami, [Pollatë, Besianë]; Behxhet (Raif) Podvorica, [Dumosh, Besianë]; Ejup (Halim) Shala, [Urëz, Besianë]; Faik (Arif) Jaha, [Demahmet, Besianë]; Hajdin (Rizah) Rexhepi, [Revuç, Besianë]; Ilaz (Shaqir) Beqiri, [Përpellac, Besianë]; Jetullah (Mehmet) Islami, [Dyz, Besianë]; Milaim (Hashim) Qerimi, [Repë, Besianë] ; Nurije (Miftar) Hasani-Rashiti, [Peran, Besianë]; Remzi (Nazmi) Demolli, [Kastrat, Besianë]; Sali (Zeqir) Selmani, [Vendenis, Besianë]; Shefki Latifi [Pollatë, Besianë]; Xhafer (Lam) Ajvazi, [Gegaj, Besianë]; Xhevat (Sali) Jupolli, [Albanik, Besianë].

Burim: Demush (Kamber) Mavraj, [Dasam, Burim]; Isuf (Nezir) Lubeniqi, [Kushtrim, Burim];.Januz (Isuf) Gusturanaj, [Burim]; Mustafë (Ukë) Blakaj, [Lugmirë, Burim]; Qazim (Ali) Hakaj, [Arbanë, Burim].

Dardanë: Asllan (Hazir) Thaçi, [Kastrat i Poshtëm, Dardanë]; Isa (Sabit) Kastrati, [Hogosht, Dardanë]; Ismajl, (Xhavit) Ismajli, [Kopër, Dardanë]; Mehmet (Sali),Sabedinaj [Hogosht, Dardanë]; Ramadan (Shaban) Kastrati, [Karaçevë e Epërme, Dardanë] ; Rrahim Beqiri, [Kopër, Dardanë].

Deçan: Arif (Bajram) Mahmutdemaj, [Strellc i Epërm, Deçan]; Avni (Bali) Sinanaj, [Baballoç, Deçan]; Azem (Sefer) Shala, [Burrëmadh, Deçan]; Bekë (Sadri) Muslijaj, [Shaptej, Deçan]; Daut (Murat) Aliçkaj, [Beleg, Deçan]; Din (Miftar) Çekaj, [Irzniq, Deçan]; Enver (Tahir) Alaj, [Drenoc, Deçan]; Fetah (Lush) Mazrekaj, [Arrnjet, Deçan]; Gëzim (Qazim) Ademaj, [Ratishë e Poshtme, Deçan]; Hajdar (Sylë) Agaj, [Gramaçel, Deçan]; Hazir (Himë) Zukaj [Beleg, Deçan]; Hysni (Cur) Binakaj, [Beleg, Deçan]; Isuf (Hysen) Imeraj, [Isniq, Deçan]; Maxhun (Malë) Çeku, [Irzniq, Deçan]; Miftar (Demë) Povataj, [Strellc i Epërm, Deçan]; Muhamet (Bajram) Shala, [Prapaçan, Deçan]; Nezir (Ibish) Vishaj, [Beleg, Deçan]; Nijazi (Avdi) Ferizi, [Kodrali, Deçan]; Niman (Bajram) Musaj, [Pozhar, Deçan]; Nysret (Ali) Shala, [Brolaj, Deçan]; Ramadan (Maxhun) Dautaj, [Carrabreg i Epërm, Deçan]; Sali (Beqir) Rrustemaj, [Strellc, Deçan]; Selim (Ramadan) Gjoci, [Gjocaj, Deçan]; Selman (Brahim) Lokaj, [Sllup, Deçan]; Selmon (Tahir) Dukaj [Drenoc, Deçan]; Shpend (Halil) Hasaj, [Kodrali, Deçan]; Tafil (Brahim) Kasumaj, [Lloçan, Deçan]; Ukë (Bajram) Beqiraj, [Shaptej, Deçan]; Zenel Dautaj [Carrabreg i Epërm, Deçan]; Zenel (Ukë) Vishaj, [Beleg, Deçan]; Zymer (Miftar) Binakaj, [Beleg, Deçan].

Drenas: Adem (Shaban) Mulaj, [Drenas, Qëndresë]; Ardian (Ymer) Elshani, [Gentianë, Drenas]; Bahtir (Halit) Isufi, [Sukë Drenas]; Bashkim (Haxhi) Krasniqi, [Negroc, Drenas]; Brahim (Qerim) Ademi, [Sukë, Drenas]; Daut (Zenun) Halilaj, [Grykas, Drenas]; Fatmir (Nuredin) Nika, [Shkabaj, Drenas]; Fehmi (Minush) Morina, [Drenas]; Gani (Halit) Elshani, [Gurras, Drenas]; Habib (Idriz) Deliu, [Abri e Epërme, Drenas]; Hajdin (Brahim) Krasniqi, [Shkabaj, Drenas]; Hajrullah (Sherif) Gashani, [Qëndresë, Drenas]; Hamit (Jetish) Gashi, [Arllat, Drenas]; Haradin (Ramadan) Ramaj, [Grykas, Drenas]; Hasan (Fetah) Maloku, [Dritan, Drenas]; Hysen (Hetem) Syla, [Sukë, Drenas]; Hysni (Hajriz) Jetullahu, [Damanek, Drenas]; Idriz (Bajram) Gucati, [Qëndresë, Drenas]; Isa (Sheremet) Istogu, [Polluzhë, Drenas]; Islam (Zenë) Krasniqi, [Shkabë, Drenas]; Ismail (Dan) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Izet (Ahmet) Elshani, [Drenas]; Jahir (Mehmet) Lladrovci, [Shkabaj, Drenas]; Lulëzim (Metë) Bujupi, [Arllat, Drenas]; Mehdi (Nebih) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Mehdi (Sylë) Morina, [Drenas]; Muhamet (Brahim) Krasniqi, [Negroc, Drenas]; Nysret (Ramadan) Halili, [Sukë, Drenas]; Ramadan (Islam) Muleta, [Kruembret, Drenas]; Rexhep (Muharrem) Kurtaj, [Abri e Epërme, Drenas]; Sabit (Brahim) Maloku, [Shkabë, Drenas]; Sadri (Zenel) Gashi, [Qëndresë, Drenas]; Selman (Feriz) Istogu [Polluzhë, Drenas]; Sinan (Halim) Gashi, [Fortesë, Drenas]; Shefqet (Ferat) Isufi, [Sukë, Drenas]; Sylejman (Xheladin) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Vesel (Mursel) Demaku, [Abri e Epërme, Drenas]; Xhafer (Avdyl) Gashi, [Fortesë, Drenas]; Xhevat (Shaban) Halili [Shtuticë, Drenas]; Ymer (Nazif) Elshani, [Gentianë, Drenas]; Zejnullah (Mujë) Elshani, [Rezistencë, Drenas].

Ferizaj: Ahmet (Hysen) Hoxha, [Pleshinë, Ferizaj]; Bilall (Ali) Shala, [Ferizaj]; Brahim (Tefik) Ademi, [Koshare, Ferizaj]; Haki (Murat) Kadriu, [Slivovë, Ferizaj]; Nijazi Pajaziti, [Ferizaj]; Ramadan (Rexhep) Rexhepi, [Sojevë, Ferizaj]; Sejdi (Muharrem) Sejdiu, [Nerodime e Poshtme, Ferizaj]; Shaban (Shefki)Topalli, [Dardani, Ferizaj].

Fushë- Kosovë: Bajrami (Shaban) Haki, [Fushë-Kosovë].

Gjakovë: Agron (Ramadan) Dana [Gjakovë]; Ali (Bajram) Feraj, [Goden, Gjakovë]; Ali (Miftar) Hasi, [Cërmjan, Gjakovë]; Ali (Ramadan) Beqrama, [Gjakovë]; Aliriza (Rasim) Mullaejupi, [Gjakovë]; Arben (Qamil) Gexha, [Gjakovë]; Avni (Osman) Ferizi, [Gjakovë]; Bahte (Sadyllah) Kajdomçaj, [Gjakovë]; Bajram (Brahim) Beqaj, [Rracaj, Gjakovë]; Bardhyl Çaushi, [Gjakovë]; Bashkim (Dervish) Osmanaj, [Goden, Gjakovë]; Beqir (Muharrem) Selmani, [Dobrosh, Gjakovë]; Daniel (Ibish) Berisha, [Gurash, Gjakovë]; Dritan (Mujë) Zeneli, [Shqiponjë, Gjakovë]; Elez (Hysen) Miftari, [Berjahë e Rekës së Keqe, Gjakovë]; Elmaze (Xajë) Kadiraj, [Gjakovë]; Fadil (Bajram) Nimani, [Gergoc, Gjakovë]; Fadil (Mehmet) Berisha [Gjakovë]; Fatmir (Januz) Cana, [Gjakovë]; Fehmi (Adem) Agani, [Gjakovë]; Fehmi (Ramiz) Haxhidauti, [Gjakovë]; Fran (Mark) Duzhmani, [Gurash, Gjakovë]; Fran (Prenkë) Komani, [Guskë, Gjakovë]; Fiqiri (Bardh) Quni [Potok i Molliqit, Gjakovë]; Gani (Sadri) Brahimaj, [Shqiponjë, Gjakovë]; Gani (El;ez) Mehmeti, [Brovinë, Gjakovë]; Gaspër (Ndue) Karaqi, [Ujz (Has) Gjakovë]; Gëzim (Tefik) Luzha, [Gjakovë]; Gjergj (Pjetër) Sokoli, [Madanaj, Gjakovë]; Gjokë (Hil) Ndrecaj, [Firajë, Gjakovë]; Hajdin (Misin) Haziri, [Zhebel, Gjakovë];Halil (Ukë) Berisha [Ramoc, Gjakovë]; Hasan (Hazir) Osmani, [Nivokaz, Gjakovë]; Hazir Jetishi, [Brekoc, Gjakovë]; Hysen (Avdyl) Ademi, [Molliq, Gjakovë]; Hysen (Malë) Arifi, [Pacaj, Gjakovë]; Hysen (Ukë) Avdyli, [Shishman, Gjakovë]; Imer (Brahim) Beqaj [Rracaj, Gjakovë]; Islam (Halil) Ademaj, [Shqiponjë, Gjakovë]; Isuf (Ramadan)Ahmeti, [Stubëll, Gjakovë]; Jahja (Hslil) Gojani, [Gjakovë]; Jakup (Adem) Nushi, [Gjakovë]; Januz Cana, [Gjakovë]; Jusuf (Bajram) Dafota, [Gjakovë]; Mark (Zef) Malota, [Gjakovë]; Masar (Isa) Radoniqi, [Gjakovë]; Mehdi (Zenel) Haraçija, [Gjakovë]; Mehmet (Ali) Osmanaj, [Goden, Gjakovë]; Mehmet (Din) Avdyli [Botushë e Rekës së Keqe, Gjakovë]; Metush (Demir) Morina, [Goden, Gjakovë]; Muhamet (Shaban) Zhubi [Gjakovë]; Muharrem (Zenun) Xhemajli, [Rracaj, Gjakovë]; Musa (Hasan) Tolaj, [Skivjan, Gjakovë]; Mustafë (Bajram) Bobi, [Gjakovë]; Muzafere (Murat) Haxhiu, [Gjakov]; Myhedin (Fetah) Zekaj, [Gjakovë]; Neki (Daut) Pula, [Gjakovë]; Pal (Nikë) Prendi, [Gurash, Gjakovë]; Pashk (Zef) Ndrejaj, [Radoniq, Gjakovë]; Pjetër (Mark) Abazi, [Ramoc, Gjakovë]; Ramiz (Avdyl) Rexha, [Ponesh, Gjakovë]; Rexhep (Binak) Syla, [Shishman i Rekës së Keqe, Gjakovë]; Rexhep (Shaban) Sadiku, [Nivokaz, Gjakovë]; Rexhep (Ukë) Sadria, [Dobrosh, Gjakovë]; Sadri (Azem) Zeneli, [Shqiponjë, Gjakovë]; Skënder (Hamëz) Fetahaj, [Skivjan, Gjakovë]; Sokol (Malë) Nuza, [Smolicë, Gjakovë]; Shaban (Bajram) Bajrami, [Babaj i Bokës, Gjakovë]; Shahindere (Jusuf) Hoxha, [Gjakovë]; Shefqet (Selim) Rexha, [Ponesh, Gjakovë]; Shyt (Gjon) Hasanaj, [Mejë, Gjakovë]; Tomë (Kolë) Prela, [Guskë, Gjakovë]; Valbonë (Mehdi) Vejsa- Haxhiavdijaj, [Gjakovë]; Xhavit (Salih) Fetahaj, [Skivjan, Gjakovë]; Yll (Avdullah) Morina, [Gjakovë]; Ymer (Beqir) Beqaj, [Ramoc, Gjakovë]; Zenel (Mehmet) Pajaziti, [Dobrosh, Gjakovë]; Zenun (Ramë) Alia, [Botushë e Rekës së Keqe, Gjakovë].

Gjilan: Agush (Gani) Rexhepi, [Babaj, Gjilan]; Bahtir (Habib) Jahiri, [Gjytezë, Gjilan]; Beqir (Ramiz) Mahmuti, [Lladove, Gjilan]; Ganimete (Z) Ajeti [Lladovë, Gjilan]; Hanumshahe (Abdullah) Zymberi, [Pasjan, Gjilan]; Hevzi (Zekri) Ajeti, [Lladovë, Gjilan]; Milazim (Habib) Idrizi, [Zhegër, Gjilan]; Nijazi (Mustafë) Osmani, [Gadish, Gjilan]; Rrahim [Llofce, Gjilan]; Sahit (Beqir) Baftiu, [Zogaj, Gjilan]; Selami (Rifat) Shabani, [Llashticë, Gjilan]; Selver (Nazim) Shala, [Ponesh, Gjilan];Tefik (Vehbi) Zymberi, [Gjytezë, Gjilan].

Hani i Elezit: Thaçi, Ilaz [Kryenik, Hani i Elezit]

Kaçanik: Avdullah (Shukri) Baftiu, [Vataj, Kaçanik]; Avdylgafurr (Merxhan) Luma, [Qafëshqipe, Kaçanik]; Burhan (Mexhid) Zeneli, [Bob, Kaçanik]; Cenë (Ekrem) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Fatmir (Isuf) Mustafa, [Elezaj, Kaçanik]; Hamit (Milaim) Berisha, [Korbaj, Kaçanik]; Mahi (Shabedin) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Mahir Kamberi [Gajre, Tertovë]; Mejdi (Hajrush) Dalloshi, [Doganaj, Kaçanik]; Milaim (Gani) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Murat (Sakip) Raka, [Kaçanik]; Nevzat (Mehmet) Çallaku, [Gajre, Kaçanik]; Nexhmush (Rexhep) Fera, [Kaçanik]; Osman (Mustafë) Luma, [Qafëshqipe (ish-Glloboçicë), Kaçanik]; Qamil (Hafiz) Ilazi, [Kaçanik i Vjetër, Kaçanik]; Sakip (Mustafë) Mulaku, [Gajre, Kaçanik]; Tefik (Bafti) Raka, [Kaçanik]; Vesel (Ramadan) Vlashi, [Lumbardh, Kaçanik].

Kastriot: Mirena (Ahmet) Milaim, [Hade, Kastriot].

Klinë: Ali (Halil) Krasniqi, [Çabiq, Klinë]; Bali (Rexhep) Haxhaj [Gllarevë, Klinë]; Enver (Hysni) Hoti, [Jashanicë, Klinë]; Haki (Malë) Raci, [Siçevë, Klinë]; Hamid (Azem) Gashi [Sferrkë, Klinë]; Hamit (Bislim) Krasniqi, [Caravik, Klinë]; Hysen (Rifat) Pantina, [Qëndresë, Klinë]; Nebih (Beqë) Berisha, [Këpuz, Klinë]; Niman (Demir) Mulaj, [Jashanicë, Klinë]; Qamil, (Shaban) Elezi, [Gjurgjevik i Vogël, Klinë]; Sinan (Shaban) Raci [Siçevë, Klinë]; Murat Delija, [Budisalc, Klinë]; Sahit (Hamëz) Dallaveri, [Shtupel, Klinë].

Lypjan: Ajet (Xhemail) Kozhani, [Ilirian, Lypjan]; Bejtush (Sali) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan]; Beqir (Islam) Duriqi, [Ilirian, Lypjan]; Isak (Zejnullah) Bytyçi, [Manastir, Lypjan]; Ismail (Gani) Bërbatovci,[Dobrajë e Madhe, Lypjan];Pajazit Gashi (Bajram), [Bunget, Lypjan]; Shaip (Balik) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan]. Lypjan: Ajet (Xhemail) Kozhani , [Ilirian, Lypjan]; Bejtush (Sali) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan]; Beqir (Islam) Duriqi, [Ilirian, Lypjan]; Isak (Zejnullah) Bytyçi, [Manastir, Lypjan]; Pajazit Gashi (Bajram), [Bunget, Lypjan]; Shaip (Balik) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan].

Malishevë: Adem (Isuf) Morina, [Drenar, Malishevë]; Afrim (Isa) Buçaj, [Ladron, Malishevë]; Avni (Ali) Zhabota, [Bubavec, Malishevë]; Bahti (Tafil) Buçaj, [Lladron, Malishevë]; Faik (Zenel) Morina, [Drenar, Malishevë]; Haki (Reshat) Morina, [Arbënesh, Malishevë]; Halim (Izet) Maloku [Gurakuq, Malishevë]; Hamdi (Sadri) Berisha, [Gurabardh, Malishevë]; Hysen (Kadri) Elshani, [Arbënesh, Malishevë]; Idriz (Nuhi) Morina [Arbënesh, Malishevë]; Ilaz (Hysen) Gashi, [Mleçan, Malishevë]; Ilaz (Latif) Paçarizi, [Dragobil, Malishevë]; Ilir (Avdyl) Kelmendi, [Balincë, Malishevë]; Jashar (Sherif), Krasniqi [Tërpezë, Malishevë]; Lirie (Nexhmi) Berisha, [Drenar, Malishevë]; Musë (Azem) Maloku, [Gurakuq, Malishevë]; Nuhi (Zejnullah) Mazreku, [Goriç, Malishevë]; Qerim (Zymer) Krasniqi, [Drenar, Malishevë];Ramadan (Brahim) Morina, [Qypevë, Malishevë]; Rasim (Daut) Krasniqi, [Tërpezë, Malishevë]; Rasim (Izet) Maloku, [Gurakuq, Malishevë]; Salih (Bajram) Maliqi [Stepanicë, Malishevë]; Salih (Selman) Bytyçi, [Shkozë, Malishevë]; Shaban (Isuf) Zogaj [Bellanicë, Malishevë]; Xhevë (Avdyl) Krasniqi – Lladrovci, [Drenoc, Malishevë].

Mitrovicë: Fevzije (Rexhep) Fejzullahu, [Mitrovicë]; Jashar (Shefki) Begu, [Vllahi, Mitrovicë]; Mehë (Ramë) Uka, [Bajgorë, Mitrovicë]; Murat (Kadri) Emini, [Mitrovicë]; Veli (Hysen) Xhafa, [Bare, Mitrovicë]; Xhevat (Ruhan) Jusufi, [Vidishiq i Shalës së Bajgorës, Mitrovicë]; Xhevdet (Salih) Kelmendi, [Mitrovicë].

Pejë: Afrim (Selim) Gjuraj, [Radac, Pejë]; Ahmet (Sali) Avdimetaj, [Pejë]; Beqir (Rrustem) Krasniqi, [Vranoc, Pejë]; Emrush (Zenel) Krasniqi , [Qyshk, Pejë]; Hilmi (Osman)Bërdynaj , [Fierzë, Pejë]; Kapllan (Arif) Gashi, [Buçan, Pejë]; Lah (Haxhi) Gashi [Buçan, Pejë]; Milazim (Brahim) Zekaj, [Rauzë, Pejë]; Milazim (Qerim) Pelaj, [Fierzë, Pejë]; Mustafë (Rexhep) Abazi, [Albë e Vogël, Pejë]; Mustafë (Tahir) Shabanaj, [Trefis, Pejë]; Nazmi (Beqir) Rrustemaj, [Drinisht, Pejë]; Qazim (Ahmet) Berisha, [Pejë]; Rifat (Sadri) Shala, [Beran, Pejë]; Rrustem (Arif) Gashi, [Buçan, Pejë]; Serbeze (Selim) Kasapi-Rexhepi, [Pejë]; Shyqeri (Ramadan) Gashi, [Buçan, Pejë]; Zymer (Rexhë) Krasniqi , [Drinesh, Pejë].

Prishtinë: Afërdita Reka-Sejdiu, [Rimanishtë, Prishtinë]; Feriz Blakçori, [Prishtinë]; Halil (Beqir) Canolli, [Marec, Prishtinë]; Hamdi (Ibush) Gashi, [Mramor, Prishtinë]; Hysen (Hafiz) Haxholli, [Marec, Prishtinë]; Ibrahim (Avdullah) Krasniqi, [Grashticë, Prishtinë]; Januz Zeneli, [Ballaban, Prishtinë]; Mehmet (Sabit) Reçica [Vranidoll, Prishtinë]; Nazmi (Hasan) Canolli, [Marec, Prishtinë]; Ramiz Mehmeti, [Hajkobillë, Prishtinë]; Rasim (Avdullah) Krasniqi, [Grashticë, Prishtinë]; Refik (Hafiz)Haxholli , [Marec, Prishtinë]; Ruzhdi (Idriz) Krasniqi, [Llukar, Prishtinë]; Selim (Halil) Berisha, [Drenoc, Prishtinë]; Zahir (Xheladin) Haxholli, [Marec, Prishtinë]; Zeqir (Sahit) Krasniqi, [Llukar, Prishtinë]; Zylë Hajdini, [Prishtinë].

Prizren: Anif (Ali) Muji, [Sharr, Prizren]; Avdyl, (Fetah) Duraj [Mazrek, Prizren]; Behajdin (Murteza) Allaqi, [Prizren]; Hasim (Sahit) Berisha, [Lez, Prizren]; Haxhi (Ramë) Jahaj, [Mazrek, Prizren]; Nexhat, (Shyqeri) Shehu [Krushë e Vogël, Prizren]; Qerim (Bajram) Gjigollaj, [Lugisht, Prizren]; Refki, (Qemail) Rexha, [Korishë, Prizren]; Sahit (Sali) Shehu, [Krushë e Vogël, Prizren]; Shpëtim (Zeqir) Robaj, [Prizren]; Tamil, (Beqir) Shala [Kushnin, Prizren]; Xhevat (Ahmet) Berisha, [Lez, Prizren].

Rahovec: Avni (Ibrahim) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Çaush (Muharrem) Krasniqi, [Hoça e Vogël, Rahovec]; Destan (Hajdar) Berisha, [Brestos, Rahovec]; Fahredin (Shemsedin) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Faik (Riza) Sylka, [Rahovec]; Fatos (Rrustem) Zhuniqi, [Fortesë, Rahovec]; Feriz (Haxhi) Mrasori, [Mrasor, Rahovec]; Gani (Musli) Nalli, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Gëzim (Rrustem) Reshiti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Haki (Musli), Nalli [Krushë e Madhe, Rahovec]; Hasan (Hasan) Vuçitërna, [Rahovec]; Haxhi (Shaip) Sharku, [Rahovec]; Ilmi (Sefer) Gashi, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Isa (Rasim) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Ismet (Hamid) Nuredini, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Muhamet (Nuredin) Malësori, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Osman (Hasan) Sejfullahu, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Osman (Qazim) Ramadani, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sami (Jonuz) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sedat (Aziz) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sokol (Hysen) Dina, [Rahovec]; Shaban (Cenë) Krasniqi, [Shkamzë, Rahovec]; Ukshin (Nazif) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Xheladin (Fetah) Nalli, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Xhemajli (Malush) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Eqrem (Rexhep) Sylka, [Rahovec]; Nait (Mahmut) Mahmuti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Ramadan (Destan) Vuçitërna, [Rahovec].

Sharr: Berisha (Selman) Ruzhdi, [Buçe, Sharr].

Shtime: Bashkim (Sami) Emini, [Shtime]; Kadri (Haki) Ademaj [Petrovë, Shtime]; Mustafë (Beqë) Asllani, [Rranzë, Shtime]; Sadik (Xhemë) Osmani, [Reçak, Shtime]

.
Skënderaj: Ajet (Halit) Beqiri, [Pemishtë, Skënderaj]; Ali (Smajl) Muharremi, [Runik, Skënderaj]; Arsim (Bali) Gashi, [Dardan, Skënderaj]; Bedri (Sheremet) Sejdiu, [Qirez, Skënderaj]; Bekë (Hysen) Imeraj [Padalishtë, Skënderaj]; Demir (Sadri) Ahmeti, [Radishevë, Skënderaj]; Ejup (Dibran) Behrami, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Enver (Halit) Haliti, [Arbënesh, Skënderaj]; Enver (Sefer) Aliuka, [Polac, Skënderaj]; Eshref (Januz) Mehmeti, [Krasmiroc, Skënderaj]; Fadil (Hasan) Seferi, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Faik (Beqir) Hajrizi, [Kororr, Skënderaj]; Fatmir (Hakif) Ramadani [Qirez, Skënderaj]; Hajdin (Maliq) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Hajzer (Rexhep) Veseli, [Açarevë, Skënderaj]; Haki (Tahir) Imeri, [Vajnikë, Skënderaj]; Halit (Isuf) Geci, [Llaushë, Skënderaj]; Hashim (Qazim) Zeka, [Burojë, Skënderaj]; Haxhi (Azem) Beka, [Kodërnik, Skënderaj]; Haxhi (Imer) Ahmetaj, [Radishevë, Skënderaj]; Hazir (Shaban) Hoti, [Polac, Skënderaj]; Idriz (Bajram) Gucati, [Polac, Skënderaj]; Idriz (Islam) Rrecaj, [Llaushë, Skënderaj]; Idriz (Rexhep) Idrizi, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Idriz (Salih) Salihi, [Tirk, Skënderaj]; Ilaz (Osman) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Ismet (Hamit) Rrahmani, [Shkozet, Skënderaj]; Isuf (Ibrahim) Rukolli, [Rezallë, Skënderaj]; Isuf (Rexhep) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Lah (Xhemajl) Koca [Polac, Skënderaj]; Maksut (Mujë) Bekaj, [Kodërnik, Skënderaj]; Mehmet (Azem) Aliuka, [Marinë, Skënderaj]; Muhamet (Mursel) Behrami, [Izbicë, Skënderaj]; Murat (Muharrem) Haliti, [Arbënesh, Skënderaj]; Musli (Dibran) Shala, [Skënderaj]; Nazif (Hysen) Sejdiu, [Gojfilë, Skënderaj]; Nazif (Ismail) Hoti [Polac, Skënderaj]; Nazmi (Bajram) Osmani [Kodërnik, Skënderaj]; Nazmi (Sheremet) Sejdiu, [Qirez, Skënderaj]; Nezir (Zenel) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Qazim (Osman) Jashari, [Prekazi i Poshtëm, Skënderaj]; Rexhep (Ajet) Rexhepi, [Qirez, Skënderaj]; Rifat (Fazli) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Riza (Murat) Spahiu, [Kodërnik, Skënderaj]; Rizah (Zenel) Shabani , [Dashec, Skënderaj]; Sabit (Bekë) Veliqi, [Polac, Skënderaj]; Sadri (Zenel) Shala, [Burojë, Skënderaj]; Salih (Idriz) Shala, [Leçinë, Skënderaj]; Selim (Kamer) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Shaban (Murat) Jashari, [Prekazi i Poshtëm, Skënderaj]; Sheqeri (Isa) Mulaj, [Vitak, Skënderaj]; Tafil (Jetish) Kabashi, [Polac, Skënderaj]; Tefik (Hamit) Xani, [Polac, Skënderaj]; Vesel (Muharrem) Hetemi, [Klinë e Mesme, Skënderaj]; Xhevat (Ferat) Osmani, [Baks, Skënderaj]; Zymber (Adem) Shaqiri, [Rrezanë, Skënderaj].

Therandë: Avdyl (Halil) Beqiraj, [Grejkoc, Therandë]; Bafti (Jemin) Shala, [Mushtisht, Therandë]; Habib (Ismajl) Hoxha, [Bllacë, Therandë]; Hajdin (Vesel) Berisha, [Therandë]; Luljeta (Latif) Gashi, [Taraxhë, Therandë]; Miftar (Murtez) Reshani, [Gjytet, Therandë]; Mon (Ramadan) Sallauka, [Budakovë, Therandë]; Muhamet (Avdi) Tafolli, [Çadrak, Therandë]; Nexhmedin (Vesel) Berisha, [Therandë]; Ramadan (Azem) Suka, [Bllacë, Therandë]; Ruzhdi (Ymer) Qatani, [Duhël, Therandë]; Sedat (Vesel) Berisha, [Therandë]; Tahir (Jemin) Trolli, [Troll, Therandë]; Xhavit (Jetullah) Basha, [Arrisht, Therandë].

Viti: Hasan (Mehmet) Mehmeti, [Verban, Viti]; Nazmi (Salih) Pajaziti, [Ujmirë, Viti].

Vushtrri: Abdullah (Bali) Fazliu, [Shalës, Vushtrri]; Abedin (Sheqir) Ferizi, [Pasomë, Vushtrri]; Adem Beqiri, [Pantinë, Vushtrri]; Agim (Bajram) Gërguri, [Martirat i Epërm, Vushtrri]; Agim (Ramë) Hyseni, [Vushtrri]; Bahri (Rexhep) Haxha, [Manzë e Poshtme, Vushtrri]; Beqir (Kamer) Hyseni, [Vushtrri]; Ibrahim (Habib) Islami, [Kollë, Vushtrri]; Latif (Mehmet) Berisha, [Smrekovnicë, Vushtrri]; Lutfi (Avdush) Musiqi, [Vushtrri]; Musa (Xhevat) Abazi, [Ceceli, Vushtrri]; Mustafë (Shaqir) Shyti, [Oshlan, Vushtrri]; Naman (Selim) Kunoviku, [Vushtrri]; Nuhi (Bahtir) Haliti, [Gurkuq, Vushtrri]; Shahin (Ibrahim) Krasniqi, [Fshati i Ri i Maxhunajve, Vushtrri]; Skënder (Adem) Bllaca, [Bletajë, Vushtrri].

Shperndaje ne
Updated: 22 Prill, 2023 — 16:45

The Author

Prof. Zymer Mehani

1 Comment

Add a Comment
 1. Selman Dervishi-Mani USA

  SHQIPI SHKABAJA O, NIPA NGA DAJA

  SOFRA E SHTRUAR ME ZOGJ BYLBYLA PËR DAJË DHE NIPE
  VOTRA E SHQUAR NË LOGJË ZYMBYLA SHKABAJA O SHQIPE

  NIPI E DAJA DY KOKA MË GJENIALE TË LETËRSISË SHQIPE
  SHKRIPI KALAJA HY TOKA KRENIFALE VJETËRSISË SHKRIPE

  PO NA THËRRASIN LULET PRILLIT RIGJALLËRI PRANVERORE
  DO NA PËLCASIN CRULET TRILLIT RIBALLËRI TRANSFERORE

  VARG E VARG RECITALET E JUAJA AH, NGRITËN METAFORES
  PRAG ME PRAG QELIN IDEALET E JUAJA NDRITEN VETAORES

  FËMIJËT NË SHKOLLA DUKE RECITUAR OUUU, VARG PËR VARG
  TË RINJTË PINJOLLA DUKE SHQIPTUAR HEEJ, LARG MË LARG

  OUH, PORSI VRITEN POETËT E CICËRIMAVE TË ZOG BYLBYLIT
  HEJ, HORRZI PRITEN PROFETËT PRINCËRIMAVE LOG ZYMBYLIT

  MU NGA BANDA TERRORISTE ME PLANET AHIII O MË KANIBALE
  ËH, SA TRANDA THERRORPISTE NË KLANET MË KASTASTROFALE

  A, MBYTET ZËRI I POETIT TË TERË GJELBRIMIT PRANVERORË
  A, SHTYPET NDERI I PROFETIT E SHLEBËRIMIT TRANSFERORË

  AH, POETIN YMER ME KATËR BIJ BASHKËSHORTË DHE ME NENË
  HEJ, PROFETIN YLBER QE VATËR PRIJË ASHKFORTIN O GJENË

  O JU, GJAKPIRËSAT E SHQIPTARISË, NUK VRITEJ SHKRIMTARI
  O JU, PRAGSHIRËSAT SHKRIPKAVRRISË NUK PRITEJ SHQIPTARI

  OU YMER EDHE FAZLI, PËRHERË JU TË GJALLË N’ZEMRAT TONA
  OU YLBER PËR ARBËRI, TERË SEDRAT KENI KALLË EMRAT ZONA

  DESHMORË POPULL KOMBIT MBARË KOMBËTARË MBARË SHQIPTARË
  KRESHMORË RROKULL LOBIT FARË LOBËTARË OH, SHKRIPË ZARË

  BYLBYLAT BJESHKËS QYQAVICES O DUKE JU KËNDUAR ELEGJINË
  ZYMBYLAT RESHKE KYQE SPICES KUKE TRENDUAR OR PELEGRINË

  NA THËRRET DRENIA KJO VATËR LEGJENDARE O KRYELEGJENDARE
  AH, VËRTETË KRENIA KALTËR REGJENDARE EDHE HYEREGJENDARE

  YLBERI TEK ARBËRIA KRENOI LOBIT SHQIPI O, KRAH SHKABAJA
  YMERI DHE FAZLIA HEROJ KOMBIT HEEEJ PORSI NIPI NGA DAJA!.

  FAZLI GREIÇEVCI 1964 YMER ELSHANI 1999 MASAKRUAR UDB-A
  SERBË TANI KËTA DY DËSHMORË TË POPULL KOMBIT SHQIPTARË.

  SELMAN DERVISHI-MANI NEW JERSEY USA KRYLEGJENDA SHQIPTARE

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.