Etiketë: Heronjet e kombit

Çerçiz Topulli dhe Mihal Grameno

Bota kundër shqiptarëve (shkrimi #11)   “Ne nuk kemi luftuar për shtëpinë tonë , por për vendin tonë dhe vendi jonë është gjithkund ku flitet gjuha shqipe e jetojnë shqiptarë në trojet e veta . Edhe kjo është tokë shqiptare !” Fjalët e fundit të Çerçiz Topullit përpara pushkatimit të tij nga malazezët .   […]

Në Plaka të Athinës banojnë 200 mijë shqiptarë

Letra e Abdyl Frashërit në  Gazetën MONITEUR UNIVERSEL të Parisit i  përgjigjet një shkrimi me propagandë antishqiptare të botuar nga   grekomanët në gazetën “Republique Française”. Qendrimi i Abdyl Frashërit nuk është aspak qëndrim ‘nacionalist’ dhe as qëndrim ‘romantik’ -si duan ta quajnë disa mendje bolshevike të gjithë veprën e Rilindjes. Qendrimi i tij është realist […]

Heronjët Kombëtarë: T’I RIKUJTOJMË FIGURAT TONA KOMBËTARE -YMER PRIZRENI

T’I RIKUJTOJMË FIGURAT TONA KOMBËTARE -YMER PRIZRENI (1821-1887)   Ymer Prizreni është një nga figurat kryesore kombëtare të historisë shqiptare. Ka qenë udhëheqës ideor e drejtues kryesor i Lidhjes së Prizrenit (1878-1881), organizatës politike-ushtarake shqiptare, e cila e zgjoi vetëdijen tonë kombëtare… U lind në vitin 1821 në Prizren. Është me prejardhje nga katundi Zgatar […]

Heronjtë Kombëtarë : S’ISHTE SI NE

(Dëshmorit të kombit, Nexhmi Llumnica-Komandant GJONI-T!) Për t’atdheut liri të pushonte kurrë s’ donte Në majë heshtash, shigjetash e thikash të prehta Jeta e çelikoste si k’to maja e shkrepa Thellë në të tijin shpirt, Ç’ e plagoste robëria e rëndë e atdheut E për liri kishte mall t’madh, Zemër-Prometheu E spiunonin dhe e përgjonin […]