Etiketë: Trashigimia Kombetare

Cilët ishin skordiskët ?

Sa shumë më dëshpëroi fotoja e  “Turpit  “kur një grumbull “shqiptarësh” mbanin pankartën  në të cilën shkruhej  “ I`m kosovar muslim since 1389 “ . E di që ata ishin të mashtruar , ata ishin dhe ende janë pasojë e një mos shkollimi të mirëfilltë. Nuk e di se sa ata  të rinj e njohin […]

Kriptobudallenjtë me “zbulime” të reja antishqiptare .

“Gjuha shqipe, është nën inkuizicion mesjetar. Të ndalet inkuizicioni mesjetar i albanologjisë zyrtare ndaj gjuhës pellazgo-shqipe!” e thotë me gjithë mend Fatbardha Demi ( historiane , gjuhëtare dhe publiciste ) ;” jo vetëm gjuha por edhe kombi edhe pavarësia  janë në shënjestër të atyre që iu pengon e ardhmja e ndritur e kombit tonë .(fxh […]

KRYENGRITJET E ILIRËVE

Kryengritjet e ilirëve në mesin e shek. I p.e.s. Megjithëse popullsitë e ndryshme ilire ishin mundur në beteja të veçanta nga ushtria romake, kjo e fundit nuk e kishte thyer përfundimisht qëndresën e tyre. Pas luftërave mbrojtëse filluan kryengritjet. Mizoritë e ushtrive romake, veprimet arbitrare të komandantëve e të qeveritarëve romakë, taksat e rënda, plaçkitjet […]

Kushtrimi i Llapushnikut- Kosova europiane

Nëse e shikoni hartën e më sipërme do të shihni një kënaqësi serbe, turke dhe greke;do të shihni edhe një kënaqësi të disa shteteve europiane të kohës se si e donin Shqipërinë e ismail Qemalit ( pas 1912-ës).  Kjo nuk ishte vetëm kënaqësi , por edhe dëshirë që të mbinë në hartën e ndryshuar të […]

MBROJTJA E GJUHËS SHQIPE, DOMOSDOSHMËRI E KOHËS

     (Shënime për librin “Urgjenca gjuhësore”, me Autor  Prof.Dr.Gjovalin Shkurtaj)                  Akademiku  Gjovalin Shkurtaj,ky emër i njohur i letrave shqipe,është një nga mbrojtësit më të zellshëm të pastërtisë së gjuhës shqipe.Ai tërë jetën ia ka kushtuar punës për zhvillimin,pastrimin dhe pasurimin e mëtejshëm të saj.Krahas veprimtarisë së tij të drejtpërdrejtë, pedagog e  mësimdhënës i gjuhës shqipe […]

Bashkëkohësi për Frang Bardhin “Le të krenohet Shqipëria dhe të gëzojë fisi i Bardhajve që i dha atdheut bij të denjë.”

Dijetari më i madh shqiptar i shekullit XVII-të është padyshim Frang Bardhi. Mbas Marin Barletit ai është përfaqësuesi i dytë i madh i humanizmit shqiptar. Lindi në Kallmet të Zadrimës, pranë qytetit të Lezhës, ku siç dihet më 1444 Gjergj Kastrioti Skënderbeu, bëri Kuvendin e Besëlidhjes së princave shqiptarë për t’u bashkuar në luftë kundër […]

PERANDORËT ILIRË QË MBIZOTËRUAN ROMËN

  Për rreth 3 shekuj (251–565), Roma u mbizotërua nga perandorë ilirë; ishte pikërisht kjo periudhë kur fiset vandale e sllave u mbajtën larg kufijve të rajonit, i cili më pas do të quhej Ballkan. Shumica e tyre kanë ardhur nga rajoni i Sirmiumit (pranë Mitrovicës së sotme- të Vojvodinës) në Iliri. Pas shekullit VI, […]

DEKLARATË- APEL: “ÇËSHTJA ÇAME ËSHTË E DREJTË – KA ARDHUR KOHA TË ZGJIDHET”

“ÇËSHTJA ÇAME ËSHTË E DREJTË –  KA  ARDHUR KOHA TË ZGJIDHET” Historia është mësuesja e njerëzimit  dhe vazhdimisht na jep mësim. Nisur  nga problemet e pazgjidhura u inicua nga një numur i madh shoqatash civile atdhetare–patriotike -kulturore të Shqipërisë dhe Kosovës promovimi i temës tabu “Çamëria dhe Çamët”. Për këtë u bë shkak edhe organizimi […]

Kristo Çipa i përgjigjet Barkës: Iso-polifonia para Dodonës, është vetëm shqiptare

Atë mund ta ndeshësh anekënd globit në forma e variante nga më të ndryshmet, por asnjëherë e përafërt me këngën iso­polifonike shqiptare”. Kështu shprehet në një intervistë për “Gazeta Shqiptare”. Kristo Çipa është një prej bartësve më të njohur të iso­polifonisë në vendin tonë. Në përgjigje të deklaratës së profesorit Panajot Barka i cili e […]

Veprimet antishqiptare

Në Kosovë dhe Shqipëri ka më shumë albanofobë se sa në Serbi dhe Greqi. Identiteti shqiptar më shumë luftohet brenda se sa nga jashtë. Kur një komb sulmohet nga jashtë, mbrojtja është më e lehtë. Kur sulmohet nga brendia, atëherë synohet shpërbërja dhe mbrojtja është shumë më e rrezikshme dhe më e ndërlikuar. Sulmet bëhen […]