FANTAZMAT E UDB-së JUGOSLLAVE !

Ishte ditë vjeshte kur binin gjethet !
Viti 1981…
… E kidnapuan nga shtëpia, e dëbuan lidhur në pranga! Ai shkoi e s’u kthye më, bile as kufomën nuk ia sollën  në shtëpi. E maltretuan në qelia të përgjakura të burgjeve të Bosnës, e akuzuan me gënjeshtra dhe në proces  të kurdisur , të montuar  dhe e dënuan me vdekje-pushkatim…!
Po cili ishte  ,,faji,, i tij?
Përballë një opinioni ende të pakorruptuar  të krerëve të emigracionit shqiptar në Amerikë, që  e mbronte  mësuesin dhe gazetarin e ri si eksponent  i involvuar në rradhët e organizatave të mërgatës, e të  cilët nuk  i kish lyer duart me gjak, komunistëve  udbashian u leverdiste ta  pushkatonin pa gjyq Kreshnik Kalajën, që ai i torturuar të vdiste  në birrucat e burgut  famkeq të  Zenicës.
Dramë me episode të çuditshme dhe trishtuese, dhe në baza paralele, e shkruar:
Por…! Sepse,  ,,dëshmitë,,  e atyre  dhe  provat,  sipas trupit gjykues, e kishin pas parasyshë  rrezikshmërinë e tij të lartë  ndaj sistemit komunist dhe qeverisë jugosllave, pasi duke qënë paraprakisht Kreshnik Kalaja ishte pseodonimi i tij si operativist i  UDB-së ( Shërbimit të fshehtë të Jugosllavisë titiste), kishte në dijeni shumë gjëra nga sfera secrete e atij Shërbimi famkeq, dhe sidomos pas arratisje së tij në SHBA, për UDB dhe Beogradin paraqiste një rrezik të shkallës së lartë. Andaj, ata bënë plane për arrestimin e tij dhe dënimin me pushkatim, sepse vetë kështu duke e pasur kokën e Kreshnikut në duar, do të mund të bënin gjum të rrehatshëm !?!
,, Ne ishim pesë  vëllezër e një motër!- kishte thënë Kreshniku në deklaratën e tij para hetuesit. Nëna jonë, një grua e thjeshtë me ndjenja të mira, po bëhej çdo ditë  më krenare kur ne vazhdonim mësimet, dhe unë do diplomoja për mësues në Normalen e Shkupit. Ajo sakrifikonte çdo gjë për shkollimin tone. Vëllau i madh Syla  iku në Amerikë për një jetë më të mire. Tre të tjerët pas meje, Irfani njashtu u diplomua për mësuar, por edhe ai vajti në Amerikë. Vllau Tefiku u diplomua si jurist në Prishtinë, por nuk e gjente veten dot në një shoqëri të korumtuar dhe nga KQ i Lidhjes  Komuniste trajtohej si jo  i ,,volitshëm,, ose më mire të them  i  ,,papërshtatshëm,,!  Vllau më i vogël vazhdoi studimet në degën e sociologjisë, por mbeti pa perspective! E ëma jonë, disi dukej e shqetësuar, dhe gjatë gjithë jetës  mbeti  e heshtur. Ne çuditeshim tek e shihnim të rrinte  e tillë dhe e mvrojtur…
 Ajo e fshihte arsyen e grevës së saj, që të arrinte të mos na shihte ne të uritur. Ndërkohë vraponte me trasta në duar  në rrugëtimet e gjata me tren gjer në Zenicë të Bosnë, duke pritur me ditë e netë të tëra para portë së burgut, ku i biri i saj, Kreshniku,  dergjej i dënuar me vdekje. Dhe duke qarë pa zë, duke ngulshuar e lodhur dhe e rraskapitur nga lodhja dhe maltretimet që ia bënin, gdhinte  sërish net të tëra pa gjumë, pa ngrënë e pa pirë…

I biri i saj  zemërartë, Kreshnik Kalaja, që në moshën 22 vjeçare  kish qënë  operativ I Shërbimit Inteligjent jugosllav, por me dinjitet të forte si shqiptar. Madje kishte mbaruer edhe shkollime të larta për officer në SHLO në Bileqe dhe me grade ishte major.  Por, komunistët, duke e njohur karakterin dhe personalitetin e tij si arsimdashës dhe patriot shqiptar, për ta poshtëruar dhe për të përligjur dënimin kapital, hodhën mbi të akuza të paqëna, në rrethana të çuditshme dhe ofenduese në baza nacionale, tepër  të përbindshme. Por ujqërit e UDB-së të cilët si vegla të ndryshkura përdorën edhe disa element antishqiptarë të SJB si Haki Fejzulin e Dobërdollit, spiunët ,, Federiko Amati,, nga fshati Çajlë ose njëfar Arif Zeqiri  me nofkën ,,Kamen,, nga Banjica e Poshtme  të Gostivarit, që tani kishin nisur të flinin të qetë e të krijonin rreziqe imagjinare, një ushtri e tërë prokurorësh e gjykatësa kishin inskenuar akuzat e kurdisura me qëllim që Kreshniku të pushkatohej.
,,… Një ditë kur fëmijët u kthyem  nga shkolla,  në der të banesës erdhi  një polic  I cili në dorë mbante një letër dhe një kuti prej kartoni e adresuar ne emrin tim!,,- rrëfen gruaja e Kreshnikut. Polici na tha që  ta nënshkruanim letrën- vërtetim se e kemi pranuar pakon.
,,Çfarë është kjo?- e pieta policing. Por ai nuk i përgjegj, vetëm duke murmurit, tha se do e shikoni vetë. Dhe iku kokëulur duke murmurit diçka në gjuhën e tij  serbosllave ose sllavomaqedonase.
Porsa  e hapëm me fëmijët kutijën prej kartoni, sytë na mbetën të ngulitura në teshat: një palë kostumi, nja dy këmisha dhe disa cikërime të tjera të  bashkëshortit tim të cilat na vinin nga burgu… E hapëm edhe një cope letër e shkruar zyrtare dhe e vulosur nga Gjykata e Zenicës, dhe duke e lexuar, mbetëm të shtanguar. Në letër thuhej: ,,Këto janë të gjitha që la Kreshnik Kalaja sa ishte gjallë. Pushkatimi u krye me date kaq e kaq në orët e hershme të mëngjesit të atij dimri!,, Fëmijët nisën të qanin me zë. Dy vajzat nisën të shkulnin flokët…
,, A thua e kanë pushkatuar  lidhur me pranga  babain  tone?,,- kishin pyetur fëmija. Por, ajo, Qama, e cila ishte një grua e vuajtur dhe me moral shumë të lartë, kishte hesht si një malësore e vërtetë e cila ishte mësuar t’u bête ballë stuhive dhe rrebesheve të jetës !
                                                                     *** 
Një natë të ftohtë dimri u dëgjua një breshëri e mbytur të shtënash pushke që na ngriu zemrat dhe të nesërmen mësuam se Kreshniku qe pushkatuar; qe vrarë mizorisht burri më i urtë i fisit, më i përmbajturi; më i qeti, më i dhembshuri dhe më i druajturi. Ne rriteshim duke u bindur se regjimi kominist antishqiptar  kërkonte viktima dhe se ne ishim kurbanët e caktuar për të.
Goditjen kundër nesh komunistët e ngritën në sistem, e motivuan teorikisht në “luftën e klasave” me motive politike dhe nuk e ndalën asnjë çast shkallëzimin e saj në baza nacionale.
… Filloi për ne jeta nëpër qilaret e shtëpive të  burgjeve.Kështu  ishte  lufta e diferencimit të madh . Edhe sot në këtë moshë të shtyrë nuk e gjej dot se cila qe ajo forcë që na bëri të mbijetojmë: instinkti i dashurisë për jetën?… Apo tek njeriu fshihen forca të panjohura që padrejtësia i detyron të dalin në sipërfaqe?
Duke i hedhur një sy kuptimit të jetës sonë nën diktaturën e regjimit të rrept udbashian, arrijmë në përfundimin se ajo ka qënë vetëm një luftë e ashpër për të hedhur poshtë tezën ç’njerëzore të komunistëve  antishqiptar se ne ishim pinjollët e një klase të degraduar, ose që ishim etnikum që kërkonim Kosovën Republikë dhe Bashkimin e trojeve etnike shqiptare sin je komb në një atdhe të përbashkët gjeografik në Ballkan. 
 Tanimë kishte kohë që kishte filluar fushata e  diferencimit politik dhe dëbimeve masive nga puna, madje edhe nga punët më të thjeshta me motivacionin “nuk plotëson kushtet” ose  është I ,,papërshtatshë,, etj etj. Prapa këtij cilësimi, kësaj vule ogurzezë gjithkush duhej të shihte rrezikshmërinë shoqërore të personit që i vishej dhe çdo drejtues, tek i cili ai tani do të paraqitej, e shtynte fatkeqin nëpër shkallët e punëve të rënda fizike pa mëshirë.
Vetëm në rolin e një skllavi të bindur mund t’i siguroje vetes karakteristikën e nevojshme për pranimin  tënd në një shkollë  tetëvjeçare ose të mesme për mësues. Ndryshe nuk bënte, kishte shumë raste që një numër I madh intelektualësh shqiptarë në Kosovë, pot rdhr në anët e Tetovës dhe  Gostivarit të ishin largyaer  nga puna dhe arsimi si ,,irredentost,, ose ,,separatist,, ! Dhe të gjitha këto masa komunistët i quanin “pastrim,, ! Dhe pas  çdo dështimi në fusha të ndryshme ata shihnin vetëm dorën e armikut të  popullit.
Duke qënë viktima të luftës së tyre të klasave, ne ishim për ta pa dyshim një akuzë e gjallë, prandaj degradimi ynë ishte objekt i planit të tyre taktik dhe strategjik.
 Ata,  analistët, ekspertët dhe bylykbasha të tjerë të KQ të LK dhe të UDB-s  jugpsllave u bënë mjeshtër të kësaj lufte “shkencore”  antishqiptare, ndërsa ne me shumë dhimbje u mësuam të qëndronim në këmbë përballë këtij rrebeshi të verbër, ashtu sië e kemi traditën, edukatën dhe kulturën e races që i takojmë . Ata përpiqeshin të bënin të besueshme rreziqet imagjinare që gjoja u vinin prej nesh,që të përligjnin dhunën, kurse ne me ndershmëri e korrektësi shembullore mundoheshim me tërë energjitë tona shpirtërore dhe morale të vërtetonim se ajo dhunë qe fare e padrejtë. Dhe kjo qe lufta më e tmerrshme që u zhvillua kundër nesh ( Shqiptarëve) në Jugosllavi, për gjysmë shekulli të sundimit komunist. I duhet psikanalizës dhe kriminalistikës moderne të  analizojë dhe zbulojë ligësitë e pakufizuara që qëndruan të fshehura në subkoshiencën e njeriut për të shpjeguar se si pushteti i pakufizuar, i ngritur në sistemi totalitar, të  një ndërgjegje kolektive kriminale nga më të shëmtuarat në meridianet e botës.
Lufta kundër nesh identifikohej me forcat lëvizëse të shoqërisë dhe amoraliteti politik justifikohej me domosdoshmërinë historike. Deviza e tyre ishte, e ngjajshme si ajo e shabloneve ruse dhe staliniuste : “Revolucioni i justifikon viktimat”.
Dhe komunistët loznin me injorancën si me një bishë të uritur, të cilën meqë s’e kënaqnin me mirëqënie i hidhnin për të “ngrënë” inteligjencien si shkaktare të disfatave të tyre ekonomike dhe  politike . Dhe sidomos atë inteligjencie që kish prejardhje shoqërore të tillë që i “vriste sytë drita e socializmit” dhe “ëndërronte kthimin e popullit në errësirë”.Kështu liderët komunistë do të jepnin tani vetëm orientime dhe njerëzit, duke ngrënë njeri-tjetrin, do të kryenin brenda tyre proçesin e diferencimit të shqiptarëve me shqiptarë.
Të verbuar nga zbatimi pa pengesa i çdo mase represive, ata luanin pa turp edhe të tilla komedi groteske. Ata s’mund ta mendonin që e drejta ka disa ligje të saj të pavarura dhe që ajo ngre krye. madje, edhe në vetëdijen e njerëzve të indoktrinuar, siç ndodhi me Kosovë më 1981, dhe pas një dhjetëvjeçari shembja totale e Jugosllavisë në Gadishullin e Ballkanit.
Ata, elementet udbashiane, shqetësohen  edhe sot, bile,për opinionet që qarkullojnë.
Ata donin letra nga populli, por jo letërkëmbim me popullin që të qanin hallet dhe çdo ankesë të drejtë e quanin të metë, nxirje të realitetit. Dhe i dënonin. Kështu ata vranë sinqeritetin dhe burrërinë dhe kultivuan hipokrizinë e servilizmin, mjerisht edhe ndër shqiptarë.
Unë edhe soy pyes, si i dënuar i pafajshëm dhe si shqiptar, a ka vallë, në arsenalin e metodave të sundimit të një shteti një shembull ku duke shfrytëzuar pushtetin absolut një kastë të sulet me kaq egërsi  ndaj një populli siç kemi qënë ne shqiptarët, të  na privojnë nga liria, nga dinjiteti, yë na shpronësojnë,  dhunojnë, të  na burgosin, ndalojnë e vrasin, ose të na  depersonalizojmë vëllezërit e vet të një gjaku dhe, pasi t’i ketë konsumuar të gjitha këto, t’u afrohet viktimave dhe me buzëqeshje t’u kërkojë shërbimin e tyre si spiunë. Kjo  ishte  strategji e agjenturës që quhej: UDB !Ata e peshuan qëndrimin ndaj meje dhe vendosën arrestimin pa pasur në tavolinë asnjë akuzë që të provonte fajësinë. Por, faji im i vetëm ishte vetëm ai pse isha shqiptar dhe kisha dinjitetin tim!Ç’rëndësi kishin akuzat për punonjësit e SJB dhe  SDB së Bosnës ose Maqedonisë që i dirigjonte Beogradi, UDBA  jugosllave dhe KQ i LKJ?
 Ndërgjegja kolektive u manipulua dhe individi u gjend i pambrojtur përballë pseudoligjit, e që unë personalisht ndaj fatin tragjik të Drajfusit. Edhe sot e sot kërkoj zbardhjen e rastit të montuar në saje të çkafit më dënuan me pushkatim, dhe më pas , duke ushtruar dhunë e terror sollën dënimin më capital dhe rigoroz në Jugosllavi, 20 vite burg të rëndë.
Pse?
Jeta dhe dinjiteti i njeriut ishin pre e dogmave komuniste, të cilat, duke dalë nga varrezat e një filozofie pajetë, ushqeheshin vetëm me kufoma.
Mënyra e arrestimit qe kopjuar nga metodat e rrëmbimit që përdornin mafiozët, kriminelët e pa shpirt gjakatar dhe antishqiptar dhe shovinista të tërbuar.
Ishte  fillimi i tetorit  i vitit 1981. Ende pa u gëdhirë, herët në orët e para të mëngjesit u futën një bandë e armatosur gjer në dhëmb në banesën time dhe duke më share nënën shqiptare para syve të gruas dhe fëmijëve, më prangosën dhe duke më kidnapuar, nuk dija se  ku më shpinin. Udhëtuam një kohë që nga tronditja nuk munda ta fiksoj. Nuk dija qëllimin e tyre. Nuk i njihja fare, pos që kuptova se flisnin gjuhën serbpkroate…
Mandej udhëtimi me ajroplan të kompanisë ,,Adria,, të  Sllovenisë. Edhe stjuardesa mbeti e trishtuar kur vërejti se më çonin të prangosur. Ajo i pyeti diçka ata që më shoqëronin… 
,,Ovaj je jedan od onih sta su kidnapovali JAT-ov avion u Njemaccku,,  (Ky është njëri nga ata të cilët kanë bërë rrëmbimin e avionit të JAT-it në Gjermani).Dhe i lidhnin punët me rastin e Muha Hotit! Habi…!  Stjuardesa më shikoi edhe njëherë në sy, dhe ndoshta nuk i ngjajta si ndonjë kriminel, iu tha si me qorrtim:,,Lerenja rehat njeriun, ,,Nemoj da zaebavate!,,- dhe eci e qetë me hapat e saj të lehtë dhe shpirt jo djallzor.
 Më zbritën  në ajroportin e Sarajevës i cili ishte plotësisht i rethuar me polic të armatosur me automatic, sikur të kishin arrestuar ndonjë Al Kapone!Dhe duke më mbajtur për krahu si të isha i verbër, më  futën me shpejtësi në një furgon të blinduar policie dhe  ecnim e ecnim gjatë asaj nate, dhe nuk dija se ku do të më shpinin.
,,Znas li gdje te vodimo?,, ( A di se ku të çojmë!)- tha inspektori kryesor me nofulla të gjëra e sy të kokërllukër nga dehja. Për të cilin më vonë kuptova se quhej Ante Bërnada, kurse shefi I tij Fikret Bradariq…
,,Emra të çuditshëm…Gjithë do ,,bradariqa,,!-mendova me vete.
 Dikur furgoni ndaloi. Mua më kapën sit ë ishin ujqër, duke më ngjitur  me shpejtësi nëpër shkallët e një godine dykatëshe dhe, pasi mbuluan mirë me batanie nga brenda derën e dhomës ku më futën, më tërhoqën zvarë , duke me mshuar me shkopinj gome, çufura metali dhe me grushta. Me ta ishte edhe kryetari i Degës së Punëve të Brëdëshme të Bugojnës Fikret Bradariq, një shovinist dhe antishqiptar I tërbuar. Nxorën të tre pistoletat nga brezi dhe, me t’i vendosur në tavolinë, m’u afruan dhe më “këshilluan” të mendohesha për veprimtarinë time armiqësore, për vajtjen time në Amerikë dhe ,,kontaktet,, që paskam pas atje me CIA-n amerikane.
Isha i habitur fare nga këto marrëzira që po dëgjoja.
,, Ose fol, ose përndryshe do të zhdukim, duke të herdhur nga dritarja, dhe nesër do të shkruajn gazetat e Jugosllavise se i arrestuari bëri vetëvrasje!,, u dëgjua zëri i Bradariqit.
,, Po, po, kështu do ta përhapim lajmin  sikur  ke  vrarë  veten, ose të ka vrarë roja  në tentative për ikje !,,- tha tjetri, ai nofullgjëri.
,,Ne jemi Perëndi për ty! “- dëgjohej një tjetër. Më vonë kuptova se quhej Stipe Grabovac, dhe mik i afërt me Zdravko Mustaq.
 Kur mora guximin e u thashë se s’kisha ç’të mendoja, bërtitën si t’i kish pickuar gjarpëri dhe një Zot e di se ç’bënë me mua dhe sa kohë, pasi nisa të mos kuptoj se ç’bëhej, sepse nga rrahjet më ra të fikët. 
 Ndërsa unë dergjesha në dysheme i lidhur  në duar  me hekura ! Torturat zgjateshin  me seanca  8-9 orëshe  dhe me ndrime, pa  pushim e pa gjum fare me ditë e netë të tëra gjatë asaj jave, e bodrumet ishin të errta fare, nuk dukej as dritë dielli, as cope qielli, pos që nuhatja një erë gjaku të tharë, edhe muret ishin të përgjakura nga terori. 
Të  tilla ato mënxyra dhe trishtime   ishin  farsa  udbashiane, e atyre të cilët më kidnapuan dhe gjykatësve me fytyrë kentaurësh të cilët  pa fajshëm  më  dënuan  dhe  nxorrën përpara kordonit të pushkatimit.
Por, deshi Zoti  Kreshnik Kalaja  mbeti  gjallë! Ai  ishte viktimë i gjithë kësaj  drame mizore dhe kanxhave  të nëntokës  kriminale që ishin shtet  mbi  shtet. Kjo është një histori e gjatë, e  tmerresh dhe padrejtësishë. Andaj, i lutem Perëndisë  sërish të lind   NJERIU  si  Emil   Zola dhe të del në mbrojtje të së vërtetës dhe drejtësisë,  në zbardhjen e rastit të  montuar për  “krim”  që nuk egziston, të del si dikur për  nxjerrjen në dritë të diellit të vërtetës  për  Drajfusin .

Shperndaje ne
Updated: 26 Maj, 2018 — 21:57

The Author

Nafi Cegrani

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.