Etiketë: Trashigimia Pellazgo_ilire

 Trashigime pellazgjësh – Zeusi edhe sot bindohet nga shqiptarët mos me dije, padije.

A gjindet kush në jetë që s’ja ka ndigjue zanin Dodonës shqiptare?    ”Trashigime pellazgjësh” Mbas Përmbytjes së Përgjithshme të rrozullimit (e cila ndodhi në vjetin 1675 mbas krijimit të botës. – P. Fr. Finetti, S. J. Storia del Testamento Antico esposta in lezioni.), e si nisi me u shtue njerzimi e me u shpërnda […]

Akademikët perëndimorë është më se normale ekzistenca e Pellazgëve deri  në kohët historike.

Pellazgët sipas akademikut spanjoll Francesco Rodrigues Adrados   (Shënimi ynë: Ekzistenca pellazgjike deri në shek III para Krishtit pranohet nga të gjithë akademikët perëndimorë. Një ndër ata është edhe akademiku  spanjoll Francesco Rodrigues Adrados, autori i mbi 100-të librave akademike për gjuhët e vjetra. Për akademikët tanë është marrëzi të flasësh për Pellazgët në kohët […]

Trashigimia Kombëtare: Simboli i Diellit Pellazgjik… gjurmë pellazgjike në Tomorr…

Lajm i Madh: Gjenden gjurmë pellazgjike në Tomorr Më dt 21/ 08/ 2016 u nisëm drejt fshatit Bargullas për të parë nga afër disa të dhëna të sjella nga historiani Perikli Ikonomi për ekzistencën e toponomastikës si ‘Bregu i Koronit’ apo ‘Qafa e Dodonit’ , Kroi i Vitalenit edhe më tej Shkembi i Larë (që […]

Kristo Çipa i përgjigjet Barkës: Iso-polifonia para Dodonës, është vetëm shqiptare

Atë mund ta ndeshësh anekënd globit në forma e variante nga më të ndryshmet, por asnjëherë e përafërt me këngën iso­polifonike shqiptare”. Kështu shprehet në një intervistë për “Gazeta Shqiptare”. Kristo Çipa është një prej bartësve më të njohur të iso­polifonisë në vendin tonë. Në përgjigje të deklaratës së profesorit Panajot Barka i cili e […]

Akademitë tona me heshtjen e turpit!

Serbët po shtiren si ‘popull biblik’ mes Konstandinit të Madh Trevat dardane – ilire ndër shkeuj i dhanë Evropës, por edhe botës shumë shenjëtorë, disa prej të cilëve kontribuan në zhvillimin dhe qytetërimin perëndimor. Evropa plakë duhet t’u jetë mirënjohës ilirëve e dardanëve, si dhe pinjollëve ose pasardhësve të tyre të padiskutueshëm arbër-shqiptarëve për olin […]

DOKUMENTAR: DARDANËT, themeluesit e qytetit të Trojës,Romës, Londrës,Parisit, etj…(Pjesa e KATERT)

Ky cikel filmash dokumantar ështe realizuar  në bazë të skenarit  dhe regjisë  së  z. Kol  MARKU (Studjues, i antikitetit). Në këtë publikim të pjesës së KATERT, dhe pjesët e  TJERA që do të vinë në vazhdim, ju do të njiheni me disa të dhëna për DARDANËT, për ndodhite e luftes së Trojës, që zgjati 10 vjet  dhe  për rolin e të mbijetuarëve të saj […]

INJORANCA AKADEMIKE SHQIPTARE përball fakteve që njeh mijvjeçari e dytë P.e.S.

Dokumente Akademike Akademikët grekë: “Greqishtja është gjuhë teknike edhe jo gjuha e popullit” Ne shqiptarëve, si nga ana shkencore edhe nga ana etnike, na duhet të kemi njerëz të shkolluar në studimet klasike të gjuhëve të vjetra që janë folur e shkruajtur në pellgun tonë sepse gjuha jonë lidhet drejperdrejtë me studimet klasike. Ne, jo […]

Lashtësia e tokës sonë: Rozafa 5 mijë vjeçare në duart e arkeologëve të huaj.

Zbulimet e reja në Shkodër po hedhin dritë mbi disa dritëhije të çuditshme edhe po e thyejne mitin që ishte krijuar nga ana e Arkeologjis Shqiptare. Mos lidhja e fazave të qytetrimeve si edhe dokumentimi kohorë në vendin tonë, me mbi 700 – 1000 vjetë më vonë se e njejta kulturë me vendet fqinje, dukej […]

Kalashët , të rrezikuar nga islamistët e Pakistanit

(Aty ku puqen Afganistani, Pakistani, Taxhikistani dhe Kina, aty është Hundëza. Hundëzaështë mbi 2500 m mbi nivelin e detit dhe rrethohet me male 7 mijë metërshe të larta. Po në këtë lartësi mbidetare e krejtësisht malore prodhohen perimet, pemët dhe drithërat e ndryshëm, aty prodhohen prej patateve, fasules, grurit, elbit, shalqirit, rrushit, qershisë,mollës, dardhës, pjeshkës […]

Gjuha shqipe çelësi i shpjegimeve të sekreteve të mëdha: Mbishkrime shqipe 2500 vjeçare në Turqi

Esklusive: Mbishkrime shqipe 2500 vjeçare në Turqi Azia e Vogël është një minierë shumë e pasur me mbishkrime të vjetra të gjuhës së Pellazgëve të cilat, për fatin e mirë, një pjesë shumë e madhe e tyre është shkruajtur në dygjuhesh edhe na jep mundësin të afrohemi të gjuhët e panjohura. Dygjuhëshit Caro-Egjyptian edhe Liko-Grekë […]