Kategori: Pellazget

Letërsi Kombëtare: Florim Kuçi – Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.

Kapuqi* përjetësia e krenaria jonë.   Helenë e Trojës, burimi i frymës, Me sytë e bukur, e rrënqethur më lart. Në ballinë plisit, e gjen frymën e shpirtit, Fjalët e tua, mrekulli më e madhe. Plisi i veshur, simboli i dinjitetit, Ti je e bukura, e krenaria jonë. Kapitulli i eposës, në faqet e historisë, […]

ANTONIO BELLUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe […]

Petro Dangëllia: SOFIZMAT DHE SOFISTËT ANTISHQIPTARË

SOFIZMAT DHE SOFISTËT ANTISHQIPTARË (NJË ÇORBË GREKO-SËRBE GATUAR NË TENXHERE ANTISHQIPTARE) Kohët e fundit nëpër televizionet shqiptare po propagandohet një teori e re, sipas së cilës shqiptarët nëpërmjet një “analize”, mostre të ADN-së së tyre u del origjina në se janë shqiptarë, sllavë apo grekë. Përhapësit e kësaj teorie, tellallët e paguar, kanë infektuar edhe […]

Brahim Avdyli: EDHE NJËHERË PËR SHQIPONJËN DHE SHQIPTARËT (IV)

EDHE  NJËHERË  PËR  SHQIPONJËN  DHE  SHQIPTARËT  Pjesa IV  Kështu, nuk mund të dihet mirë e vërteta. Me gënjeshtra e me tradhëti ka filluar jeta prej Odiseut. Shkatërrohet e vjetra e zëvendësohet padiktueshëm me të renë. Valë pas vale shkojnë njëra pas tjetrës, duke i mbuluar gjurmët e vërteta. Ndërrojnë qëllimisht emrat e etnive, grupeve, ndërrojnë […]

Shqipja, Gjuha më e vjetër e shkruar…

Në kërkim të gjurmëve të gjuhës Pellazge, gjuha më e vjetër e shkruar, dokumentar interesant dhe shpres dhënës! Ndiçeni. Në kërkim të gjurmëve të gjuhës Pellazge, gjuha më e vjetër e shkruar, dokumentar interesant dhe shpres dhënës! Ndiçeni. Shpërndajeni ju lutem! Në kërkim të gjurmëve të gjuhës Pellazge, gjuha më e vjetër e shkruar, dokumentar […]

Mashtrimi i MADH: Historia e greqise se lashte u fallsifikua (Video)

Kjo është një vidio e realizuar nga ana ime Kol Marku (Studjues). Këtë vidio e kam titulluar “Mashtrimi i MADH” dhe trajton temen e fallsifikimit të historisë së greqisë së lashtë nga një grup profesorësh, mitologësh,historianësh, arkiologësh antopologësh e stujuesish të Helenistikes në një universitet të Amerikes, në bashkëpumin dhe me insitute dhe segmente të […]

Prof. as. Dr. Elena Kocaqi: HISTORIA FLET NËSE DIMË TA SHKRUAJMË

HISTORIA FLET NËSE DIMË TA SHKRUAJMË Lexim i librit, të Prof. as. dr. Elena Kocaqit „Lufta e Trojës- Luftë Pellazgo Ilire“. Në konfliktet e mëdha shoqërore e historike të kohës, shkrimtarët, shkencëtarët e artistët nuk rrinë duarkryq; por vehen në ballë të popullit dhe prijnë në shumë beteja njëherësh. Në betejat e mëdha s´hyhet pa […]

Prof. as. dr. Elena Kocaqi: Lufta e Trojës ishte luftë Pellazgo – Ilire

HISTORIA FLET NËSE DIJMË TA SHKRUAJMË Lexim i librit, të Prof. as. dr. Elena Kocaqit „Lufta e Trojës- Luftë Pellazgo Ilire“. Në konfliktet e mëdha shoqërore e historike të kohës, shkrimtarët, shkencëtarët e artistët nuk rrinë duarkryq; por vehen në ballë të popullit dhe prijnë në shumë beteja njëherësh. Në betejat e mëdha s´hyhet pa […]

Thirrje: “Shqiptaret jane te vetmit qe kane ruajtur gjuhen e vjeter te tyre pellazgjike dhe me te drejte mund te quhen edhe si pellazget e rinje” sipoziumi mbahet ne VLORE me date: 19-20 Tetor 2018

Thirrje Të nderuar miqtë e mi. Në datat 19-20 tetor 2018 Biblioteka Publike “Shevqet Musaraj” e Bashkisë Vlorë dhe Qendra e Studimeve Pellazgjike Tiranë do të organizojnë Simpoziumin e V-të Ndërkombëtar “Lashtësia Historike e Popullit Shqiptar dhe e Gjuhës Shqipe”. Në këtë Simpozium, që do të mbahet në qytetin historik dhe turistik të Vlorës, ftohen […]

Brahim Avdyli: Iliro-pellazgu, njeriu i ditur i të diturve, me gjuhën shqipe deri te njeriu i kohës sonë

EDHE NJËHERË PËR SHQIPONJËN DHE SHQIPTARËT  Pjesa III Jam i mendimit se nuk mund të quhen vetëm “pellazgë” dhe “parailirë”, siç e konsiderojnë shumë mendimtarë e shkencëtarë shqiptarë, e të botës së gjërë, përderisa gjuha shqipe është ajo që u paraprinë të gjitha gjuhëve të këtij rruzulli tokësor dhe gjuhën shqipe e flasin vetëm shqiptarët, […]

Simboli yne kombetare dhe DODONA PELLAZGJIKE…Miti i Zeusit Pellazgjik lindi ne Tomorr?

Shume shkrime , editoriale, punime shkencore, libra dhe emisione televizive jane bere ne lidhje simbolit tone kombetar shqiponjes se zeze dykrenare. Analizat dhe debatet arriten kulmin sidomos ne njeqind vjetorin e pavarsise se Shqiperise me 28 Nentor 2012. Nga te gjitha mendimet e dhena apo idete u vu re se u anashkaluan disa prova dhe […]

Aristotel Petro: Civilizimi Pellazg ka qenë civilizimi qe ka paraprirë krejt qytetërimin evropian e si rrjedhoje edhe atë botëror.

BOTËKUPTIM MBI ÇËSHTJEN PELLAZGJIKE Pellazget kane populluar apo mbretëruar të gjithë mesdheun, lidhjet me të forta mes tyre ishin jo vetëm me Iliret por dhe me Trakët, Daket, Epirotët, Thesprotët etj. Prej shumë kohesh teza e çështjes pellazgjike po diskutohet duke pranuar apo kundërshtuar shume teori, por… Kush janë pellazgët? Kur kane jetuar ata? Ke […]

George Fred Williams: Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike pellazge.

George Fred Williams më 1914 ka shkruar: “Po të kthehemi në parahistori, para se rapsodët homerikë t’u këndonin hyjnive dhe heronjve mitologjikë, para se të shkruhej gjuha greke, jetonte një popull i njohur me emrin pellazg. Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike.” Vetëm vitet e […]

Biblioteka Publike “Shevqet Musaraj” e Bashkisë Vlorë dhe Qendra e Studimeve Pellazgjike Tiranë organizojne Simpoziumin e V-të shkencor “Lashtësia Historike e Popullit Shqiptar dhe e Gjuhës Shqipe”

Njoftim Në datat 20-21 tetor 2018 Biblioteka Publike “Shevqet Musaraj” e Bashkisë Vlorë dhe Qendra e Studimeve Pellazgjike Tiranë do të organizojnë Simpoziumin e V-të Ndërkombëtar “Lashtësia Historike e Popullit Shqiptar dhe e Gjuhës Shqipe”. Në këtë Simpozium, që do të mbahet në qytetin historik dhe turistik të Vlorës ftohen të marrin pjesë me studimet […]

Letërsi Kombëtare: THOTI I ATLANTIDËS FLISTE SHQIP

– Poezi sipas librave të Thotit nga Atlantida Perëndia më bekoi  me  emrin, Thoti Mua, krijuesin  Prijetar  të Numrave dhe Teorisë së Relativitetit, shpiksin e  Matematikës, e  të Kordinatave në Fizikë  dhe  në  Astronomi, shpiksin e ADN-së, shkrimtarin e 45 veprave botuar  në pllaka të Esmeraldit. Mua të besuarin  e Dhomave  të  Amentit, Unë  krijuesi  […]

Asqeri  Boçi: Mërmëritjet e Homerit- Ë-ja  E  PASHQUAR  DËSHMOHET 3000 VJET MË   PARË.

Po u nis këtë studim shkencor të studiuesit Asqeri Boçi mbajtur në Simpoziumin e II-të Ndërkombëtar, “Pellazgët, gjuha dhe pasardhësit e tyre” Tiranë nëntor 2012.  Mendojë se është i rëndësishëm pasi ka të bëjë me lashtësinë e gjuhës dhe të racës tonë dhe ku me fakte dhe argumente na dëshmon se Homeri fliste shqip dhe, […]