Etiketë: Kombi dhe kultura e rilindjes

Letërsi Kombëtare: Rrustem Geci- “P R I Z R E N I” – Poezi Promemoriale

 Në ç´drejtim po lëviz  kombi  ynë mbi  Prizren  ende  ka   ré  të  zeza rënia e himnit  s´mund  të  ndodhë flaka e këngëve  vetëm po shtohet  Ky qytet  njëzotësh  i  shqiptarëve shkruan Gjirokastra për Prizrenin është përtej 7 mrekullive  të  botës Prizreni ujin e vet e njeh  nga  etja  Është vullnet  qytetar i shqiptarve dhe gjak i të gjithë  shekujve  tanë që kombi ynë […]

Etnikum: Dodona dhe gjuha shqipe, çelësat e artë të Mitologjisë së Lashtë

Djepi i mitologjisë është Dodona, çelësi i artë i historisë së vjetër; djepi i Pellasgëve është Dodona, e cilësuar njëzëri “pellasge” dhe “barbare”, djepi i fesë dhe qytetërimit të lashtë evropian, përkatësisht greko-romakë,është Dodona, Pellasgjia e Mirë-lltë. Dodona, Pellasgjia e Mirëfilltë ndodhet në zemër të Shqipërisë. Kjo është arsyeja, që shkrimtarët e vjetër dhe të […]

Pellazgët dhe Jeronim de Rada

Romantiku i mirënjohur francez Aleksandër Dymasi, duke e pasur parasysh figurën universale të De Radës, me të drejtë do ta quante “Dante të Shqipërisë”. Një adhurues tjetër i De Radës, bashkëkohaniku, po ashtu francez, Lamartini, më mirë se askush tjetër diti që me pak fjalë të spikasë kontributin e madh të De Radës dhënë kulturës, […]

Arbëreshët e Amerikës

Si gjithmonë , ikje nga dhuna ,ikje nga pushtimet, ikje nga varfëria . Arbëreshët e New Orleansit (USA) nuk ikën nga Sicilia në mënyrë të organizuar. Fillimi ishte nga më të guximshmit , aventuristët të cilëve më vonë iu bashkëngjitën edhe familjarët dhe kështu fshati Kontessa Entellina ishte më shumë në Amerikë se sa në […]

Kongresi i Manastit qytetërimi ynë Kombëtarë

 Agu i shekullit të njëzetë,do të shkëndijonte qiellin e madh të aspiratave të lirisë,për kombin shqiptar.Së mbrendshmi,bashkëkombasit e mij e patën kuptuar se askush nuk mund ta hiqte natën e gjatë osmane prej supeve të maleve,veç pushka e libri. Ngase e kuptuan këtë,ngase luftuan kurdoherë nën flamur të këtyre ideve,përpjekjet e shqiptarëve erdhën kurdoherë në […]

“PËR BASHKIMIN E SHQIPËRISË”

Manastir – Si u hartuan planet për bashkimin e shqiptarëve Me rastin e 110 vjetorit  të “Komiteti i Fshehtë për Lirinë e Shqipërisë – Hapi rrugën drejt bashkimit të shqiptarëve” Edhe pak ditë (në nëntor 2015) mbushen plotë 110 vjet të Komitetit të fshehtë për çlirimin e Shqipërisë “Ja vdekje ja liri”, në Manastir, që […]

Naum Veqilharxhi: “Nuk ka këshillë më të keqe nga ajo që e shtyn njeriun të mohojë kombin e vet”

Naum Veqilharxhi ishte ideologu i parë i periudhës së Rilindjes Kombëtare Shqiptare, mendimtar i shquar iluminist e veprimtar i shkollës shqipe. Shqiptari i parë sipas dokumenteve personale zyrtare në Rumani. Ai u lind në fshatin Vithkuq të rrethit të Korçës, më datën 6 dhjetor 1767. Kjo zonë gjendet shumë pranë qendrës mesjetare të kulturës në […]

Përkujtimore: 123 vjetori i vdekjes së ideologut, strategut dhe prijësit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Në ditën e sotme vdiq Abdyl Frashëri  Abdyl Frashëri lindi në vitin 1839 në fshatin Frashër, Shqipëri dhe vdiq më 23 tetor të vitit 1892 në Stamboll, Turqi ishte patriot demokrat i shquar, një nga ideologët përparimtarë të Rilindjes Kombëtare dhe një nga udhëheqësit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Hero i Popullit.Lindi në Frashër […]