Kategori: Ilirët

Testamenti i Aleksandrit të Madh që befasoi Greqinë dhe Maqedoninë…

Studiuesja e shquar italiane Lucia Nadin ka zbuluar ‘testamentin’ e Aleksandrit të Madh në të cilin ai i drejtohet popullit të Shkodrës duke ju dhënë atyre një territor në administrim si dhe duke ju drejtuar me fjalën se ai është “pinjoll i farës së ilirëve”.  Dokumenti është publikuar nga studiuesja italiane e cila ka bërë […]

Aleksandri i Madh fliste shqip, me të ëmën, Olimpinë ….

«E NUK DUHET TË HABITENI SHUMË, NËSE SHIHNI SHPESHHERË SHQIPTARIN MES TË LËVDUARVE ANEKËND DHÈUT, TË CILËT I KANË FALUR LAVDI BOTËS…» ERNESTO SCURA: ORIGJINA E ARBËRESHËVE. Do të jetë e sigurt, që në asnjë libër historie, nuk keni hasur që, ilirët shtriheshin nga lugina e Po-së, përgjatë gjithë Adriatikut, duke përfshirë një pjesë të […]

Trimëreshat shqiptare janë Teuta

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #8)   Nënat tona janë bërthama e parë për dashurinë e pastër për atdheun . Po të mos ishin këto nëna shqiptare , ne nuk do të njihnim dashurinë e vërtet ndaj kombit shqiptar . Këto nëna n’a mësuan se çfarë është t’a duash me gjithë zemër Shqipërinë mëmë […]

Rrënjët ilire në Bosnje

Kthim tek të parët tanë (shkrimi #4)   A mund të jetë i vërtet fakti që piramidat në Bosnje mund të jenë të vërteta apo mund të jenë thjesht kodra në formë të piramidave . Ndërtimi i një piramide në Ballkan , nuk mund të jetë edhe rastësi sepse këto piramida kanë qenë të ndërtuara […]

Ilirët e (pa)harruar

Mohimi i ilirëve tani është diçka e pamundur. Çështja më e vështirë dhe më delikate, për pasojë akoma dhe më e rëndësishme është çështja e birësisë së shqiptarëve prej ilirëve. Një ekuacion i tillë, që përfshin dëshmitë kronikore, glosat dhe faktet arkeologjike është ravizuar qartë në studime serioze Të pafundme janë librat që janë shkruar […]

QYTETET NË ILIRI

QYTETET NË ILIRI Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t E përzgjodhi Prof. Zymer Mehani Në trevat e japodëvet ishin qytetet: Metuli, Terponi dhe Vendi (Vendoni ose Avendoni). Në Panoni (të Epërme e të Poshtme) ishin qytetet: Vizontioni, Valina, Vakontioni, Teutiborgu (Teutibarku), Tauruni, Solua, Skarbentia, Sisopa, Siroga, Serbitioni, Segesta, Savoria, Salinoni, Saldisi, Sala, Sabarira, […]