Etiketë: Bashkimi Shqiperise

“Ushtria Çlirimtare e Çamërisë” defilon me 28 Nëntor 2016, në përvjetorin e 104-ë të festës Kombëtare Shqiptare.

Me rastin e festës Kombëtare Shqiptare 28 Nëntor 2016 gjegjësisht në 104 përvjetrorin e shpalljes së pavarësisë, Republika e Çamerisë festoi me defilimin e trupave të Ushtrisë Çlirimtare e Çamërisë, ku në këtë rast foli  Kryeministri i Republikës së Çamërisë Z. Festim Lato, ku ndër të tjera ai tha se në këtë 104 përvjetor Shqipërisë po i […]

‘’Një komb- një gjuhë”- motoja e KONSULTA GJUHËSORE E PRISHTINËS (1968)

‘’Një komb- një gjuhë”- motoja e Konsultës Gjuhësore të Prishtinës (1968). Konsulta gjuhësore e Prishtinës e vitit 1968 (Shih më gjerësisht: Konsulta Gjuhësore e Prishtinës, IAP, Prishtinë, 2008 ), që u mbajt një vit pas hartimit të “Projektit të Rregullave të Drejtshkrimit të Shqipes”, e realizoi synimin për njësimin e drejtshkrimit të gjuhës sonë, duke […]

Ti përkrahim vëllezërit tanë në përpjekjet e tyre, drejt qëllimit përfundimtar , zgjidhjen e çështjes çame.

Këshilli Ndërkombëtare i  Ҫamërisë – Austri, përkrah veprimet, aktivitetet  dhe levizjet për Informimin e opinionit botëror dhe është në zbatim të detyrave të qëndrës së saj  Shoqata Demokratike Shqiptare Ҫamëria në Holland, që ka si qëllim zgjidhjen përfundimtare të pushtimit të tokës shqiptare çame nga shovenistët grek. Njëherit përshëndet presidentin e Shoqatës Demokratike Shqiptare Ҫamëria ne Holland Z. […]

Rilindja Kombëtare: NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846)

NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846) Autori i « ABETARES » së parë të gjuhës shqipe Naum Veqilharxhi është njëri ndër figurat e para të Lëvizjes sonë Kombëtare të shekullit XIX . U lind në fshatin Vithkuq të Korçës më 1797. Në rrethanat e atëhershme, për shkak të veprimtarisë së […]

VEPRIMTARI  NË  ATDHE, NGA SHOQATA “BIJTË  E  SHQIPES ” , E  FILADELFIAS  (SHBA)

-Prof.  Murat Gecaj  , Mik i Shoqates “Bijte e Shqipes” Nga e djathta: T.Domi e M.Gecaj (Tirane, gusht 20116)  1. Nje dite e gushtit te ketij viti, ishte e veçante, ne Bazen Ajrore te Farkes, ne kryeqytetin Tirane. Shoqata atdhetare- kulturore “Bijte e Shqipes”, me qender ne qytetin e Filadelfias te SHBA-se, pergatiti “Çertifikate Mirenjohjeje” […]

Odiseu me plis

The blinding of Polyphemus, a reconstruction from the villa of Tiberius at Sperlonga, 1st century AD ( Verbimi i polifemit , nje rekonstruim nga villa of Tiberius at Sperlonga, , shek.-1 pasKr.  Polifemi Polyphemus (/ˌpɒlᵻˈfiːməs/; Greek: Πολύφημος Polyphēmos)  ishte ciklopi , i biri i Poseidonit dhe Tuses sipas mitologjisë greke . Por pellazgolloget  e mirefillët e […]

Aktivitete Kombëtare Çamëria: Anulohen vendimet e Konferencës së Londrës të vitit 1912 dhe protokolli i Firencës i vitit 1913*

VENDIM Shoqata Demokratike „Çamëria“ me qendër në Hollandë, së bashku me Këshillat Ndërkombëtar të Çamërisë në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në Konferencën e saj të mbajtur në Firencë të Italisë, me datën 21. 08. 2016, merr këtë vendim në udhën e përbashkimit tonë:   Shqitarët jemi pellazg të kulluar. Dy kryeveprat […]