Etiketë: Kultura

Iliria sipas Enciklopedisë Brittanica

Është kënaqësi kur enciklopeditë botërore e shkruajnë të vërtetën tonë . Edhe nëse ajo e vërtetë nuk është e 100 % -dët , së paku nuk ka përvetësime me qëllime shtrembërimi apo “ masakrimi” të asaj të kaluare të cilën e dhe ne vetë shqiptarët po e mohojmë. Të lexojmë : “Illyria , pjesa veriperëndimore […]

TEK ZOTI PASH VËNDIN TIM

Dhimitër Kamarda Besimi dhe Atdheu, ka qënë zanafilla e lëvizjes më të fuqishme ideore dhe kulturore e elitës shqipetare të shekullit 17-19, që në historinë botërore njihet me emrin e përgjithshëm RILINDJE. Ajo që e bashkonte lëvizjen shqipetare me atë europiane ishte fakti se: Frymëzuesit dhe veprimtarët e saj, kanë qenë nga rradha e figurave […]

Tekst i vjetër teatror për Skënderbeun: “Lavditë e Skënderbeut …”

Vazhdon ende të mahnisë fakti që, akoma në mijëvjeçarin e tretë, historia rikthen dokumente të papublikuara më parë mbi një nga figurat më të rëndësishme, si strateg ushtarak dhe politikan i të gjitha kohrave: Gjergj Kastrioti Skënderbeun, personazh i cili ka hyrë me të drejtë të plotë në galerinë e heronjve Plutarkianë të të gjitha […]

Një krizë e madhe politike e jona

Krenaria e të qenit shqiptar në këto ditë , besoj se po rritet gjithnjë e më shumë dhe këtë mund t’a vërejmë nga ndeshjet që luan Kombëtarja Shqiptare në futboll e që ka shumë suksese , dhe suksesi i tyre na bën krenar neve që të ndjehemi shqiptar dhe të tregojmë patriotizmin tonë . Por […]

Cili është Noa i ri ?

A ekzistoi barka e Noas në realitet apo bëhet fjalë vetëm për një mit? Nëse ekzistoi, ku përfundoi dhe çfarë ka mbetur sot prej saj? Pyetjeve në fjalë nuk u është dhënë ende asnjë përgjigje e si pasojë barka e Noes mbetet një nga misteret më të pazgjidhura deri më sot, pavarësisht përpjekjeve për të […]

Pellazgët dhe Jeronim de Rada

Romantiku i mirënjohur francez Aleksandër Dymasi, duke e pasur parasysh figurën universale të De Radës, me të drejtë do ta quante “Dante të Shqipërisë”. Një adhurues tjetër i De Radës, bashkëkohaniku, po ashtu francez, Lamartini, më mirë se askush tjetër diti që me pak fjalë të spikasë kontributin e madh të De Radës dhënë kulturës, […]

Tanushë mos flej se je zemra e Dardanisë!

(Tanushë është fshat kodrinor -malor që shtrihet në pjesën veriore të Malit të Zi të Shkupit dhe në pjesën qendrore të Karadakut, për rreth kufirit Kosovë-Maqedoni. Në veri kufizohet me Dobëlldehun në veri-perëndim me Mjakun, në perëndim me Korbliqin, në jug me fshatin Bllacë dhe në lindje me fshatin Brezë. Tanusha ka një lartësi mbidetare […]

Letërsi Kombëtare: Rrustem Geci- NJË MOLLË QANË NË SHKUP

Jam rritur s´i krejt shqiptarët në tokën e lavdisë së madhe në tokën e lavdisë së përgjakur jam rritur me prindër të mirë  me gjyshër dhe stërgjyshër  Në këtë tokë të gjithmonshme jam Shkup prej 13 mijë vjetësh Shkup prej pellazgëve e ilirëve në kraharor unë kam dhimbje dhimbjen e trojeve t´copëtuara Në këtë tokë të gjithmonshme unë kam 45 luftëra të bëra shqiptarët të […]

Sepse jemi bijtë e shqiponjave

Gjithmonë e kam pyetur veten se a jemi ne shqiptarët , bijtë e shqiponjave ? Këtë nuk e kam ditur kurrë , por që tani jam edhe më shumë në rrugën kombëtare , po e ndjej se unë dhe shqiptarët e tjerë , jemi bijtë e shqiponjave , bijtë e shqipeve , që fluturojnë lartë […]

A MUND TË NDIHMOHET DHE SI MUND TË NDIHMOHET FUNKSIONIMI I MËTEJMË I LKSHM-së

Ravijëzime: _____________________________________________________________________________     A  MUND  TË  NDIHMOHET DHE  SI  MUND  TË  NDIHMOHET FUNKSIONIMI I MËTEJMË I LKSHM-së     Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI _____________________________________________________________________________ Një pjesë të vogël të këtyre pikëpamjeve e kam thënë në Kuvendin e dytë zgjedhor të LKSHM-së , të mbajtur në Kostanz të Gjermanisë, me 21 e 22 nëntor 2015. Por, […]

Shqipëria ! Ah Kosova !

Dy lule ,dhuratë nga perëndimi dhe Perëndia. Dy lule të cilat ende nuk po munden të bëjnë polenin e vet, që bletët e Europës të vijnë dhe të polenizojnë dhe aromën dhe mjaltin shqiptar ta shpërnadjnë më tutje. Dy lule të cilat kundërmojnë një erë të pa këndshme e që mbi to fëlliqen mizat më […]

Dimitrije Tucoviqi dhe shqiptarët !

I vetmi njeri , gati i vetmi serb i cili e ka demaskuar politiken serbe ndaj shqiptarëve ishte Dimitrije Tucoviqi (1881-1914) i lindur në fshatin Gostilja në Zlatibor, ka qenë një ndër udhëheqësit dhe teoricienet e lëvizjes socialiste në Serbi , themelues i Partisë socialdemokrate serbe (Srpska social demokratska partija), nismëtar dhe redator i gazetës Radničke […]

Qeveria t’ju sherbej interesave te popullit e atdheut!

Ka që disa muaj nga pozitë e opozitë dhe simpatizantë militantistë të tyre, ne teatrin politik të quajtur Kosovë, në media elektronike, portale e rrjete sociale, po dëgjojmë e lexojmë nga disa individë që kakarisin si gjeli majeplehut, plot shpifje, intriga, rrena, mashtrime, e fyrje, madje edhe tejet denigruese, këta karagjoz/e të interesave të antishqiptarizmës, […]

Shqiptarët janë ilirë me origjinë

Intervistë me akademikun Grigore Brancus Profesor, ju lutemi fillimisht na tregoni se si e zbuluat pasionin tuaj për gjuhësinë? Pasionin tim për gjuhësinë e kam zbuluar shumë herët. Kam lindur në shtëpinë e një prifti. Im atë kishte studiuar teologji në vitin 1900, por, në të njëjtën kohë dhe letërsi. Kishte pasur fatin që të […]