Kategori: Arkivi i Ҫamërise

Atdhe Geci: ÇAMËRIA SHQIPTARE

ÇAMËRIA SHQIPTARE   Është koha të organizojmë “Kryengitjen intelektuale shqiptare“ për ta thyer heshtjen dhe, për ta ndriçuar të vërtetën për pasuritë kulturore e qytetëruese të shqiptarëve në 15 mijë vjet qytetërim pellazgo-ilir.     Shqiptarët nuk kemi nevojë ta qepim hartën e atdheut me Çamërinë, kur atë e ka qepur vet përëndia, – Shqipëria […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Gashi- ULLI ME FUSTANELLË

ULLI ME FUSTANELLË Një ditë e përditshme  në shpirtin tim është  poezia, ideja, proza  dhe  eseja dhe një dashuri e zemrës që s´ndalon. Ky këndim i  im  për  fatin  e atdheut është peomë ulliri që vështron përtej, vështron nga Çamëria, Morea, Atika nga Krahina e Mollës së Kuqe e Lisi. Ullirit në Prevezë  i  pëlqen […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci – MARSHI I ORIGJINËS

  MARSHI I ORIGJINËS Pellazgia jeton  te shqiptarët e sotëm Shqipëri janë trojet e pellazgo ilirisë në shqip shkruanin iliro-albanët, dhe në gjuhën  shqipe  shkruante Homeri.   Nuk ka një gjuhë  tjetër  perëndie, si shqipja jonë, si gjaku i  saj  gjuhësor si dielli ynë  dhe  hëna  shkëlqimtare si katër elementet krijuese të natyrës.   Shqipëri, […]

Atdhe Geci: ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR ( Diamanti i Shqipërisë )

ÇAMËRIA, DIAMANT I KOMBIT SHQIPTAR   Kur viset e populluara zbrazen nga gjindja njerëzore, letërsia dhe arti janë të fundit që i braktisin. Mund të thyhen ushtritë, të tërhiqen rojet e fisit, të heshtë diplomacia, arti nuk bindet. Ai kthehet e rikthehet atje, te logu i vjetër. Atje ku ndodh shkulja, këputja mizore, krimi. Atje […]

Atdhe Geci: Çamëria, kthim në histori – PAUDHËSITË E EVROPËS

Fragment nga libri, i Atdhe Gecit, “Çamëria, kthim në histori” PAUDHËSITË E EVROPËS “Shqipërinë e lashë në vuajtje dhe të mbytur në gjak nga faji i Europës dhe, nga paudhësitë e saj!.”  Xhorxh Fred Williams Fjala e Xhorxh Fred Uilliamsit, në mitingun organizuar për të mbrojtur të drejtat e kombit shqiptar, Boston, 7 Nëntor 1915.  […]

Atdhe Geci – ZËRI I ARVANITËVE PËR ÇAMËRINË

Atdhe Geci – ZËRI I ARVANITËVE PËR ÇAMËRINË – Fragment nga libri, “Çamëria, kthim në histori -mision”   ZËRI I ARVANITËVE PËR ÇAMËRINË –    FREEDOM, NATIONAL AND HUMAN RIGHTS FOR NINE MILLION ETHNIC ALBANIANS IN “GREECE”   Arvanitët etnik të Shqipërisë në Athinë, i kërkojmë Ministrisë së Jashteme “Greke” të japi të gjitha të drejtat kombëtare […]

LIGJI GREK 2636/1940 NUK KA LIDHJE ME ARVANITËT VENDAS MUSLIMANË

Pjesa jugore e Shqipërisë së Poshtme thërritet nga shqiptarët me emrin Çamëri. Për të ndeshet edhe emërtesa perandorake romake Epir-us e shekujve I – IV e.s. e marrun prej shprehjes gjeografike në Shqip “Tokat E Pirit” duke i ngjitur prapashtesën perandorake romake perëndimore -us. Rrënojat E Pirit, qytetit arban shumë të lashtë, ndodhen afër fshatit […]

I.-DENONCOHEN SHKELJET E TË DREJTAVE UNIVERSALE TË NJERIUT NGA EURO-ATLANTIKËT!

  Gjatë shekujve VI dhe VII, pas Krishtit, në Gadishullin e Ballkanit, rrjedhojë e dyndjeve barbare dhe kolonizimit sllav, ndodhën përmbysje dramatike. Ajo periudhë përcaktoi dhe kohën e përfundimit të epokës antike, ku u ndërruan edhe emërtimet gjeografike të deri at’hershme si: Iliria, Helladha dhe Epiri, duke hequr nga qarkullimi emrat e popujve etnikë si: […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- TROKITJE SHQIPTARE

…për  Çamëri emrin e kem luftë dhe Pirro Gjergj Kastriot –Skënderbe Abedin Dino e Festim Lato O  e shtrenjta jonë, Çamëri o tokë-motër  e  dhimbjeve për ty un´kam armë gjakun dhe Himnin për Çamërinë!… TROKITJE SHQIPTARE Unë  dyshoj  që Greqia është Greqi Por, unë s´dyshoj që Çamëria është                      shqipe Çamëri!..     Ai  diell i zënë […]