Kategori: Letërsia Kombëtare

Letërsi Kombëtare: Ardian Haziri – Birit tënd, AtDhe

Birit tënd, AtDhe A-tdheut, jetën që t’jetë i lirë; D-ashuria Kuantike më së miri tregon; E-rrësirë, prapa grilave pa mëshirë; M-ëmë Nazifja, jo nuk e loton. D-isident, madje shumë përtej tij; E-pokë qëndrese, e luftës për liri; M-ustafë i Gjarpinjve t’gjakut; A-tdheut, kështu i doli hakut; Ç-ast që më bëri për të t’kujtuar; I-she dhe […]

Letërsi Kombëtare: Lutfi Coka – Motive për jetën

Lutfi Coka:”Motive për kohën” Shqiptarët janë si macet në thes. Po ti mbyllësh ca mace në një thes … Nuk shqyejnë thesin për të dalë jashtë Po zihen ndër vete Duke ngrënë njeri tjetrin…. Djemt e shqipërisë Tani si zogjtë e qyqes, Nepër botë sillen Si lypës!… Kush nuk ka besim Tjetrin njëllos, Kush nuk […]

KASAM SHAQIRVELA: ATYRE QË E VËRTETA UA TRAZON VRERIN

SHPIRTRAVE NË TRAZIM.. (Atyre që e vërteta ua trazon vrerin) Të gjithë ata që sot reagojnë me patetizëm në shkrimet tona, sa herë që, në to, shkruhet për historinë, kulturën, gjuhën dhe traditat tona si dhe për stërgjyshërit e shqiptarëve, pra për pellazgët e ilirët dhe gjuhën e tyre pellazgjishten, ilirishten stërgjyshen e gjuhës së […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – VOGËLIMA GACASH

VOGËLIMA GACASH – nga libri “Kanuni poetik”   Me  këngë  për  Kosovën Unë   i  flas  kohës  sime Mbase  edhe  më  shumë Mileut që sapo ka filluar 2 Prej  qëmoti  është e  thënë liria  është  betejë   e  kuqe për ata që dinë të  punojnë dhe që i bien bukur kitarës 3 Çamëri, jepja dorën  Prometheut tënd […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – KËNGA E FATIT TË ATDHEUT

Në atdheun  tim  të  ndarë dhe të copëtuar një  ëndërr në ëndërr  shtrihet  dhe zgjatet një  ëndërr  në ëndërr  i  jep krah shpresës një  ëndërr  në  ëndërr  i  shtohet  flamurit Iliri, brenda vetes ti je toka, dheu i bukës e i  frutave, lumenjve  herak  dhe  i  detnave je shqiponjë e kësaj natyre të mahnitshme je […]

Histori Kombëtare: Skender Jashari – Gjergj Kastrioti në Betejën e Nishit dhe Kisha e Tij në Rahovicë

Si sot 580 vite më parë, më 3 nëntor 1443, ndodhi Beteja e Nishit dhe 2-3 ditë më pas më 5-7 nëntor 1443, qëndrimi i Gjergj Kastriotit edhe në Kishën dhe Manastirin e fshatit Rahovicë. Më 1 janar 1443, Papa Eugjeni IV, publikoi një enciklikë me të cilën shpallte Kryqëzatë, që thërriste vendet Europiane dhe […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – ËSHTË KOHA KOSOVA TË SHKRUHET DARDANI

ËSHTË KOHA KOSOVA TË SHKRUHET DARDANI                               Në  lokalitetin  Arkeologjik  të  Dardanisë ra kufiri me tokën dhe dhimbjen  e dheut ranë mitet e legjendat dhe morën arratinë antika shqiptare është brenda kores së saj. Sa e shenjtë toka kur tregon emrin […]

Letërsi Kombëtare: Brahim (Ibish) Avdyli- KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË

KUR E KEQJA E MUND NJERËZOREN NË NJË QYTET TË LASHTË TË DARDANISË (Studim lidhur me veprën e rrallë dhe me ese të Vlera Ejupit, pedagoge ne Univesitetin e Europës Juglindore- UEJT, „Pakti me djallin“, Konica Press, Shkup, 2011 si dhe për çështjen kombëtare gjithëshqiptare) I. ( Disa fjalë në vend të hyrjes ) Vlera […]