Etiketë: Kultura Kombetare

Thënje Kombëtare: Themistokli Gërmenji

„Unë  jam  një  patriot  shqiptar. …Unë  grekët  i  shikoj  si  armiqtë  tanë  më  të  mëdhenj… Kam marrë armët  për  t’i  luftuar…. Kërkoj  ndjesë  nga  të  gjithë  atdhetarët, në  qoftë  se  kam  bërë  ndonjë të  ligë  pa  dashur.    Rroftë Shqipëria nën mbrojtjen e Francës.“ Themistokli  Gërmenji,  Selanik  9. 11. 1917.

Cilët ishin skordiskët ?

Sa shumë më dëshpëroi fotoja e  “Turpit  “kur një grumbull “shqiptarësh” mbanin pankartën  në të cilën shkruhej  “ I`m kosovar muslim since 1389 “ . E di që ata ishin të mashtruar , ata ishin dhe ende janë pasojë e një mos shkollimi të mirëfilltë. Nuk e di se sa ata  të rinj e njohin […]

Motiv: Mesazhi i vitit 2017

Pellazgë – Ylliro – Shqiptarë Urime  dhe  gëzuar V i t i   2 0 1 7 Me mesazhin:   “Në  një  çast  të  caktuar  Historik, shqiptarët   duhet   të   jenë   gati  për  t´i  rimarrë  toka  e  tyre. Ai  çast  mund  të  jetë   sot,  nesër, ose  në  një  të  ardhme  të  afërt!”   Rrustem Geci – Dortmund, 2016 Mesazhit […]

Ftesë: Promovohet libri “Feniksiada e Gjinit” në Prishtinë me 4 Janar 2017…

Promovohet libri shumëpritur mbase 45 vite i Poetit të madh Kosovarë  Haxhi Morina Gjini . Libri i parë që do të promovohet  në vitin 2017, në sallën e Bibliotekës Kombëtare në Prishtinë me 4 janarë 2017. Këto libra  ishin të djegura gjatë luftës së fundit, e që tani poeti i ka  kthyer sërish në jetë. […]

Në Plaka të Athinës banojnë 200 mijë shqiptarë

Letra e Abdyl Frashërit në  Gazetën MONITEUR UNIVERSEL të Parisit i  përgjigjet një shkrimi me propagandë antishqiptare të botuar nga   grekomanët në gazetën “Republique Française”. Qendrimi i Abdyl Frashërit nuk është aspak qëndrim ‘nacionalist’ dhe as qëndrim ‘romantik’ -si duan ta quajnë disa mendje bolshevike të gjithë veprën e Rilindjes. Qendrimi i tij është realist […]

Etnikum: KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA IV)

KRIMET SERBO-MALAZEZE DHE SLLAVO-MAQEDONASE MBI POPULLATËN SHQIPTARE NË SHEK. XX (PJESA IV) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Po sjellim tash këtu një regjistër, të vetëm një pjese krimesh që na i kanë bërë sërbët, malazezët dhe sllavët e Maqedonisë apo bullgarët në shekullin XX. Të dhënat janë marrë në librin “Gjenocidi serbomadh […]

Letërsi Kombëtare: I GJALLË DO TË MBETESH PËRHERË

Në përvjetorin e rënies së dëshmorit Mujë Krasniqi-KOMANADANT KAPUÇI (14 dhjetor 1998, Malet e Pashtrikut)                            I GJALLË DO TË MBETESH PËRHERË Vitet fluturojnë ngadalë të gjithë plakemi ngapak por ty nuk të plakë koha i dashuri komandant I gjallë do t’mbetesh përherë jo pse të kanë skalitur në gur Porse gjakun ia dhurove Shqipes […]

“Shqiponja e Epirit”

          KU QËNDRON MADHËSHTIA E MBRETIT PIRRO Pas rrëzimit nga froni i të atit, mbretit Ajakid, pas intrigave maqedonase, (ishte dy vjeç) u rrit në oborrin e mbretit ilir të taulantëve, Glaukias, nën kujdesin e mbretëreshës Beroia e cila ishte princeshë molose. Deri në moshën dymbëdhjetë vjeçare ai u pais me edukatën, zakonet, traditat dhe […]

Falsifikimet serbe për historinë tonë

Kur gjërat vlonin , kur diçka zihej për çështjen tonë atëherë serbët i rrokte dhimbja e barkut  dhe nga frika se mos po ndryshon diçka në të mirë të shqiptarëve , fëlliqeshin nga shkuarja aq shpeshtë e barkut (diarreja) sa ishin edhe për tu  ”dhimbsur”. Dhe fillonte histeria për si thoshin ata “ t ashtuquajturën […]

Pse nuk lexohet Garashanini , Çubriloviqi , Andriqi nëper xhamia ?

Ilia Grashanini ishte funksionar i Strukturave të Brendshme të Serbisë. Personazh i shekullit të XIX (1812-1874), ai u bë figurë kryesore e regjimit konstitucional si edhe ideatori i ithtarëve të zgjerimit të shtetit të Serbisë. Ai mbahet si themeluesi i bazave të politikës serbo-madhe të bashkimit. Garashanini, platformën e tij të sintetizuar e paraqiti në […]