Etiketë: Trashigimia Kombetare

Trashigimi Kombëtare: Karl Topia, princi reformator dhe Konstandin Shpataraku

Krishterimi tek shqiptarët është i vjetër i kohërave apostolike, d.m.th. përpara krijimit institucional të kishave dhe të kanuneve liturgjike. Ky krishterim pati dy vatra të mëdha në Ballkan, dy qytetet ilire, qytetin e Salonës në Dalmaci (Spliti i Sotëm) dhe qytetin e Durrësit ku ka apostoluar vetë Shën Pali dhe ku në vitin 57 pas […]

Skenderbeu: “Mos mbyllni sytë ndaj fqinjëve dhe traktateve të tyre …”

Fjalimi i fundit madhështor i Gjergj Kastritotit Aurenc Bebja, Francë Fjalimi i më poshtëm është marrë nga libri i autorit Stephan Zannovich, me titullin « Le Grand Castriotto d’Albanie, Histoire ». Teksti prej 131 faqesh është botuar në vitin 1779 nga shtëpia botuese J.J.Kesler, Frankfurt. Gjergj Kastrioti, i sëmurë, nuk mund ti shmangej vdekjes dhe për […]

ÇAMËRIA – FIDANISHTE E FIGURAVE TË SHQUARA

Mirela Kondi: Figura të shquara të Çamërisë, Tiranë, 2016 Epiri dhe Çamëria, kjo krahinë më vitale e kombit tonë, gjatë historisë së bujshme të saj e deri në rilindjen e vonshme, i ka dhënë kombit, po edhe Greqisë, Ballkanit, perandorive të kohës (Osmane, Bizantine, Romake), Evropës dhe Botës, dinasti e personalitete spikatura të strategjisë së […]

Prizreni është filozofia e Bashkimit Kombëtar Shqiptar …

Pse qeveriset Prizreni me të burgosurit, të dënuarit e ‘banda nomadësh’?! • Prizreni nuk është qytet ‘nomad’ ku duhet të qeveriset prej ‘nomadëve’. • Prizreni duhet të qeveriset prej prizrenasve të dëshmuar për qytetari, kulturë, edukatë e për vlera tjera, që ua ka lakmi çdo qytet i Ballkanit e më gjerë • Prizreni nuk është […]

Letërsi Shqiptare: “TRADITA TË FSHATIT CURRAJ I EPËRM, PËRMES NJË LIBRI…”

Gjatë zhvillimit të veprimtarisë… 1. Fshati Curraj i Epërm është ndër më të njohurit, jo vetëm në krahinën Nikaj-Mërtur, por dhe në tërë Malësinë e Gjakovës (Tropojë). Ai ka bukuri të rralla natyrore dhe trashëgon tradita shumë të çmuara: atdhetare e historike, kulturore e arsimore etj. Ai shtrihet  në gjirin e Alpeve të Shqipërisë dhe […]

Figurat Kombëtare kërkojne mbrojtje me Kushtetuese

Dr. Moikom Zeqo: Figura e Skënderbeut kërkon mbrojtje kushtetuese   Zoti Zeqo, si duhet të përkthehet deklarata e “historianit” turk Talha Ugurluel­it, ndaj figurës së Gjergj Kastriot Skënderbeut? Ai u përpoq që të hidhte një baltë të neveritshme mbi figurën e heroit tonë kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeut. Së pari, statusi i këtij njeriu është i papërfillshëm, […]

Lufta e përmendoreve !

Në historinë e Europës ishte e vështirë të gjendej një tjetër rast ku një rrëfim epik të jetë përdorur kaq shëmtueshëm nga politika shtetërore. I shndërruar në mit të rrejshëm, prej akademisë, poezisë dhe psikozës kombëtariste, me veprimin e tij të mbrapshtë ende sot –shkruan Kadare , per mitin serb të Betejes së Kosovës (1389 […]

Apostull i shqiptarizmës na mëson: “Fenë armiqtë e Kombit e përdorin si vegël për shkatërrimin tonë”

“Fjalëve t’armiqve t’egër kurrëmos u vini veshin,Se ata duan gjithmonë me intriga të urrejtshme,Me çdo mjet ta bëjnë fenë vegël të shkatrrimit tonë, Ata duan të na ndajnë për të tyret interesa.Duhet mbi çdo gjë, pa tjetër, kombësia të fitojë.” Apostull i shqiptarizmës: Naim Frashëri  

Letërsia Kombëtare e Rilindjes: Aleksandër Stavre Drenova (Asdreni)

Sa të dua, o Shqipëri,sa me mall ndiej e sa dëshirë,për ty gaz e dashurimu në zemër më ka mbirë!   Se për mua, o Atdhe,je një lule aq e vyer, sa nuk gjendet përmbi dheshpirtin tim për të ushqyer!   Aleksandër Stavre Drenova (Asdreni) Veprimtar i Rilindjes Kombetare Shqiptare, autor i  Himni i Flamurit. […]

Historia Antike Shqiptare: Misteret e Dardanisë antike- “DARDANIA E PAZBULUAR”

E vërteta asnjëherë nuk mund të zbresë në nivelin e atij që e kërkon, përkundrazi për ta marrë , i takon kërkuesit të ngjitet në nivelin që ajo gjëndet. Rruga më e mirë për të përcjellë një të vërtetë është një lloj komunikimi që i kapercen kufijt e fjales : është të kuptuarit intuitiv. Helena Balvatsky […]

Gjuha shqipe çelësi i shpjegimeve të sekreteve të mëdha: Mbishkrime shqipe 2500 vjeçare në Turqi

Esklusive: Mbishkrime shqipe 2500 vjeçare në Turqi Azia e Vogël është një minierë shumë e pasur me mbishkrime të vjetra të gjuhës së Pellazgëve të cilat, për fatin e mirë, një pjesë shumë e madhe e tyre është shkruajtur në dygjuhesh edhe na jep mundësin të afrohemi të gjuhët e panjohura. Dygjuhëshit Caro-Egjyptian edhe Liko-Grekë […]

Kush na e shanë Kadarenë ?

“Alfred Nobeli po të ishte gjallë do të ndjehej i turpëruar me mosvlerësimin e Kadaresë. Ai çmim ka nevojë për Kadarenë sepse Kadareja përfaqëson një gadishull ku urrejtja është lulja që gjindet gjithkund në këtë rajon, gjendet në gjithë tavolinat e zyrave të shtetarëve të këtij rajoni ku jetojnë njerëz që “n’mëni të shoi-shoqit kemi […]