Masakra e Selanit, nisja e gjenocidit në Çamëri

Masakra_camet

                                                Gjenocidi grek kundër popullsisë çame

xdggddgShkruan: Brilant Gashi

Masakra e Selanit ishte masakra e parë e egër që u bë në krahinën shqiptare të Çamërisë më 27 mars të vitit 1913 ku u masakruan në mënyrë shtazarake me thika 72 krerët e Çamërisë nga autoritetet greke të gjakpirësit Deli Janaqi bashkë me 200 andartët e tij ku nuk patën mëshirë për krerët e Çamërisë ku u masakruan në Përroin e Selanit.

Masakra e Selanit kishte një sfond aspak të favorshëm për popullsinë çame e aq më pak për shtetin e ri shqiptarë që ishte krijuar para pak muajsh më 1912 duke lënë kështu territorin e Çamërisë dhe të Kosovës jashtë kufijve zyrtar të Shqipërisë duke shkaktuar në këtë mënyrë edhe masakrat e përgjakshme ku edhe Greqia nuk ia donte të mirën këtij populli as kulturën, doket, zakonet e aq më pak edhe gjuhën.

Masakra e Selanit ishte masakra më e madhe që qeveria greke mund të kishte bërë vetëm për një natë duke masakruar 72 burra të Çamërisë.

cameris01

Plani i qeverisë greke ishte që të masakroheshin 72 krerët më të spikatur të Çamërisë dhe më 17 mars të vitit 1913 Furarhio i Paramithisë mblodhi krerët grek prej Giliqinës dhe nën kryesimin e dhespotit të Paramithisë bënë një komision që të arrestojnë gjithë parinë shqiptare muslimane dhe për ta bërë këtë veprim ngarkuan gjakpirësit Deli Janaqi dhe Joti Spiro Popovo.

Më 27 mars të vitit 1913 nën dritën e hënës andartët grekë të Deli Janaqit hynë në fshatrat çame dhe i lanë secilit nga një letër tek shtëpitë e tyre duke i’u thënë : “Vishuni bukur sepse qeveria është duke iu pritur”.

Pasi që 72 krerët e Çamërisë u veshën ata u lidhën me tela nga andartët grekë ku edhe arrestime u bënë në Mininë, Koriqanë, Dramës, Nikolicë etj.

Ata kishin zgjedhur më të shkolluarit, më patriotët ku numri i krerëve më së shumti ishte në Paramithi ku njëherë u lidhën dy nga dy për tu nisur për në Përroin e Selanit.

Krerët e kuptuan se ata ranë në kurthin e autoriteteve greke për t’i masakruar 72 krerët dhe Dalan Binozi i tha andartëve që “Ne jemi duke e ditur që ju po na çoni për të na vrarë por Çamërisë nuk do t’i largohen burrat edhe pas vrasjes sonë.”

Edhe pas shumë ditëve dëgjoheshin rënkimet e krerëve të masakruar barbarisht nga grekët por ky ishte vetëm fillimi i tragjedisë çame.

Të vrarë në Përroin e Selanit

Nga Minina:

Xhemal Adem

Veli Murat

Nuh Nuhu

Malo Meço

Beqir Musa

Resul Tahir

Mehmet Demo

Hysen Murat

Agush Mero

Vejsel Balo

Ibrahim Mane

Iljaz Balo

Ali Nuhi

Malo Kasim

Kaso Ismail

Agako Mero

Veiz Memo

Beso Kasimi

Resul Nuhu

Nusret Huso

Ibarhim Mamo

Malo Murat

Iljaz Ismail

Nuh Mero

Mero Murat

Sulo Iljaz

Resul Musa

Rushit Huso

Çelo Adem

(figurojnë në numrat e regjistrave 1,2,3,6,10,4,12,14,7,11,5 )

Nga Nihori:

Bejaz Selim

Harun Qemal

Nexhip Daut

Nusret Shehu

Adem Shehu

Hysen Selimi

Rexhep Hasani

Duro Dauti

Muharrem Qemal

Rexhep Selim

Demo Shehu

Braho Dauti

Shano Selimi

Harun Ahmeti

Nusret Nuhu

Rexhep Braho

Bejaz Nuredini

Lasko Shehu

Duro Braho

Mete Saliko

Nga Grika:

Refik Meço

Sejko Cane

Manush Idrizi

Nga Dramësi:

Tahir Avdullamani

Islam Qemal

Fejzo Nazif

Abedin Ahmeti

Sinan Ibrahimi

Hysen Latifi

Rifat Haxhiu

Dalan Bino

Daman Qemal

Duç Malushi

Qemal Kupe

Adem Sherif

Memko Hoxha

Muho Sherif

Bubeq Malo

Servet Selman

Nga Nikolica:

Hajri Maze

Sherif Jonuzi

Halim Duro

Veli Haruni

Isa Nexhipi

Refit Mero

Tahir mero

Hajro Mero

Izet Hajro

Nga Vrisi:

Hasan Sulejmani

Shaqir Sulejmani

Rexhep Veseli

Harun Haruni

Nga Petrovica:

Musa Late

Nga Paramithia:

Fuat Pronjo ( tek përroi Shametja)

Subhi Dino ( tek përroi Shametja)

Agako Pronjo ( i mbijetoi torturës)

Alush Gjyzeli ( tek përroi Shametja)

Maliq Bollati ( i mbijetoi torturës)

( të gjith emrat figuronë në numrat e regjistrave 1,2,3,6,10,12,14,7,11,5)

Nga Shëmriza:

Abedin Rakipi

Maksut Muharremi

Sadush Dine

Kasem Osmani

Nga Koriqani (Rrëzanj)

Mehmet Maza

Shuaip Mete

Isuf Barhimi

Nusret Barhimi

Izet Veliu

Ramadan Hasani

Muart Telhai

Nusret Tahiri

Musa Mete

Ismail Mete

Maliq Banushi

Mehmet Shaqe

Avdul Çafani

Meleq Bairi

Nga Bedelena:

Adem Sherif

Zenel Ahmeti

Muho Sherif

Osman Çatare

Resul Cene

Çeno Taho

Sulejman Çeno

Nga Skupica:

Tahir Selimi

Bajram Kushe

Shaban Selim

Nuredin Kushe

Dalan Kushe

Malko Hasani

Murat Hasani

Manush Idrizi

Rexhep Selimi

Selim Yzeiri

Nga Vratila:

Dalip Mehmeti

Musatfa Shuaipi

Vesel Rexho

Brahim Muhtari

Shperndaje ne
Updated: 17 Maj, 2015 — 16:33

The Author

Brilant Gashi

Përgjithmonë Shqiptar ...

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.