Kategori: Të përgjithëshme

LETËR NGA PELLAZGJIA: Nipër e stërnipër pellazgë, ilirë, dardanë e epirotë!

Nipër e stërnipër pellazgë, ilirë, dardanë e epirotë! Ne pellazgët ose shqiptarët e lashtë ua trashëguam gjuhën, alfabetin, krijimtarinë tonë materiale dhe shpirtërore. Ua trashëguam historinë tonë 15 mijë vjeçare, fitoret e të gjitha betejave. Një gjeografi të gjerë etnike dhe një kulturë të thellë shpirtërore. Nipër e stërnipër pellazgo shqiptar! Duket se një gjë […]

Dëshirë,dhimbje urrejtje!

Dëshirë,Dhimbje,Urrejtje! (Poemë) Dal nga shtëpia Me plot gëzim, Të vrojtoj i heshtur Qytetin tim. Kam shumë shpresë Kam shumë besim Ta shoh të bukur Qytetin tim. Sa mire të jetë Sa shumë bukuri Të shoh të gezur Pleq dhe femije! Të shoh buzëqeshjen E nënave tona Të jenë të gezuar Si shumë ikona!?… Të shoh […]

LETËR E HAPUR KRYEGJYQTARIT TË GJYKATËS SPECIALE PËR KOSOVËN NË HAGË, ZOTIT NIKOLA GIJU

Zotit NIKOLA GIJU, Kryetari Gjykatës Speciale etnike për Kosovën në Hagë. Zotit NIKOLA GIJU (Nicolas Guillou), Unë që po u shkruaj këtë letër kam qenë zevendës i Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtre të Kosovës gjatë periudhës mars–qershor 1999, njëkohësisht dhe oficeri që mbajta bashkëveprimin midis Ushrisë Clirimtare të Kosovës dhe Aviacionin e […]

MESAZH URIMI NIPAVE DHE MBESAVE TONA NË NDËRRIMIN E VITEVE 2020-2021

Sipas Deklaratës të Përgjithshme mbi të Drejtat e Njeriut “Familja është njësia bazë grupore e shoqërisë dhe i jepet mbrojtje nga shoqëria dhe shteti”. Pra, është njësia shoqërore më e vogël, e përbërë nga dy ose më shumë persona, me lidhje martesore dhe gjaku, të cilët jetojnë në mjedis të përbashkët kohor, marrëdhënie ekonomiko-kulturore, tradita, […]

Opinion-Reagim: A jemi në realitet (a jo?) si shtet shqiptar londinez i pavarur dhe sovran?

Kufijtë detarë të Shqipërisë nuk mund t’i vendosë, zgjidhë e gjykojë Greqia dhe as politika shqiptare, as “Haga” dhe “bijëzat” e saj. Duhet transparencë, transparencë e plotë e jo për politikë e përfitime, sepse kombi nuk është politikë. Transparencën duhet ta bëjnë ekspertët, ata të vërtetët që nuk kanë lidhje me politikën, e që interesat […]

Lutfi coka/ Manipulim plot intriga

Manipulime plot intriga Qaj për ty KosovëQaj për ty Shqipëri,Për ju s’kanë të sosurIntrigë e poshtërsi. Për bijtë e tuKosovë e Shqipëri,Me veprimet që bëniFaqen e keni nxi! Ju politikanëMe emrin ShqiptarPo luani me shumë portaShqipëria vjen vërdallë. Nëse nuk keniAftesi e dituri,Për faturë të pastërShkoni në shtëpi… Nëse nuk ikniShkatrroni ShqipërinëHeret apo vonëJeni në […]

“Një dyzinë politikanësh'”

Një“Dyzinë“politikan!? (Poemë 30 vite ,reforme apo antireformë) Në vitet nëntëdhjetë Ra sistemi socialist, Populli i revoltuar Kërkonte të ri udhëheqës. Faqen me ia ndritë Të dashurit Atdhe. Kërkonte drejtues Për një botë të re!?… E gjithë ky zemërim Për një botë të re, Kërkonte politikanë Me zemër e me fe. Donin reforma Me plot guxim, […]

Popullit tim

Popullit tim O popull Shqiptar Dilni nga gjumi! Se shqipërisë Po i vjen fundi! E ka mbi supe Fatet e kombit, Nga kjo klasë politike E dal rodit! Don apo nuk don E paaftë apo e shitur, Kosovë e Shqipëri Janë të të habitur! Kjo klasë politike Në dy anët e Shqipërisë, Nëse ju mungon […]

Lutfi Coka / Dy poezi

Thirrje politikanve! O ju politikanëTë Shqipërisë mbarë,Mos shijoni supënGatuar me tradhëtarë!?… Ku e keni meritënO ju sundimtarë?Kur mohohet luftaE gjaku Shqiptar!?… Ku e keni parePolitikanë të nderuar?Heroi vlersohet tradhëtarTradhëtari shpëtimtar!?.. Leni grindjet formaleO të madhëruar sundimtarë,Nëse nuk ndërroni rrugëPopulli do ju var! Reagimet tona Njëri i bije thumbitTjetrit patkojt,Shqipërisë së dashurPo i vini vargojt! Ku […]

NE E DIMË KUSH JEMI: Fiset epirote, dëshmi e prejardhjes pellazgjike. (II)

  “NE E DIMË KUSH JEMI”      1.-Fiset epirote, dëshmi e prejardhjes  pellazgjike.       Janë shumë autorë, studiues, historianë, me apo pa tituj shkencorë edhe akademikë, të etnisë tonë dhe të huaj, që prej shumë kohësh hedhin teori të ndryshme dhe dyshuese mbi vazhdimësinë ose jo pellazgjike të dardanëve, arbërorëve dhe epirotëve.  1.-Fiset epirote, dëshmi e prejardhjes  […]

Shqiperia ime

Shqipëria ime! O Shqipëria ime Vend i bekuar, Në shekuj krenare Me histori të shkruar.. Historinë e shkroi Populli Shqiptar, Se dashuria për atdhe I vlonte në dammar! Kjo histori e bukur Shkruar me sakrifica, Përballë intrigave Del politika! Kur populli luftonte Në frontin e luftes Udhëheqësit grindeshin Për fatet e luftës!

II.- NE E DIMË KUSH JEMI!

 2.-  Një dukuri e ndryshme në pamje, por e njëjtë në brendi.        Është një e vërtetë që na bën të jemi shumë krenar në atë që “vendasit” autoktonë Ballkanikë, historikisht kanë bashkëpunuar në të gjitha përballjet e armatosura kundër çdo pushtuesi ardhës në trojet e këtij Gadishulli. Është kjo një e dhënë historike që sqaron […]

Ju këndoi politikaneve tanë

U këndoj politikanëve tanë Nami na ka dalë si popull trim e me vlera. Por udhëhiqemi nga njerëz të lindur në ferra. Me këtë pari kemi bërë shumë përparime Jemi zhvilluar në shumë drejtime!.. Në ekonomi jemi bërë të hatashëm, Per Evropën jemi bërë të pakapshëm! Aq e madhe është zilia që kanë për ne, […]

Dëshmitari dardan i Manastirit të Deçanit

Arsyeja e emërtimit ”dardan” është për t´i qëndruar besnik faktit historik se, kur u përurua Manastiri dhe ka jetuar dëshmitari ynë (shek14-të), ky objekt fetar ndodhej në trevën e  Dardanisë, emërtim i përdorur deri në shekullin e 19-të.  Ky fakt bazohet mbi dokumentet shkrimore. Në regjistrin e vëndeve ku dërgoheshin për të kryer detyrën besimtare priftërinjt e Dioqezës së Varshavës […]