Kategori: ÇAMËRIA

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- NË LEDHËZ TË ÇAMËRISË

Tridhjetë e gjashtë nëna çame dhe arbanite u  mblodhën  në  Ledhëz  në vendlindjen e Pirro Shqiponjës, tek varri ku prehet Heroi i Çamërisë, për  të  dhënë  mesazhin e tyre para varrit që  di  shumë  për  të  ardhmen!… Çamëri, ti që ishe krenari e Epirit shqiptar nuk qaj për djemtë që ikin në mërgim, por qaj për […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- KOHA HISTORIKE E EPIRIT

Me fjalë të lashta të kryeherit pellazg me fjalë të shqiponjave të urta dhe të serta, i them mbesës sime Shqipërisë dhe mbesave, Dardanisë e Çamërisë:   Nuk jemi të kërcënuar nga dashuria, as nga idetë që shpërthejnë universin por nga muret që nuk e mbajnë çatinë i thosha sot Shqipërisë trashëgimtares sime.   Një […]

Letërsi Kombëtare: ÇAMËRIA, GJAK I TËRËSISË SHQIPTARE

ÇAMËRIA, GJAK I TËRËSISË SHQIPTARE Shkrimtari i mirëfilltë nuk ka frikë nga asnjë formë e krijimtarisë, ai në çdo kohë i prinë frymës së re, frymës së kombit që i takon. Autori i librit “Shqipëria është më e madhe se Shqipëria” nuk është Sami Frashër, as Aristidh Kolia, as Musa Demi, as Dhimitër Pilika, as […]

Atdhe Geci: ÇAMËRIA SHQIPTARE

ÇAMËRIA SHQIPTARE   Është koha të organizojmë “Kryengitjen intelektuale shqiptare“ për ta thyer heshtjen dhe, për ta ndriçuar të vërtetën për pasuritë kulturore e qytetëruese të shqiptarëve në 15 mijë vjet qytetërim pellazgo-ilir.     Shqiptarët nuk kemi nevojë ta qepim hartën e atdheut me Çamërinë, kur atë e ka qepur vet përëndia, – Shqipëria […]

KRYEKËNGËS SË ÇAMËRISË

Pesë vjet të Kushtetutës të Republikës së Çamërisë dhe Himnit të Çamërisë. KRYEKËNGËS SË ÇAMËRISË Çamëri tokë pellazgjike Pallë  Epiri në lashtësi Je stërgjyshe e shqiptarëve Në Dodonë e Iliri Gjokset tua të përgjakura Drejt fitores në lavdi! Sot, më datë 09.09.2017, kemi një lajm shumë të rëndësishëm për kombin, e veçmas për Çamërinë. Qeveria […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Gashi- ULLI ME FUSTANELLË

ULLI ME FUSTANELLË Një ditë e përditshme  në shpirtin tim është  poezia, ideja, proza  dhe  eseja dhe një dashuri e zemrës që s´ndalon. Ky këndim i  im  për  fatin  e atdheut është peomë ulliri që vështron përtej, vështron nga Çamëria, Morea, Atika nga Krahina e Mollës së Kuqe e Lisi. Ullirit në Prevezë  i  pëlqen […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – MARSHI I ORIGJINËS

  MARSHI I ORIGJINËS Pellazgia jeton  te shqiptarët e sotëm Shqipëri janë trojet e pellazgo ilirisë në shqip shkruanin iliro-albanët, dhe në gjuhën  shqipe  shkruante Homeri.   Nuk ka një gjuhë  tjetër  perëndie, si shqipja jonë, si gjaku i  saj  gjuhësor si dielli ynë  dhe  hëna  shkëlqimtare si katër elementet krijuese të natyrës.   Shqipëri, […]

Atdhe Geci: ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR ( Diamanti i Shqipërisë )

ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR   Kur viset e populluara zbrazen nga gjindja njerëzore, letërsia dhe arti janë të fundit që i braktisin. Mund të thyhen ushtritë, të tërhiqen rojet e fisit, të heshtë diplomacia, arti nuk bindet. Ai kthehet e rikthehet atje, te logu i vjetër. Atje ku ndodh shkulja, këputja mizore, krimi. Atje […]

Atdhe Geci: Çamëria, Kthim në histori, mision – Traktati i Shën Stefanit – O3. O3. 1878

Fragment nga libri i Atdhe Gecit, “Çamëria, Kthim në histori, mision”   Traktati i Shën Stefanit – O3. O3. 1878   Më 3 mars të vitit 1878 u nënshkrua Traktati i Paqes së Shën-Stefanit, i cili i dha fund Luftës Ruso-Turke që pat shpërthyer më 24 Prill 1877.   Konferencat që shembën Shqipërinë   Pas […]